Chorwację zawsze traktowałem po macoszemu. W moich podróżniczych planach odkąd pamiętam były zawsze Włochy, Hiszpania i Portugalia, a ten bałkański kraj z nieznanych mi bliżej przyczyn znajdował się na końcu listy. Niby znane były mi pozytywne opinie znajomych, często podróżujących do Dalmacji, ale jakoś długo się wstrzymywałem, żeby w końcu zarezerwować lot. Dzisiaj wiem, że to był ogromny błąd, bo po moim pierwszym wyjeździe do Splitu już wiedziałem, że na pewno tam wrócę. Dalmacja zaskoczyła mnie swoim śródziemnomorskim charakterem, bajkowymi widokami i słowiańską gościnnością. Do krajobrazów jeszcze wrócimy w kolejnej części przewodnika, jednakże najpierw chciałbym podzielić się z Wami listą sprawdzonych miejsc, gdzie zjeść w Splicie i Trogirze naprawdę warto!
Jeśli ciekawi jesteście, co w samym Splicie warto zobaczyć, to odsyłam do tego przewodnika. Jeśli zaś myślicie o dalszych wyprawach po Dalmacji, to zapraszam do wpisu: Pomysły na jednodniową wycieczkę ze Splitu.
Kuchnia dalmatyńska przypomina mi najbardziej kuchnię włoską – jest stosunkowo prosta, bazuje na lokalnych składnikach wysokiej jakości, królują w niej ryby i owoce morza, a wiele potraw bardzo przypomina bardzo te, które znajdziemy również w Italii. Należą do nich m.in. crni rižot – czarne risotto z atramentem kałamarnicy, drniški pršut – chorwacka odmiana szynki parmeńskiej, hobotnica ispod peke – ośmiornica pieczona w specjalnym naczyniu nad paleniskiem, czy orada i lignje na žaru – dorada i kalmary z grilla. Mimo to ma również swój bałkański charakter i pojawia się w niej wiele dań popularnych na całym półwyspie takich, jak choćby burek – placek z ciasta filo z przeróżnymi dodatkami (głównie serem, szpinakiem lub mięsem), ćevapi (znane też jako ćevapčići) – podłużne mielone kotlety podawane z ajvarem (pastą z papryki) i kajmakiem (tłustym serem). Popularnym daniem jest również pašticada – pieczeń z udźca wołowego podawana z ziemniaczanymi kluseczkami, przypominającymi gnocchi. (To danie jednak najmniej mi smakowało, ale może nie trafiłem na dobry lokal, więc nie ująłem go na liście polecanych miejsc, gdzie zjeść w Splicie).
Gdzie zjeść w Splicie?
Miejsc, gdzie można zjeść w Splicie naprawdę dobrze, zdecydowanie nie brakuje. Podczas mojego tygodniowego wypadu do Dalmacji znalazłem kilka perełek. Część z nich została mi polecona również przez znajomych, więc to nie będzie tylko moja opinia. Zdecydowanie na czele listy plasują się dwie restauracje z przepyszną kuchnią śródziemnomorską: Šug Restaurant i Bokeria Kitchen & Wine oraz Kantun Paulina, gdzie znajdziecie słynne ćevapi, bez których Wasz pobyt w Dalmacji będzie niekompletny!
Gdzie zjeść w Splicie obiad i kolację?
Bokeria Kitchen & Wine
Bokeria Kitchen & Wine to bardzo popularna elegancka restauracja położona w samym sercu starego miasta w Splicie obok Pałacu Dioklecjana. Króluje tutaj kuchnia śródziemnomorska z bałkańskimi wpływami. W karcie znajdziemy między innymi słynne risotto z tuszem z kałamarnicy (crni rižot), makaron z truflami, labraksa, steka rib eye, czy gicz jagnięcą. My skusiliśmy się na risotto z ogonem wołowym i serem straciatella (20€/150kn) oraz ośmiornicę na purée z marchwi z sałatką bulgur (32€/245 kn). Ceny są tutaj dość wygórowane (za posiłek dla dwóch osób z napojami należy liczyć 60-70€, jednakże dania były naprawdę znakomite, zarówno ośmiornica przyrządzona w punkt, jak i niezwykle aromatyczne risotto. Serdecznie polecam Bokerię, bo to jedne z najlepszych miejsc, gdzie zjeść w Splicie naprawdę warto!
*
Bokeria Kitchen & Wine || Domaldova ul. 8, Split
godziny otwarcia: nd-czw 9:00-00:00, pt-so 9:00-01:00
Šug Restaurant
Šug to bez wątpienia jedna z najlepszych restauracji w Splicie, którą poleciło mi wiele znajomych. Nagrodzona odznaczeniem Bib Gourmand przez Michelin w 2022 roku za świetny stosunek jakości do ceny oraz doceniona przez Gault&Millau w 2018 roku. Šug Restaurant znajduje się trochę na uboczu centrum Splitu i serwuje tradycyjne śródziemnomorskie dania. W szczególności polecam talerz przystawek Šug Plate (19€/145 kn), na który składają się małe porcje: krewetkowego pâté, tuńczyka, krewetek w pistacjach, wędzonego miecznika, kawioru i ostrygi. Genialna jest również ośmiornica à la peka (24€/180 kn), czyli nowoczesna wersja tej słynnej dalmackiej potrawy, a także stek z tuńczyka z purée z topinamburu i ziemniakami (23€/175 kn). Za posiłek dla dwóch osób z przystawkami oraz winem zapłacimy ok. 70-80€ i uważam, że zdecydowanie jest warty tych pieniędzy. Do restauracji Šug warto zrobić uprzednio rezerwację – my mieliśmy sporo szczęścia i trafiliśmy akurat na jedyny wolny stolik. To zdecydowanie top topów, gdzie zjeść w Splicie trzeba koniecznie!
*
Šug Restaurant || Tolstojeva ul. 1a, