Oaxaca to stolica kulturalna i kulinarna Meksyku. Ten stan leżący na południe od Ciudad de México zachwyca na każdym kroku i uważam, że chcąc poznać prawdziwy Meksyk, należy zdecydowanie go odwiedzić! Dlatego dzisiaj zabieram Was na kulinarną wycieczkę po miasteczku Oaxaca de Juárez – jego stolicy i najbliższych okolicach. Kuchnia Oaxaca ma niesamowicie wiele do zaoferowania – to stąd pochodzą między innymi: czekolada, mole, memelas, tlayudas, tejate, mezcal i wiele innych potraw oraz napojów, które swoją popularnością pobiły cały kraj. O wielu z nich pisałem już we wpisie: Co każdy foodie musi zjeść w Meksyku? Kultura Zapoteków do dzisiaj widoczna jest w tamtejszych zwyczajach kulinarnych, a jej bogactwo jest wprost oszałamiające, jak na tak niewielkie miasto. Spędziłem tutaj tak naprawdę tylko trzy dni, ale były one szalenie intensywne. Dlatego mogę się z Wami podzielić polecanymi miejscami, gdzie w Oaxaca zjeść po prostu trzeba. Tak naprawdę świetnych restauracji nie brakuje tutaj na każdym rogu i sam jedynie żałowałem, że nie mogę ich wszystkich odwiedzić. Dla chętnych poznania stanu od strony niekulinarnej zapraszam do wpisu: Co trzeba zobaczyć w Oaxaca?
Gdzie zjeść w Oaxaca obiad i kolację?
Levadura de Olla
Levadura de Olla to jedna z najbardziej polecanych restauracji z tradycyjną kuchnią typową dla Oaxaca. Dowiedziałem się o niej z programu Somebody needs to feed Phill na Netflixie i od razu wiedziałem, że musimy tu przyjść na kolację. Szefowa kuchni i właścicielka restauracji – Thalía Barrios Garcia robi prawdziwe cuda na talerzu, a dania są przygotowywane dokładnie w ten sam sposób, jak robiono to w Meksyku przed wiekami. Jednak mimo tego sama forma podania jest nowoczesna i zgodna z obecnymi trendami.
Spróbowaliśmy między innymi guacamole con chapulines – pasty z awokado z konikami polnymi ($120), mole negro con pollo y pozole seco – obłędnego mole z kurczakiem i nixtamalizowaną kukurydzą ($270), mole de guyaba con camarón y coliflor capeada – mole z gujawy z krewetkami i kalafiorem ($295), tamal de requesón con flor de calabaza y mole negro y coloradito – tamale z serem, kwiatem cukinii i dwoma rodzajami mole ($190), pulque – napoju z fermentowanego soku agawy ($70), agua de maíz – wody kukurydzianej ($40), tamal de chocolate con chile, guayaba, rompope y queso – tamale z czekoladą, chili, gujawą i ajerkoniakiem ($90) oraz pan de maíz con rosita de cacao, frutas y crema – chleba kukurydzianego z kwiatem kakao, kremem i kompotem z gujawy ($95). Dania były naprawdę niezwykłe i ucztę w Levadura de Olla zapamiętam na długo. Dlatego, jeśli myślicie, gdzie zjeść w Oaxaca, to właśnie tutaj musicie skierować swoje pierwsze kroki!
*
Levadura de Olla || C. de Manuel García Vigil 304, Ruta Independencia, Centro, Oaxaca de Juárez
godziny otwarcia: pn-so 09:00-12:30 i 13:00-21:00
Casa Taviche
Casa Taviche odwiedziliśmy w sumie przez zupełny przypadek, szukając miejsca na kolację blisko hostelu. Przeglądając menu pobliskich restauracji, trafiliśmy tu na niezwykle ciekawe dania, które od razu nas przekonały. Zamówiliśmy między innymi: portobello con mole negro – pieczoną pieczarkę w aromatycznym sosie mole ($115), tlayuda de tasajo con portobello – duży placek z serem i pieczarką ($125), pulpo a las brasas con salsa de equites – grilowaną ośmiornicę z sosem z kukurydzą i tarta de berenjena y calabacitas – tartę z bakłażana i cukinii ($120). Wszystko było naprawdę nieziemsko pyszne. Karta w Casa Taviche zmienia się każdego dnia, więc zawsze można trafić na coś innego. Dodatkowo dużym plusem jest duży wybór opcji wegańskich i wegetariańskich. Miejsce godne polecenia, gdy chcielibyście spróbować kuchni meksykańskiej w mniej tradycyjnym wydaniu.
