Te wegańskie burgery jaglane chodziły za mną już od dawna. To roślinny fast-food w najlepszej możliwej formie. Zdrowy, sycący i pyszny! Przygotowując te burgery, skorzystałem z mojego ulubionego przepisu na kotlety jaglane z dodatkiem pestek, nasion, warzyw i dużej ilości aromatycznych przypraw. Dlatego są tak smakowite i pożywne, chociaż i tak trudno będzie Wam poprzestać na jednym. 😉 Burgery jaglane są wprawdzie nieco bardziej pracochłonne niż te z wołowiną, ale zdecydowanie warto poświęcić chwilę na ugotowanie kaszy i połączenie jej ze wszystkimi dodatkami. W przepisie jest ich dość sporo, dlatego jeśli jednak czegoś nie macie w swojej kuchni, to nic nie szkodzi. Przyprawy oraz pestki można dodać według uznania i często korzystam z tego, co akurat mam w spiżarni. Warto jednak nie pomijać mielonego siemienia lnianego, które w połączeniu z ciepłą kaszą delikatnie ją skleja i ułatwia formowanie burgerów.
Z podanych poniżej proporcji powinno Wam wyjść 6 dużych kotletów, chociaż ja od razu przygotowałem je z podwójnej porcji i wykorzystałem część jako dodatek do obiadu zamiast klasycznych mielonych, co również Wam polecam. Burgery jaglane podałem z prostym domowym wegańskim majonezem z dodatkiem marynowanych papryczek jalapeño oraz świeżymi dodatkami: rukolą, czerwoną cebulą i pomidorem. Jednak możliwości tu jest mnóstwo i możecie użyć tego, co akurat macie pod ręką i lubicie. Również pieczywo to kwestia własnych preferencji – ja użyłem bułek z ziarnami, które fajnie się komponują z całością i od razu sprawiają wrażenie zdrowszego dania. 😉 Gorąco polecam Wam tę roślinną alternatywę!
SKŁADNIKI
Burgery jaglane:
- 100 g kaszy jaglanej (ok. pół szklanki)
- 100 g nasion słonecznika (ok. pół szklanki)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 1 marchew (100-150 g)
- ćwiartka selera (100-150 g)
- 1 cebula
- pół natki zielonej pietruszki
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Majonez z jalapeño:
- ok. 100 g wegańskiego majonezu, np. z tego przepisu
- 5 plastrów marynowanych papryczek jalapeño
Dodatkowo na 4 burgery:
- 4 bułki
- 4 plastry pomidora
- czerwona cebula
- garść rukoli
PRZYGOTOWANIE
Burgery jaglane
- Kaszę upraż w suchym garnku (aż zacznie ładnie pachnieć), następnie przepłucz wrzątkiem na sitku.
- Przełóż do garnka i zalej ponownie 1,5 szklanki wrzątku (375 ml) i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut (nie mieszając ani razu). Zdejmij z ognia, zostawiając pokrywkę.
- Słonecznik podpraż na suchej patelni. Ostudź, a następnie zmiksuj blenderem na mąkę.
- Cebulę drobno posiekaj. Marchew oraz seler obierz i zetrzyj na tartce (mogą być jednakowo grube jak i małe oczka).
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę. Kolejno dodaj marchew oraz seler i smaż, aż warzywa zmiękną.
- Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do miski, dodaj warzywa, posiekaną natkę pietruszki, słonecznik, sezam, siemię lniane oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Z masy uformuj duże kotlety o średnicy podobnej do bułki (mnie wyszło 6 sztuk). Ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut, aż nabiorą rumieńców, obracając je w połowie czasu. Burgery można również usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Wtedy po ok. 3-5 minut z każdej strony spokojnie wystarczy.
Majonez z jalapeño
- Papryczki bardzo drobno posiekaj i połącz je z majonezem
Składanie burgerów
- Bułki przekrój i podpiecz na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
- Na spodzie ułóż rukolę, kolejno burgera jaglanego, majonez z jalapeño, plastry pomidora i cebuli. Przykryj drugą połówką bułki i podawaj.