Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni i cukierni w Lizbonie

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Dzisiaj kolejna część przewodnika po najsmaczniejszych miejscach w Lizbonie! Poprzedni przegląd najlepszych restauracji znajdziecie tutaj. Po zjedzeniu fantastycznego portugalskiego obiadu oczywiście nadszedł czas na kawę i deserek! Dlatego dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami ze sprawdzonymi adresami miejscówek, w których spałaszujemy najlepsze ciastka, zjemy ręcznie ukręcone lody, wypijemy dobrą kawę i odprężymy się po całym dniu zwiedzania. Gotowi? No to w drogę!


Fábrica de Pastéis de Belém


Fábrica de Pastéis de Belém uważam za bezwzględnie najważniejszy punkt wycieczki do Lizbony! Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii sprawiają, że nie można się im oprzeć. Najlepsze pastéis dostaniemy oczywiście w Belém tuż obok Mosteiro dos Jerónimos, gdzie są one wypiekane nieprzerwanie od 1837 roku w ilości kilku tysięcy sztuk dziennie! Więcej o Fábrica de Pastéis de Belém i historię samych ciastek znajdziecie w artykule: 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie.

*

Fábrica de Pastéis de Belém || Rua de Belém 84-92, Belém, Lisboa
godziny otwarcia: codziennie 8:00-0:00


Wnętrze Fábrica de Pastéis de Belém.


Pastéis de Belém.

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata


Mimo że pastéis powstały w Belém to według mnie Manteigaria robi je najlepiej. Są nieco mniej kruche, bardziej maślane, a krem ciut delikatniejszy i bardziej aksamitny. To jednak tylko moje zdanie i po pastéis warto się wybrać zdecydowanie w oba miejsca! Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata znajduje się zarówno w Chiado na Rua do Loreto, jak i w Time Out Market, o którym pisałem tutaj  Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out Market w Lizbonie.

*

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata || Rua do Loreto 2, Chiado, Lisboa
godziny otwarcia: codziennie 8:00-0:00


Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata.

L’Éclair


To francuska cukiernia znajdująca się na Time Out Market. Robią tam fantastyczne ptysie i eklerki, obok których trudno jest przejść obojętne! Jeśli znudzą Cię już pastéis (chociaż nie wiem, jakim cudem mogą), to można spróbować francuskich wypieków.

*

Time Out Market || Avenida 24 de Julho, Lisboa
godziny otwarcia: nd-śr: 10:00-0:00, czw-nd: 10:00-2:00


L’Éclair na Time Out Market.


Eklerki z L’Éclair i Pastéis de Nata z Manteigaria na Time Out Market.

Landeau Chocolate


To cukiernia z obłędnym ciastem czekoladowym. Takim, o którym po zjedzeniu już nigdy nie zapomnicie! Sam New York Times napisał, że to jedne z najlepszych ciast czekoladowych na świecie! Landeau Chocolate można znaleźć zarówno w LX Factory, o który więcej pisałem tutaj: LX Factory - postindustrialna Lizbona, jak i na Rua das Flores w Chiado.

*

LX Factory || Rua Rodrigues de Faria 103, Alcântara, Lisboa
Landeau Chocolate || Rua das Flores 70, Lisboa
godziny otwarcia: codziennie 12:00 - 19:00


Wnętrze Landeau Chocolate.


Ciasto czekoladowe z Landeau Chocolate.

Chocolataria Equator


Pozostając w temacie czekolady, koniecznie musicie odwiedzić to miejsce! W Chocolataria Equator ręcznie przygotowuje się niezwykłe tafle czekolady i praliny z dodatkiem Porto, marakui, czy mango. Tabliczki czekolady są przepięknie zapakowane, więc w sam raz zamiast kolejnego magnesu z azulejos możecie kupić je na prezent dla bliskich.

*
Chocolataria Equator || Rua da Misericórdia 72, Lisboa
godziny otwarcia: codziennie 11:00 - 20:00

 Chocolataria Equator.

 Chocolataria Equator.

Gelateria Nannarella


Nanarella to jedne z najlepszych lodów w Lizbonie. W 100 % z naturalnych składników i produkowane według starej włoskiej receptury. Na szczególną uwagę zasługuje smak Zabaione, który w Gelateria Nannarella przygotowują z dodatkiem porto — mistrzostwo świata!

