
SKŁADNIKI
Zupa krem:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g sera mascarpone
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 1 por
- 1 natka pietruszki
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz, sól
Do podania:
- 300-400 g wędzonej makreli
- 1 zielone jabłko
- świeży koperek
- olej z pestek dyni
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw) i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odstaw.
- Skórki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 minut w 200°C. W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Część skórek przełóż do osobnego garnka, resztę zostaw jako garnisz.
- Marchew, seler, pora i pietruszkę wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz tylko z pierwszej warstwy i poprzekrawaj na połówki. Warzywa przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 260°C (na najwyższą możliwą temperaturę). Piecz, aż delikatnie się przypalą i połącz z przypieczonymi skórkami. Do garnka wlej wodę tak, aby przykryć warzywa (ok. 1 litr), wrzuć listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i natkę pietruszki. Gotuj aż warzywa staną się miękkie. Gotowy bulion przecedź przez sito.
- Do bulionu wrzuć ugotowane ziemniaki oraz białe warzywa z przygotowanego bulionu: cebulę, pietruszkę oraz seler. Zmiksuj na gładko i ponownie przecedź przez sito. Zupę przypraw kminkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krem ponownie blenderem.
- Gotową zupę podawaj z porwaną na kawałki wędzoną makrelą, pokrojonym w kostkę jabłkiem, posiekanym koperkiem i z olejem z pestek dyni. Krem z ziemniaków świetnie smakuje także z grzankami.
4 komentarze
Wow cóż za połączenia smaków, no pięknie się zapowiada:)
Mogę tylko powiedzieć, że smakuje jeszcze lepiej ?
Smakowicie się zapowiada Twoja zupa:-) Teraz pora na takie:-)
Jak najbardziej! Trzeba korzystać 😉