SKŁADNIKI
Spód:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżka oleju kokosowego
Nadzienie:
- 250 g suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
- 150 g mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru 90%
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- kilka suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Połącz z amarantusem i zagnieć masę rękoma.
- Wyłóż ją na spód i na boki foremki na tartę o średnicy 20 cm (nieprzywierającej, ze zdejmowanym dnem). Wygładź szpatułką i włóż do lodówki na 30 minut.
Nadzienie
- Śliwki zalej ponownie wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Nadzienie wyłóż na schłodzony spód i wyrównaj szpatułką.
Polewa
- Mleko kokosowe podgrzej w rondelku wraz z czekoladą i ksylitolem lub erytrytolem. Następnie odstaw polewę do schłodzenia i polej nią tartę.
- Wierzch udekoruj suszonymi śliwkami i wstaw ponownie do lodówki na 30-60 minut, aż polewa stężeje.
6 komentarzy
Ale mi się podoba ten pomysł…
No jest plan na weekendową słodycz 🙂 Dzięki!
Mega! ❤️ Pozostaje mi życzyć smacznego i czekam na feedback ?
Wow. Urzekł mnie ten przepis ?
Miło mi bardzo ☺️
To jest meeeeeega pyszne! 🙂 Dzięki za ten przepis :* Wreszcie pyszny deser bez glutenu, jaj i laktozy 😉 kocham całym sercem i pozdrawiam robiąc na Święta kolejny już raz 🙂
Och jak się cieszę! 😀 Miód na moje blogerskie serce <3 Wesołych Świąt! 🙂