*
Gelateria Nannarella ||​ Rua Nova da Piedade 64 Lisboa
godziny otwarcia: codziennie 12:00 - 22:00

Lodziarnia Gelateria Nannarella.

Lodziarnia Gelateria Nannarella.

Alcôa Doçaria Conventual


Gdy tylko myślę o tym miejscu, to od razu cieknie mi ślinka! Gdybym miał wybierać co wolę: słodycze z Alcôa, czy Pastéis de NataManteigarii, to wybrałbym jedno i drugie, haha. W Alcôa po mistrzowsku opanowali arcytrudną sztukę przygotowywania deserów z żółtkiem. Znajdziemy tam puddingi, rożki obfitości i wiele innych deserów z ich udziałem. Będąc w Lizbonie, miałem bardzo ważne postanowienie — spróbować wszystkich deserów z Alcôa i prawie mi się to udało. Sam już nie wiem, który najbardziej mi smakował...


*

Alcôa Doçaria Conventual || Rua Garret 37, Lisboa
godziny otwarcia: pn-nd: 9:00-22:00

Cukiernia Alcôa.
Cukiernia Alcôa.

Cukiernia Alcôa.

Pop Cereal Café


To jedna z najbardziej czaderskich i pomysłowych miejscówek, w jakich byłem oraz koszmar dietetyków zarazem. Położona w Barrio Alto pop-artowa kawiarnia serwuje płatki śniadaniowe z całego świata, zalewając je słodkimi sosami i kolorowymi posypkami i podając z gałką lodów i bitą śmietaną. Śmierć z przedawkowania cukru murowana. Robią tutaj też na maksa odjechane szejki. Uważam, że to miejsce można odwiedzić tylko po przejściu całej Lizbony na piechotę, haha.

*

Pop Cereal Café || Rua do Norte 64, Lisboa, 
godziny otwarcia: codziennie 9:00-0:00

 Kawiarnia Pop Cereal Café.

  Kawiarnia Pop Cereal Café.

 Kawiarnia Pop Cereal Café.

 Shake z Nutellą w Pop Cereal Café.

Copenhagen Coffee Lab and Bakery


To kopenhaska sieć kawiarni, która na dobre zadomowiła się w Lizbonie. Pierwsza ich kawiarnia powstała na Praça das Flores i spopularyzowała kawy typu speciality. Ceny kaw są dość wysokie jak na Portugalię, ale jeśli mamy ochotę na coś lepszego niż klasyczna bica — kawa czarna, czy galão — kawa z mlekiem, to miejsce zdecydowanie warto odwiedzić. Obecnie ich kawiarnie można znaleźć w kilku miejscach: przy Campo Santa Clara, w Alfamie i w Alcântarze. Jednak moja ulubiona Copenhagen Coffee Lab znajduje się na Praça das Flores. Można się tutaj wychillować po całym dniu zwiedzania i zjeść dobre duńskie wypieki przygotowywane na miejscu.

*

Copenhagen Coffee Lab and Bakery || Rua Nova da Piedade 10, Lisboa
godziny otwarcia: codziennie 8:00-19:00

Copenhagen Coffee Lab and Bakery.

 Copenhagen Coffee Lab and Bakery.

 Copenhagen Coffee Lab and Bakery.

Danishe i kawa w Copenhagen Coffee Lab and Bakery.

Fábrica Coffee Roasters


Fábrica Coffee Roasters to zdecydowanie najlepsza kawiarnia i palarnia w Lizbonie. Mają tutaj szeroki wybór ziaren, sposobów parzenia, a także kraftowe piwa, wino, kanapki i ciasta. Ze względu na dobrą lokalizację często wpadałem tutaj na kawę podczas zwiedzania. Dodatkowo fajnie urządzone wnętrze i obsługa składająca się z kawowych freaków czynią to miejsce wyjątkowym. Polecam również zakupić sobie jedną z wypalanych na miejscu kaw do domu.

*

Fábrica Coffee Roasters || Rua das Portas de Santo Antão 136, Lisboa
godziny otwarcia: codziennie 8:00-20:00


Kawiarnia Fábrica Coffee Roasters.

 Kawiarnia Fábrica Coffee Roasters.

Kawiarnia Fábrica Coffee Roasters.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Piękne zdjęcia! Ten shake z Pop Cereal Café wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ☺️ Haha, to prawda, jest czaderski 😁

      Usuń