Podróżując do Apulii, z pewnością Waszym pierwszym przystankiem będzie jej stolica – Bari. Warto zostać tutaj na chwilę i skosztować lokalnej kuchni, bo to miasto ma naprawdę wiele do zaoferowania. Dlatego, jeśli zastanawiacie się, gdzie zjeść w Bari, to zapraszam Was do lektury tego kulinarnego przewodnika po sprawdzonych restauracjach, barach, piekarniach i lodziarniach. Od razu mówię, że tutejszy steet-food zachwycił mnie na tyle mocno, że głównie skupiłem się na nim. W dodatku w Bari nie miałem szczęścia do restauracji, które były zwykle zamknięte, gdy akurat chciałem je odwiedzić, ale mimo wszystko znalazłem kilka miejsc wartych uwagi, które mogę Wam polecić.
Jedno jest pewne – w stolicy Apulii zdecydowanie króluje focaccia! Każdego ranka (a w zasadzie to przez prawie cały dzień) pod lokalnymi piekarniami ustawiają się długie kolejki – każdy czeka na ten cudowny placek z pomidorami i oliwkami wypiekany na bieżąco. Poza tym miasto to słynie z orecchiette – makaronu z pszenicy durum, przypominającego uszka, który podaje się na wiele smakowitych sposobów. Dowód na to, jak istotnym elementem kultury jest tutaj makaron widać przede wszystkim na Strada delle orecchiette – wyjątkowej ulicy, na której włoskie nonny przygotowują go od podstaw na oczach przechodniów. W większości restauracji królują głównie owoce morza, a w szczególności ośmiornica podawana na wiele sposobów, jak choćby panino col polpo alla brace – buła z grillowanymi mackami i burratą. Ponadto słynnym daniem z Bari jest spaghetti all’Assasina – piekielnie dobry i ostry makaron smażony na patelni. W stolicy, w jednym garze, spotykają się tak naprawdę wszystkie smaki regionu, które opisywałem we wpisie: Co zjeść w Apulii? Dlatego warto przyjechać tutaj choćby po to, aby spróbować lokalnych specjałów w jednym miejscu, a przy okazji przemierzyć tajemnicze uliczki starego miasta. Zbędnie nie przedłużając, zapraszam Was do sprawdzenia, gdzie zjeść w Bari przed wyjazdem i zapisania adresów – będzie pysznie, obiecuję! 🙂
Gdzie zjeść w Bari?
Piekarnie i street-food, czyli gdzie zjeść w Bari słynną focaccię i sgagliozze
Myśląc, gdzie zjeść w Bari, warto rozpocząć od focaccii barese – puszystej, chrupiącej, polanej suto oliwą z oliwek i zapiekanej z najsłodszymi pomidorami na świecie (pomodorini ciliegino), oliwkami oraz oregano. W stolicy Apulii znajdują się trzy wyjątkowe piekarnie, w których polecam Wam spróbować tego doskonałego placka.
Panificio Santa Rita
Panificio Santa Rita, obok Panificio Fiore, to jedna z najstarszych piekarni w mieście. Jej historia sięga 1921 roku, kiedy otworzył się tam lokal o nazwie S. Giuseppe. Dopiero w 1966 roku wraz ze zmianą kierownictwa zmieniła się również nazwa piekarni na Santa Rita ze względu na rodzinę Bolumetto, która przejęła biznes. Po dziś dzień pod piekarnią ustawiają się długie kolejki, aby spróbować najsłynniejszej focaccii barese. Tam też sam skierowałem swoje pierwsze kroki po wylądowaniu w Bari. Za 3€ otrzymujemy cudowny chrupiący placek z pomidorami i oliwkami prosto z pieca. Gorąco polecam Wam to miejsce, aby poczuć miejski klimat i smak tego doskonałego pieczywa. Dodatkowo to właśnie tutaj znajdziecie najtańszą focaccię, jaką można zjeść w Bari.
