3,1K
Ten deser to było moje największe kulinarne odkrycie w Portugalii! Queijo fresco com mel e amêndoas, czyli ser z miodem i migdałami, to klasyka i pochwała prostoty. To niesamowite, że z tylko 3 składników dobrej jakości i przy praktycznie zerowym wysiłku można wyczarować coś tak pysznego. Po raz pierwszy ten deser jadłem w jednej z najsłynniejszych lizbońskich restauracji — Rua das Flores, o której Wam wspominałem w Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie. Podany tam świeży queijo de cabra (ser kozi) polany doskonałym miodem i pokrojonymi w słupki prażonymi migdałami był wprost obłędny. Później zauważyłem, że serwowanie queijo na deser to powszechna praktyka. Zwykle ląduje on na talerzu z etykietą, świadczącą o wysokiej jakości produktu. Czym jest jednak samo queijo fresco? To specjalna odmiana sera, przypominająca gotowany dawniej w domach twaróg. Do jego przygotowania konieczna jest podpuszczka, ale jeśli nie widzi się Wam samodzielne gotowanie sera, to polecam wykorzystać włoską ricottę, czy świeży kozi lub owczy twaróg. Te dwie ostatnie opcje są szczególnie dobre!
SKŁADNIKI
- 200 g queijo fresco, twarogu koziego lub owczego albo ricotty
- 4 łyżki dobrego płynnego miodu
- garść obranych migdałów w całości, słupkach lub płatkach
PRZYGOTOWANIE
- Migdały, jeśli są w całości, pokrój na słupki, a następnie podpraż na mocno rozgrzanej patelni do złotobrązowego koloru.
- Ser ułóż na talerzykach, polej miodem i posyp migdałami. Podawaj od razu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
4 komentarze
Nie przepadam za zbytnio za słodkościami, ale to biorę w ciemno. Połączenie sera z miodem i migdałami przekonuje mnie 🙂
Udam, że nie widziałem pierwszego zdania ???? Ale myślę, że to połączenie powinno Tobie smakować. Miodu można dać tylko odrobinkę, skoro nie lubisz słodkich rzeczy ?
Taki deser mogłabym codziennie, super na śniadanie. Pysznie!
Hahah, ja też! 😀