Poleciłem Wam już sprawdzone miejsca, gdzie warto zjeść w Bari, lecz dzisiaj czas na resztę regionu! Apulia stoi otworem i warto przemierzyć jej szlaki kulinarne, aby lepiej poznać tamtejszą kuchnię. Poza pięknymi widokami, o których opowiem niebawem, koniecznie należy sprawdzić, jak smakuje! W tym wpisie zawarłem wszystkie polecane miejsca, które znalazłem w pięknych miasteczkach na obcasie włoskiego buta. Dlatego mam nadzieję, że ten kulinarny przewodnik, opisujący sprawdzone restauracje, bary, cukiernie i lodziarnie, pomoże Wam smacznie zjeść w Apulii.
Podczas tej wyprawy zwiedziłem 7 tamtejszych miast: Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Alberobello, Locorontodo, Trani oraz oczywiście Bari i w każdym z nich znalazłem coś wartego uwagi, co zebrałem w jednym miejscu w tym wpisie. Najciekawsze dania opisałem już w poprzednim artykule: Co zjeść w Apulii?, który znajdziecie tutaj. Dzisiaj zaś czas na konkrety i sprawdzone adresy, pod które z całą pewnością możecie uderzyć, aby skosztować lokalnej kuchni.
Gdzie zjeść w Apulii?
Gdzie zjeść w Polignano a Mare?
Pescaria
Pescaria to słynna włoska sieciówka z 8 restauracjami w całym kraju. Jak sama nazwa wskazuje, specjalizują się w rybach i owocach morza. W karcie można znaleźć liczne panini, słynne apulijskie crudi di mare (surowe owoce morza), frytury i tatary. Ja skosztowałem panino z tatarem z tuńczyka (9,50€) oraz z łososia (10,50€), a także genialnych domowych chipsów (4,50€). Pescaria jest zdecydowanie restauracją typu fast-food, ale z doskonałymi produktami i lokalną apulijską kuchnią. Gorąco polecam. PS. Podczas lunchu: 12:00-14:30 ustawiają się tutaj gigantyczne kolejki, więc najlepiej przyjść poza tymi godzinami.
*
Pescaria || Piazza Aldo Moro 6/8, Polignano a Mare
godziny otwarcia: pn-nd 11:00-00:00
Malidea
Malidea to przyjemny bar leżący nad samym morzem nieopodal tarasu widokowego Pietra Piatta w Polignano a Mare. Słynie on z prostego menu, w którym znajdziemy liczne przekąski i aperitivo. Jednakże prawdziwą specjalnością zakładu są pinse – proste rzymskie placki, przypominające trochę podpłomyki. Przygotowuje się je z ciasta o 85% uwodnieniu i poddaje dojrzewaniu przez co najmniej 48 godzin. Dzięki temu są chrupiące i mają charakterystyczną strukturę plastra miodu. Malidea podaje pinse na wiele sposobów. Ja skusiłem się na Parmigiana 2.0 (9€) z grillowanym bakłażanem i stracciatellą oraz Queen (11€) z cukinią, miętą, mozzarellą, guanciale i orzechami. Placki są pyszne i lekkie. W sam raz na gorące dni.
*
Malidea || Lungomare Domenico Modugno 11, Polignano a Mare
godziny otwarcia: pn-nd 12:00-02:00
Fiordilatte Polignano
Fiordilatte to doskonała lodziarnia w Polignano a Mare. Turyści głównie biegną z nieznanych mi powodów do przereklamowanych: Il Mago del Gelato lub Il Super Mago del Gelo, które cieszą się ogromną popularnością, ale to właśnie w Fiordilatte można znaleźć najlepsze lody w tym nadmorskim kurorcie. Ich nocciola i ginaduia to był prawdziwy majstersztyk i chyba lepszych smaków z orzechami laskowymi w roli głównej dotąd nie jadłem. Dlatego z całego serca Wam polecam właśnie tę lodziarnię.
*
Fiordilatte Polignano || Via Cerere, 3, Polignano a Mare
godziny otwarcia: śr-pn 10:00-23:00
Pasticceria Pasthello
Pasticceria Pasthello to malutka cukiernia specjalizująca się w monoporcjach. Gorąco polecam ją wszystkim smakoszom nowoczesnych słodkości. Za 7€ możecie dostać tutaj prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Ich deser pistacjowy nie ma sobie równych! Jedynym minusem Pasthello jest brak miejsc siedzących i ciastka można zabrać tylko na wynos.