*
Casa Taviche || Miguel Hidalgo 1111, Centro, Oaxaca de Juárez
godziny otwarcia: pn-wt, czw-nd 08:00-22:00
Dulizun Café w Teotitlán del Valle
Dulizun Café jest położona w miasteczku Teotitlán del Valle, słynącym z produkcji mezcalu i tkania tradycyjnych dywanów. Rodzinna kawiarnia znajduje się w pracowni artystycznej i słynie z lokalnych dań takich, jak memelas, tlayudas, huaraches i empanadas. W gruncie rzeczy wszystko jest z tortilli w nieco innym kształcie i podanej trochę inaczej. 😉 Dania są przygotowywane na tradycyjnym comalu i podawane z frijoles refritos (smażoną fasolą), quesillo (typowym dla Oaxaci serem) oraz opcjonalnie z ciecierzycą, pieczarkami czy chorizo. Ceny są bardzo przystępne: za memelas zapłacimy $20, zaś za większe tlayudas $80. W Dulizun Café dodatkowo można zakupić lokalne rękodzieło i podejrzeć jak wygląda proces produkcji dywanów.
*
Dulizun Café || Av Al. Hidalgo 26, Centro, Teotitlán del Valle
godziny otwarcia: codziennie 08:00-18:00
Gdzie zjeść w Oaxaca śniadanie?
Boulenc
Boulenc to jedna z najbardziej obleganych śniadaniowni w Oaxaca. Będąc tam w niedzielę, zaraz po otwarciu czekaliśmy prawie godzinę w kolejce, ale zdecydowanie było warto! W Boulenc znajdziecie międzynarodowe śniadania z meksykańskim twistem: pankejki, kanapki, szakszukę, angielski muffiny, meksykańskie tostadas i wiele innych. Ponadto mają tu pyszne świeże pieczywo wypiekane na miejscu. Ja skusiłem się na molletes – meksykańską zapiekankę ze smażoną fasolą frijoles z salsą pico de gallo i śmietaną ($79), croissanta z masą migdałową ($38) oraz kawę na zimno z cajata – kajmakiem z mleka koziego ($39). Wszystko było naprawdę pyszne. Dodatkowo piękny ogródek sprawia, że trzeba to miejsce zdecydowanie odwiedzić, jeśli myślicie gdzie zjeść w Oaxaca mniej tradycyjne śniadanie.
*
Boulenc || C. Porfirio Díaz 207, Ruta Independencia, Centro, Oaxaca de Juárez
godziny otwarcia: codziennie 08:30-22:30
Pan:Am Abasolo
Pan:Am to sieć kilku kawiarni w Oaxaca, które są bardzo popularne o poranku i trudno się dziwić, bo jedliśmy tutaj chyba najlepsze śniadanie podczas pobytu w Meksyku. Menu jest typowo meksykańskie i nie brakuje tradycyjnych dań. Spróbowałem pysznych huevos divorciados – rozwiedzionych jajek serwowanych na tostadach z dwoma rodzajami salsy: salsa verde i salsa ranchera ($95), chilaquiles z queso asado – grillowanym serem ($125) oraz doskonałej horchata frappé – napoju ryżowego podanego z bitą śmietaną ($45). Wszystko naprawdę godne polecenia! Idealne miejsce na śniadanie w Oaxaca.
