Zimą niesłychanie brakuje mi wszystkich sezonowych warzyw, pod którymi uginają się stragany w trakcie lata. Jednakże wcale nie oznacza to, że o tej porze roku nie można ugotować wspaniałych kolorowych posiłków. W końcu bulw, korzeni i warzyw kapustnych mamy cały rok pod dostatkiem. Ta zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną to doskonały dowód na to, że nawet na przednówku można wyczarować wspaniałe sycące roślinne danie.
O popularnych miskach rozmaitości zwanych buddha bowls już Wam kiedyś pisałem, publikując wiosenną wersję takiej potrawy. W dzisiejszym przepisie postawiłem jednak na to, co najlepszego oferuje zima. Buraki, pietruszkę, dynię, jarmuż oraz podgotowaną brukselkę skropiłem olejem i posypałem przyprawami, które akurat miałem pod ręką, a następnie upiekłem razem na jednej blaszce. Dodatkowo podsmażyłem pieczarki z sosem sojowym oraz czosnkiem i ugrillowałem wędzone tofu. Wszystko to umieściłem na kaszy jaglanej i podałem z pestkami dyni, kiełkami oraz obłędnym sosem orzechowym, który scala całe danie. Tak naprawdę to ten ostatni składnik robi całą robotę, bo dzięki niemu ta zimowa buddha bowl nabiera smaku i sprawia, że nie można się od niej oderwać. 😉
Tym przepisem chciałbym Was przede wszystkim zainspirować do przygotowania takiego zdrowego roślinnego posiłku. Potraktujcie go jako propozycję, a sami wykorzystajcie warzywa i dodatki, które akurat macie pod ręką lub lubicie. W końcu to danie ma przede wszystkim Wam smakować. 😉 Tutaj ilość kombinacji jest wprost nieograniczona i naprawdę mnóstwo rzeczy do siebie pasuje. Można użyć przeróżnych kasz, pestek oraz warzyw.
Taka zimowa buddha bowl to również świetna okazja na sprzątanie lodówki i wykorzystanie resztek z obiadu, których przecież szkoda wyrzucić, a można z nich skomponować kolejny posiłek. Dlatego najpierw sprawdźcie, co zalega Wam w domowych zapasach i spróbujcie to wykorzystać, a dopiero potem wybierzcie się na ewentualne zakupy. Ja bardzo często tak gotuję i to jest wspaniały sposób na niemarnowanie żywności. Niech żyje kreatywność w kuchni! 🙂
SKŁADNIKI
Buddha bowl:
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g pieczarek brunatnych
- 200 g brukselki
- 200 g wędzonego tofu
- 200 g dyni piżmowej
- 100 g czerwonej kapusty
- 1 burak
- 1 korzeń pietruszki
- garść jarmużu
- garść ulubionych kiełków
- garść pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- olej rzepakowy
- sól
Sos orzechowy:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki masła orzechowego 100%
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub syropu z agawy
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 cm kłącza imbiru
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Buddha bowl
- Kaszę upraż w suchym garnku (aż zacznie ładnie pachnieć), następnie przepłucz wrzątkiem na sitku.
- Przełóż do garnka i zalej ponownie 1,5 szklanki wrzątku (375 ml) i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut (nie mieszając ani razu). Zdejmij z ognia, zostawiając pokrywkę i odstaw do momentu przygotowania warzyw.
- Wszystkie warzywa umyj i obierz.
- Kapustę drobno posiekaj i oprósz odrobiną soli, aby zmiękła. Odstaw.
- Buraki, pietruszkę oraz dynię pokrój w plasterki. Posmaruj odrobiną oleju i oprósz w przyprawach: tymianku, papryce w proszku, kuminie oraz soli. Wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 30 minut do miękkości.
- Brukselkę gotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 5-7 minut. Kolejno odcedź, przekrój na połówki, posmaruj olejem i wrzuć na blachę do reszty warzyw (po ok. 15 minutach od rozpoczęcia pieczenia).
- Pieczarki usmaż na patelni z odrobiną oleju i posiekanymi ząbkami czosnku. Na sam koniec skrop je sosem sojowym i duś jeszcze przez chwilę, aż płyn odparuje.
- Jarmuż skrop olejem oraz oprósz solą i wrzuć na blachę na sam koniec. Powinien się piec przez około 5 minut.
- Tofu posmaruj odrobiną oleju i grilluj po ok. 3 minuty z każdej strony do złotego koloru.
- Do dwóch miseczek przesyp kaszę i ułóż wszystkie dodatki. Gotowe buddha bowls posyp pestkami dyni oraz kiełkami. Podawaj z sosem orzechowym.
Sos orzechowy
- Imbir oraz czosnek zetrzyj na tarce.
- Wszystkie składniki na sos umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw pieprzem do smaku.
2 komentarze
Piękna kompozycja, musi smakować wyśmienicie <3!
Dziękuję i polecam wypróbować 😉