*
Pasthello || Via Anemone 43, Polignano a Mare
godziny otwarcia: b/d
Il Super Mago del Gelo Mario Campanella
Przy Piazza Giuseppe Garibaldi w Polignano a Mare obok siebie znajdują się dwie słynne lodziarnie o wieloletniej tradycji: Il Super Mago del Gelo oraz Il Mago del Gelato polecane w licznych przewodnikach. Ta druga od wejścia od razu mnie zniechęciła – ponury bar i smutna obsługa jakoś nie zapraszały do spróbowania ich słynnych lodów. Jednakże po zobaczeniu sycylijskiej granity migdałowej w tej pierwszej, skusiłem się, żeby jej wypróbować, i muszę przyznać, że była naprawdę dobra. Trudno mi ocenić smak samych lodów, jednakże możecie sprawdzić sami.
*
Il Super Mago del Gelo Mario Campanella || Piazza Giuseppe Garibaldi 22, Polignano a Mare
godziny otwarcia: nd-pt 05:30-01:30, so 05:30-03:00
Gdzie zjeść w Alberobello?
Panetteria dei Trulli
Alberobello, mimo że piękne, przypomina trochę Disneyland i jakoś tamtejsze restauracje nastawione na turystów nie przekonały mnie do odwiedzin. Jednakże w licznych miejscach przeczytałem o polecanej piekarni, znajdującej się na końcu placu Largo Martellotta. Panetteria dei Trulli zdecydowanie spełniła moje oczekiwania i spróbowałem tam słynnej kanapki – puccia salentina (6€). Była naprawdę doskonała. Poza tym w piekarni można zamówić pizzę, focaccię czy kupić świeże pieczywo. Zdecydowanie polecam podczas wizyty w Alberobello.
*
Panetteria dei Trulli || Largo Martellotta 39A, Alberobello
godziny otwarcia: pn-wt 19:30-00:00, śr-nd 12:30-16:00 i 19:30-23:30
Pasticceria Martinucci Laboratory
O Pasticceria Martinucci Laboratory pisałem Wam już w przewodniku: Gdzie zjeść w Bari? Cukiernia w Alberobello wcale nie odbiega od innych lokalizacji i mają tutaj pyszne ciastka (w szczególności pasticciotti) i całkiem niezłe lody.
*
Pasticceria Martinucci Laboratory || Via Monte S. Michele 57, Alberobello
godziny otwarcia: pn-nd 08:00-23:00
Gdzie zjeść w Locorotondo?
Panificio San Pietro
W Locorotondo zdecydowanie nie miałem szczęścia, gdyż dojechałem tam w porze sjesty. Wszystkie restauracje były już zamknięte i jedyne, co pozostało otwarte to dwie piekarnie. Najpierw swoje kroki skierowałem do Panificio San Pietro, gdzie spróbowałem całkiem niezłej focacci barese. Jednakże prawdziwym sztosem był tam miejscowy chleb. Jeśli akurat będziecie w Locorotondo to z pewnością warto tam zajrzeć.
*
Panificio San Pietro || Via Cisternino 165, Locorotondo
godziny otwarcia: pn-so 06:00-21:00
La Panega
La Panega to kolejna piekarnia, którą odwiedziłem podczas wizyty w Locorotondo. Znajduje się tuż obok parku Villa Comunale i oferuje duży wybór słodkich oraz słonych przekąsek: panini, arancini, pasticiotti, focaccię, pizzę na kawałki i wiele innych. Jest tu naprawdę bardzo smacznie, więc na szybką przekąskę mogę to miejsce zdecydowanie polecić.
*
La Panega || Corso XX Settembre 3, Locorotondo
godziny otwarcia: śr-pn 07:00-00:00, wt 07:00-17:00
Gdzie zjeść w Monopoli?
Maninpasta
Maninpasta to bar z ulicznymi apulijskimi przekąskami. Można tutaj znaleźć szeroki wybór panzerotti (smażonych pierogów) z przeróżnymi dodatkami, pizzę na kawałki, focaccie oraz różne przekąski. Ceny są bardzo przystępne, więc można tutaj zjeść coś na szybko w trakcie zwiedzania. Ja polecam panzerotto z mortadelą, pistacjami i serem straciatella (4,50€) serwowane w formie kanapki niczym piadina.
