Mercado Central de Atarazanas w Maladze to pierwsze miejsce, do którego każdy foodie powinien skierować swoje kroki. Ten targ to prawdziwa kulinarna mekka i miejsce, w którym smaki całego miasta spotykają się pod jednym dachem. Wchodząc do Mercado Central od razu widać, jak tętni on życiem. Jest to nie tylko idealne miejsce na zakupy, ale również jedna wielka restauracja z licznymi stoiskami, w których królują lokalne produkty. Na targu jest tłoczno o każdej porze dnia, jednakże najlepiej przyjść z samego rana po otwarciu (po godzinie 8:00), kiedy stoiska uginają się od świeżo złowionych ryb i owoców morza. PS. W poniedziałki rano stoiska rybne mogą być ubogie ze względu na brak połowów w niedzielę.
Mercado Central de Atarazanas to miejsce z bogatą historią, które powstało już w XIV wieku za czasów panowania Arabów na Półwyspie Iberyjskim. Leżący wtedy na samym brzegiem ujścia rzeki Guadalmedina do morza budynek pełnił rolę stoczni. Stąd również nazwa atarazanas, która z arabskiego znaczy „miejsce, w którym naprawiane są statki”. Po dziś dzień o jego historii świadczy piękny witraż na jednej ścianie targu. Po podboju chrześcijańskim budynek zaczęto wykorzystywać jako magazyn, arsenał, szpital wojskowy, a później koszary. W 1870 roku dawną stocznię rozebrano, by otworzyć targ według projektu Joaquína de Rucoba. Zbudowano na jej miejscu potężną metalową konstrukcję w stylu neoarabskim. Łuk Nasrydów (jedyny z siedmiu, który ocalał), stał się główną bramą wejściową, łącząc historię z nowoczesnym materiałem, jakim było żelazo. W 1979 roku Mercado Atarazanas został uznany za obiekt o wysokim znaczeniu kulturowym i odnowiono go całkowicie, aby odzyskał swój pierwotny wygląd. Kolejny remont targ przeszedł w 2010 roku, aby zyskać swoją dawną świetność.
Wchodząc na targ po dziś dzień widać jego dawny podział na trzy magazyny. Na środku znajduje się strefa z rybami i owocami morza, po lewej z mięsem, a po prawej z owocami i warzywami. Pomiędzy nimi przeplatają się stoiska z oliwkami, pieczywem, przyprawami, winami czy serami. Na bocznych ścianach targu znajdziemy liczne bary, w których można zamówić lokalne tapas z najświeższymi składnikami. Na zewnątrz Mercado Central znajduje się sporo stolików, przy których można usiąść i w tętniącej życiem atmosferze rozkoszować się andaluzyjską kuchnią.
Mercado Central de Atarazanas zdecydowanie warto odwiedzić, żeby poczuć klimat tego miejskiego rynku, zrobić zakupy, popróbować lokalnych specjałów i zaopatrzyć się w smakowite pamiątki. Targ jest czynny od poniedziałku do soboty od 8 rano do 15.
*
Mercado Central de Atarazanas || Calle Atarazanas 10, Malaga
godziny otwarcia: pn-so 08:00-15:00