*
Pan:Am Abasolo || C. de Mariano Abasolo 103 B, Ruta Independencia, Centro, Oaxaca de Juárez
(lokalizacji jest kilka)
godziny otwarcia: wt-nd 08:00-21:30
El Embrujo
El Embrujo to rodzinna restauracja specjalizująca się w typowo meksykańskich śniadaniach. W menu znajdziemy głównie enmoladas (tortilla w sosie mole), enchiladas (tortilla w sosie chili), enfrijoladas (tortilla w sosie z fasoli) i chilaquiles (totopos w sosie verde lub rojo). Ceny za dania oscylują w granicach $75-90. Dodatkowo za $25 można zamówić kawę z niekończącą się dolewką. Na pewno jadłem lepiej w Meksyku, ale to prosta domowa kuchnia, której nie można niczego zarzucić.
*
El Embrujo || Mártires de Tacubaya 218, Ruta Independencia, Centro, Oaxaca de Juárez
godziny otwarcia: codziennie 08:00-18:00
Gdzie zjeść w Oaxaca popularne słodkości?
Mayordomo
Mayordomo to sieć czekoladziarni w stanie Oaxaca, chociaż ich lokale można także spotkać w Mieście Meksyk. W stolicy stanu są one praktycznie na każdym rogu i sam w przeciągu 3 dni odwiedziłem przynajmniej 4. 😉 Chociaż ta przy targu 20 de Noviembre najbardziej przypadła mi do gustu. Mayordomo to czekoladziarnia z tradycjami, a ich pierwszy sklep powstał prawie 70 lat temu w miasteczku Tlacolula. Dziś słyną z najlepszej czekolady w Meksyku. Możecie tutaj dostać ją nie tylko na tabliczki, ale także do picia, co najbardziej polecam, bo ich czekolada na zimno jest po prostu doskonała. Poza tym można tutaj kupić inne produkty z dodatkiem kakao – gotowe sosy mole, pieczywo (pan de chocolate), praliny, czy czekoladę do picia w proszku. Gorąco polecam odwiedziny, bo już od wejścia czuć cudowny zapach. 🙂
*
Mayordomo || 20 de Noviembre 408, Zona Lunes Feb 09, Centro, Oaxaca de Juárez
(lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: codziennie 07:00-20:00
Neveria La Oaxaqueña
Jest takie miejsce w Oaxaca, które można nazwać rajem dla każdego miłośnika lodów. To Plaza de la Danza zaraz obok Basílica de Nuestra Señora de la Soledad. Znajduje się tam kilka lodziarni specjalizujących się w nieve oaxaqueño – typowych lodach ze stanu Oaxaca. Chociaż powiedzenie lody jest trochę na wyrost, bo to po prostu kruszony lód z przeróżnymi dodatkami. Jednym z takich miejsc jest Neveria La Oaxaqueña, która słynie ze swojej popularności i ilości smaków (ponad 60). Możecie tutaj spróbować nieve z elote (kukurydzą), mezcalem, chapulines (konikami polnymi), rompope (ajerkoniakiem), gujawą, cajeta (kajmakiem), czy też w bardziej tradycyjnych smakach, jak czekolada albo truskawka. Obok warto również zajrzeć do budki La Soledad, w której można skosztować tradycyjnych meksykańskich słodyczy, bo jak szaleć, to szaleć!
*
Neveria La Oaxaqueña || Jardín Sócrates, Plaza de la Danza, Centro, Oaxaca de Juárez
godziny otwarcia: codziennie 10:00-20:00
La Flor de Huayapam
La Flor de Huayapam to jedno z wielu miejsc w Oaxaca, które specjalizuje się w tejate – napoju bogów, o którym pisałem Wam w: Co Każdy foodie musi zjeść w Meksyku? Jest to rodzaj trunku z kukurydzy, sfermentowanego ziarna kakao, pestek mamey (almendra de mamey) – rodzaju owocu przypominającego nieco papaję, oraz kwiatów endemicznego drzewa Quararibea funebris, zwanych rosita lub flor de cacao. Tejate należy obowiązkowo spróbować, będąc w Oaxaca. La Flor de Huayapam znajduje się na targu Mercado Benito Juárez i jest to jedno z najbardziej polecanych miejsc, gdzie można go skosztować.
*
La Flor de Huayapam || Mercado Benito Juárez, Las Casas 218, Centro, Oaxaca de Juárez
godziny otwarcia: pn-so 10:00-20:00