*
Panificio Santa Rita || Str. dei Dottula 8, Bari
godziny otwarcia: pn-śr 08:30-14:00 i 18:15-21:15, czw 08:30-14:00, pt-so 08:30-14:00 i 18:15-21:15
El Focacciaro
Piekarnia El Focacciaro przy Via Salvatore Cognetti znajduje się blisko deptaku Lungomare. Prowadzą ją Katia i Pino Ambruoso już od wielu lat. Przed sklepem znajduje się podajnik z numerkami, żeby spragnieni tego barijskiego placka klienci z głodu nie wdali się w jakąś bójkę, bo kolejka jest naprawdę długa. Ich focaccia jest porządnie naoliwiona, ale nie tłusta, chrupiąca na brzegach, ale w sam raz; ze słodkimi, świeżymi pomidorami i oliwkami. Smakuje naprawdę wybornie, więc warto udać się do El Focacciaro o poranku, żeby zacząć dobrze dzień. Poza focaccią w piekarni znajdziecie również pyszne smażone pierożki panzerotti z mozzarellą i pomidorami, bagietki z pomidorami i oregano, brioszkę z serem i prosciutto cotto i doskonały chleb. Będąc na miejscu, naprawdę trzeba się powstrzymywać, aby nie wykupić całej witryny! Mnie niewiele brakowało. 😉
*
El Focacciaro || Via Salvatore Cognetti 43, Bari
godziny otwarcia: pn-so 07:30-15:00 i 17:30-22:30
Panificio Fiore
Panificio Fiore to najstarsza piekarnia w Bari. Giuseppe Fiore otworzył ją w 1912 roku przy Strada Palazzo di Città, tuż obok Bazyliki św. Mikołaja. Przed piekarnią ustawiają się kolejki od samego rana, bo każdy chce spróbować ruota calda – gorącego koła. Syn Giuseppe – Domenico Fiore, który przejął piekarnię po swoim ojcu, jest nazywany il re della focaccia – królem focaccii. Obecnie wypiekiem zajmuje się głównie wnuk – Tony. To naprawdę wspaniałe miejsce, w którym czuć pasję i ponad stuletnią historię. Piec opalany drewnem w Panificio Fiore nigdy nie jest gaszony, gdyż jego ponownie rozgrzanie do 280°C zajęłoby ponad dobę. Po focaccię można się tutaj wybrać w dowolnych godzinach otwarcia piekarni, jest zwykle (poza czwartkiem i niedzielą) wypiekana dwa razy dziennie. Placek kosztuje około 4-5€ za sztukę (cena zależy od wagi). Focaccia z Panificio Fiore jest najbardziej puszysta w porównaniu do pozostałych piekarni.
*
El Focacciaro || Strada Palazzo di Città 38, Bari
godziny otwarcia: pn-śr 08:30-14:00 i 17:00-20:30, czw 08:30-14:00, pt-so 08:30-14:00 i 17:00-20:30, nd 09:00-13:00
Maria delle Sgagliozze
Mówi się, że ten, kto nie spróbował sgagliozze Pani Marii, ten nigdy nie był w Bari. Ponad 90-letnia Pani Maria od lat słynie z karmienia mieszkańców miasta i turystów swoimi kwadracikami ze smażonej polenty (ugotowanej kaszki kukurydzianej). Wędrując uliczkami Bari Vecchia na pewno traficie na jej stoisko, gdzie przy ulicy stoi wielki kocioł z wesoło bulgoczącym tłuszczem, do którego wpadają kawałki tego specjału. Przed kramem ustawiają się wieczne kolejki, lecz obsługa działa sprawnie i po chwili wręczając 2€, otrzymujecie papierową torebkę z 10 kawałkami sgagliozze suto oprószonymi solą. Z pewnością nie jest to najbardziej wyszukane cibo di strada, ale na szybką przekąskę w trakcie zwiedzania daje radę. Sgagliozze smakują trochę, jak popcorn; na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie. Nie jest to może najzdrowszy przysmak, ale zjeść w Bari przy okazji, odwiedzając ulice starego miasta, na pewno warto.
*
Maria delle Sgagliozze || Str. delle Crociate 13, Bari
godziny otwarcia: pn-nd 17:00-21:00
Restauracje, w których warto zjeść w Bari
Mastro Ciccio
Mastro Ciccio to prawdziwa mekka dla wszystkich foodie! Mimo że lokal specjalizuje się w lokalnym fast-foodzie, to wszystko jest tutaj pyszne, świeże i niedrogie. Z tego względu, myśląc, gdzie zjeść w Bari, to właśnie tam polecam skierować swoje pierwsze kroki. Najsłynniejszym daniem jest tutaj zdecydowanie panino z grillowaną ośmiornicą i burratą w bułce z dodatkiem węgla aktywnego (10,50€). Poza tym gorąco polecam burrozzę – saszetkę wypełnioną burratą i przeróżnymi dodatkami, smażoną na głębokim oleju (5,00€) – czysta rozpusta. Również tamtejszym makaronom, jak choćby orecchiette cime di rapa (10€) niczego nie brakuje i chyba właśnie tam najbardziej mi ono smakowało. Poza tym w menu znajdziecie takie specjały, jak spaghetti all’Assassina, panzerotti, ragù, czy polpette. Mastro Ciccio to idealne miejsce dla niezdecydowanych, w którym każdy znajdzie coś dla siebie.
*
Mastro Ciccio || Corso Vittorio Emanuele II 15, Bari
godziny otwarcia: pn-nd 10:00-00:00
Pescobar
Pescobar odwiedziłem głównie ze względu na słynne panino col polpo alla brace – bułę z grillowaną ośmiornicą i burratą (9€). Chrupiące pieczywo, kremowa burrata i macki ośmiornicy przyrządzone w punkt – czy można chcieć czegoś więcej? Poza tym w karcie znajdziecie fritturę di pesce – smażone owoce morza (8€), modne poke bowle, czy inne przysmaki, w których ryby grają pierwsze skrzypce. Pescobar to mały lokal szybkiej obsługi, ale jedzenie jest tutaj naprawdę znakomite.
