Kiedyś burgery z kaszy gryczanej podawane z konfiturą z czerwonej cebuli miałem okazję jeść w moim ulubionym wege barze w Gdyni (Feed my Soul). Tak bardzo mi posmakowały, że postanowiłem ten pomysł powtórzyć, ale z własnymi dodatkami. Kaszę gryczaną wzbogaciłem polską wędzoną śliwką i bliskowschodnimi przyprawami, co nadało jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jest tak dobra, że miałem ją ochotę wyjeść przed uformowaniem kotletów. 🙂 Wszystkich wegesceptyków zapewniam — jedząc tego burgera nawet nie pomyślicie o mięsnej wkładce. Jest on po prostu treściwy i dobry.
SKŁADNIKI
Burgery gryczane:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 1 czerwona cebula
- 4 wędzone śliwki
- olej rzepakowy lub kokosowy
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta płatków chili
- sól do smaku
- 3 łyżeczki mielonego lnu
- ½ natki pietruszki
Dodatki:
- ulubione pieczywo (np. wieloziarniste bułki)
- liście sałaty
- plasterki pomidora
- konfitura z czerwonej cebuli (z tego przepisu)
- wegański majonez (z tego przepisu)
Lemoniada pietruszkowa:
- ½ natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 500 ml wody
PRZYGOTOWANIE
Burgery gryczane
- Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości (25-30 minut). Może być nawet nieco przegotowana — będzie wtedy lepiej się kleić. W tym czasie na patelni podsmaż na oleju czerwoną cebulę z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Gdy cebula się zeszkli, wyjmij przyprawę.
- Ugotowaną i przestudzoną kaszę połącz z cebulą i przyprawami: kuminem, kolendrą, płatkami chili, koprem włoskim. Dopraw solą do smaku i wrzuć drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w małą kosteczkę śliwki wędzone. Dodaj mielony len, wlej odrobinę ciepłej wody (jakieś 3-4 łyżki) i wyrób rękoma.
- Zacznij formować kotlety. Jeżeli nie lepią się wystarczająco, to potraktuj masę nieco żyrafą (blenderem). Gotowe kotlety umieść na papierze do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 30 minut, obracając kotlety w połowie czasu na drugą stronę.
Podanie
- Bułki przekrój na pół i posmaruj wegańskim majonezem. Na połówki ułóż liście sałaty, plasterki pomidora i burgery z kaszy gryczanej. Posmaruj je następnie konfiturą z czerwonej cebuli i przykryj połówkami pieczywa.
Lemoniada pietruszkowa
- Do kielicha blendera wrzuć natkę pietruszki, wlej wodę, sok z cytryny i syrop klonowy. Miksuj przez kilka minut.
- Następnie lemoniadę przecedź przez sito, aby pozbyć się farfocli z pietruszki. Podawaj z burgerami.
16 komentarzy
CHętnie bym się teraz na coś takiego porwała 😀
No to do dzieła! 😀
Lukas, jak zobaczylam rano u Ciebie na fejsie takie burgery, to az nei wiedzialam co napisac. W zwiazku z moim burgerowym love malo nie oszalalam! Musze koniecznie je zrobic, koniecznie!!!!
Ewa, to nie ma na co czekać! Czekam na efekty i opinię jak smakowało 😉
byłam swego czasu wege i powiem szczerze, że po dziś dzień zdecydowanie wolę warzywa niż mięso. I zdecydowanie, mając do wyboru wegeburgery i mięsne, wybiorę te pierwsze. A Twoja wersja z pewnością przypadłaby mi do gustu 🙂
To witam w klubie! Również uważam, że roślinne burgery nie mają sobie równych! 😉
Doskonały pomysł na obiad, świetnie wyglądają, jestem pewna, że jeszcze lepiej smakują 🙂
Są pyszne, mogę tylko tyle zdradzić 😉
Takie apetyczne fotki powinny być wręcz niedozwolone :))) Pozdrawiam Magda
Właśnie muszą być dozwolone, aby zachęcić Was do gotowania 😉
Apetyczne:)megaśnie apetyczne:)
Dziękuję, bardzo się cieszę 😉
wędzone śliwki to super pomysł!! najbardziej uwielbiam w kompocie wigilijnym, ale pewnie w kotletach sprawdzają się jeszcze lepiej! 😀 kiedyś będę musiała spróbować 🙂
Ja w kompocie zdzierżyć ich nie mogę, zresztą jak całego kompotu, ale uważam, że do dań wytrawnych są jak znalazł 😉
Oj zjadłoby się 😀
Mogę Ci zrobić 😀