Przepis na labneh — kremowy domowy ser z jogurtu już wypróbowany? Jeśli nie, to do dzieła, bo dzisiaj przyda nam się jego solidna porcja. Tak, jak już wspominałem, kulki uformowane z sera labneh to popularny rodzaj mezze — przękąski serwowanej na Bliskim Wschodzie. Często są one podawane jako przystawka, dodatek do innych dań lub jako nieodłączna część śniadania, z czym spotkałem się w Izraelu. To trochę tak, jak z naszym polskim twarożkiem. 🙂
Labneh często bywa jednak marynowany przed podaniem. Serowe kulki zalewa się wtedy oliwą z oliwek i dodaje suszone zioła, ząbki czosnku, plasterki cytryn, czy cokolwiek dusza zapragnie. Tak zamarynowany ser jest już dobry na 2-3 dzień i można go przechowywać nawet miesiąc w przypadku wykorzystania suchych dodatków. Tutaj istotna uwaga: jeśli wykorzystacie na przykład świeże ząbki czosnku lub zioła, to pamiętajcie, żeby wykorzystać ser oraz oliwę w przeciągu tygodnia czasu. Inaczej istnieje ryzyko powstania toksyny botulinowej, o której dowiedziałem się od Zuzy z Chili, Czosnek i Oliwa. Ale to na tyle, jeśli chodzi o straszenie Was. 🙂 Tak poza tym, to marynowany labneh to pyszna i zdrowa przekąska, którą możecie wykorzystać do sałatek (łącznie z aromatyzowaną oliwą, bo przecież szkoda, żeby się zmarnowała), na kanapki czy do podjadania solo.
W przepisie zasugerowałem Wam 3 marynaty: z chili, z bazylią i czosnkiem oraz z cytryną i rozmarynem. Jednak z powodzeniem możecie stworzyć własne. Wykorzystajcie swoje ulubione zioła i przyprawy i stwórzcie swój ulubiony marynowany labneh.
SKŁADNIKI
- ok. 400 g gotowego sera labneh z tego przepisu*
- oliwa z oliwek lub dobry olej rzepakowy
Marynata rozmarynowo-cytrynowa:
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
- 2 plastry niewoskowanej cytryny
Marynata bazyliowo-czosnkowa:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
- 3 ząbki czosnku
Marynata chilli:
- 1 łyżeczka płatków chilli lub małych suszonych papryczek
PRZYGOTOWANIE
- Lekko zwilżonymi dłońmi ulep z sera niewielkie kulki.
- Do połowy wysokości uprzednio sparzonych i wysuszonych słoiczków nalej oliwy i wrzuć przyprawy w zależności od marynaty. Plasterki cytryny możesz pokroić w mniejsze cząstki, zaś czosnek warto zmiażdżyć lekko nożem dla lepszego aromatu.
- Kolejno wrzuć delikatnie kulki z sera labneh i zalej je oliwą tak, aby zostały one w pełni przykryte. Słoiczki wstaw do lodówki na 2-3 dni, aby ser nabrał aromatu.
- Tak przygotowany ser labneh można przechowywać przez około tydzień. Jeśli wykorzystać tylko suszone zioła i przyprawy to nawet do miesiąca czasu.
**Kuleczki z sera labneh można również obtoczyć w przyprawach przed zanurzeniem w oliwie.
UWAGI
*Należy użyć sera, który był odsączany przez 2-3 dni.
*O tym, jak zamarynować labneh przeczytałem u Zuzy z Chili, Czosnek i Oliwa.