*
Pescobar || Largo Adua 29, Bari
godziny otwarcia: pn-nd 12:00-15:30, 18:00-00:00
La Cantina dello Zio
La Cantina dello Zio to niewielka rodzinna restauracja na starym mieście w Bari, w której możecie zjeść dobrze za niewielkie pieniądze (ok. 8-16 € za danie). Królują tutaj przede wszystkim makarony i owoce morza. W tawernie „u wujka” panuje przyjemna atmosfera, a kuchnia, mimo że prosta to naprawdę pyszna. Ponoć słyną również z doskonałego tiramisu, ale przyznaję, że już nie miałem na nie miejsca po tej solidnej porcji orecchiette al pomodoro. 😉
*
La Cantina dello Zio || Strada Palazzo di Città 51, Bari
godziny otwarcia: pn-nd 11:30-23:00
L’Antica Pizzeria da Michele
Gdy przechadzając się po Corso Vittorio Emanuele II, zobaczyłem szyld L’Antica Pizzeria da Michele, od razu wiedziałem, że czym prędzej muszę tam skierować swoje kroki. Kto był w Neapolu, na pewno słyszał o tej słynnej pizzerii, której margherita zdobyła serca wszystkich. Dlatego, mimo że nie jest to typowo apulijski przysmak, z całego serca polecam wybrać się do da Michele po najlepszy placek we Włoszech. Ceny są nieco wyższe niż w Neapolu i pizza kosztuje 8€. Menu też jest nieco obszerniejsze i poza margheritą oraz marinarą znajdziecie tutaj również kilka innych opcji.
*
L’Antica Pizzeria da Michele || Corso Vittorio Emanuele II 85, Bari
godziny otwarcia: pn-nd 11:45-00:00
Polecane cukiernie i lodziarnie w Bari
Bar San Nicola
Bar San Nicola, zwany również Orecchietteria San Nicola, znajduje się zaraz przy Bazylice św. Mikołaja i słynie przede wszystkim z makaronów oraz regionalnych dań. Jednakże znajduje się tutaj również kawiarnia serwująca tradycyjne apulijskie ciastka. Dlatego gorąco polecam wpaść tutaj w przerwie w trakcie zwiedzania na kawę i popularne pasticciotto lub tette delle monache. Mimo że miejsce jest dość turystyczne, to wypieki były naprawdę pyszne, a ceny bardzo przystępne (ok. 3€ za kawę i ciastko).
*
Bar San Nicola || Piazza 62 Marinai 4, Bari
godziny otwarcia: pn-nd 12:00-23:30
Martinucci Laboratory
Martinucci Laboratory to popularna w Apulii sieciówka słynąca z regionalnych wypieków. Poza słynnymi pasticciotto z przeróżnymi nadzieniami, znajdziemy tutaj również lody, sycylijskie specjały, jak cannoli oraz minne di Sant’Agata, a także neapolitańską babà al rum. Gorąco polecam, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego.
*
Martinucci Laboratory || Piazza Mercantile 80, Bari
godziny otwarcia: pn-nd 08:00-01:00
Martinucci Laboratory Bari Sparano || Via Sparano da Bari 160, Bari
godziny otwarcia: pn-nd 07:00-23:00
Antica gelateria Gentile
Antica gelateria Gentile to najstarsza lodziarnia w mieście, która działa nieprzerwanie od 1880 roku. Założyciel Michele Gentile zasłynął w Bari swoją doskonałą granitą, a z czasem otworzył niewielki kiosk przy Piazza Federico II di Svevia, w którym lokal istnieje do dziś. Ich lody są naprawdę doskonałe i jednym z lepszych, jakie jadłem we Włoszech. Średnia porcja, jak na zdjęciu poniżej, kosztuje 3€. Lody od Antica gelateria Gentile należy zjeść w Bari koniecznie!
*
Antica gelateria Gentile || Piazza Federico II di Svevia 33, Bari
godziny otwarcia: pn-nd 11:00-02:00
Salvatore Petriella – Pasticceria Café & Bistrot
Nowoczesna cukiernia Salvatore Petriella, znajdująca się w budynku słynnego Teatro Petruzzelli słynie przede wszystkim z doskonałych monoporcji. Zaglądając tutaj do witryn, trudno podjąć decyzję, bo wszystko wygląda niezwykle kusząco. Mnie zachwyciło (jakżeby inaczej) doskonałe ciastko z pistacjami. Dlatego, jeśli macie ochotę na szczyptę nowoczesności, to gorąco zachęcam do odwiedzin podczas wizyty w Bari.
*
Salvatore Petriella – Pasticceria Café & Bistrot || Via Salvatore Cognetti 14 – 22, Bari
godziny otwarcia: pn-pt 07:00-21:30, so 07:00-23:00, nd 07:00-21:00