*
Maninpasta || Via Porto 36, Monopoli
godziny otwarcia: pn-pt 12:00-22:00, so-nd 12:00-22:00
Caffé Roma
Caffé Roma to przyjemna kawiarnia tuż nieopodal Cattedrale Maria Santissima della Madia w Monopoli. Serwują tutaj lody i przeróżne ciastka. Ja skusiłem się na neapolitańskiego pączka graffa z budyniem waniliowym (1,50€).
*
Caffé Roma || Largo Vescovado 1, Monopoli
godziny otwarcia: śr-pn 06:00-01:30
Gdzie zjeść w Ostuni?
Sapori D’eccellenza
Sapori D’eccellenza to miejsce polecane w wielu przewodnikach po Ostuni, które koniecznie musiałem sprawdzić. Serwują tutaj panini na kilkanaście sposobów (ceny 4-5€ za kanapkę). Ja skusiłem się na bułę z porchettą (pieczonym prosiakiem), w której znalazł się ser scamorza i pikantne marynowane papryczki. Była naprawdę doskonała! Nie ma tutaj za wielu miejsc siedzących poza kilkoma stolikami na zewnątrz, ale zawsze można zabrać panino ze sobą.
*
Sapori D’eccellenza || Via Giovanni Antonio Petrarolo 2, Ostuni
godziny otwarcia: b/d
Pasticceria da Pasquale
Nie byłbym sobą, gdybym również w Ostuni nie odwiedził, chociaż jednej cukierni. Wybór padł dość przypadkowo na Pasticceria da Pasquale, która skusiła mnie tette delle monache z pistacjowym nadzieniem. Słynne cycki zakonnicy były naprawdę doskonałe i warto tutaj wpaść tylko po nie. Pasticiotto z kremem pistacjowym i kandyzowaną skórką pomarańczową również bardzo mi smakowało.
*
Pasticceria da Pasquale || Via Fran. Tanz. Vitale 6, Ostuni
godziny otwarcia: pn 05:00-13:30, wt-nd 05:00-21:00
Cremeria La Scala
Cremeria La Scala to kolejna świetna lodziarnia na mojej liście. Szczególnie polecam tutaj mango oraz pistację. Będąc w Ostuni nie można tego miejsca przegapić. PS. Serwują tutaj również sycylijską brioszkę z lodami, ale przyznaję, że mimo mojego łakomstwa nie miałem już na nią miejsca. 🙂
*
Cremeria La Scala || Via Capitano, Via Vito Tamborrino 17, Ostuni
godziny otwarcia: pn-nd 12:00-00:30
Gdzie zjeść w Trani?
Peschef
Peschef odwiedziłem zupełnie przypadkiem podczas wizyty w Trani. Ze względu na oberwanie chmury trzeba było się gdzieś schronić i przy okazji coś zjeść. Menu przypomina bardzo Pescobar w Bari, czy Pescarię w Polignano a Mare. W menu znajdziemy crudo di mare, panini z owocami morza, tatary, a także grillowane ryby. Ja skusiłem się na grillowaną ośmiornicę podaną z cime di rapa, ziemniakami i sałatką z kopru włoskiego (16€) – bardzo proste, ale pyszne danie. Panino z tatarem z tuńczyka (12€), straciatellą i pistacjami także było doskonałe. Dlatego z pewnością mogę to miejsce polecić podczas wizyty w Trani.
*
Peschef || Via Statuti Marittimi 56, Trani
godziny otwarcia: pn-pt 12:00-00:00, so 12:00-01:00, nd 12:00-00:30
Pasticceria Charlotte
Pasticceria Charlotte to kolejna świetna cukiernia na mojej liście. Lada wyglądała tak zachęcająco, że miałem ochotę wziąć wszystko! Skusiłem się jednak na neapolitańską babę rumową z kremem waniliowym oraz ciastko francuskie podane z potężną porcją kremu pistacjowego – niestety nie pamiętam jego nazwy, ale było genialne!
*
Pasticceria Charlotte || Via Cavour 77, Trani
godziny otwarcia: pn-nd 05:30-00:00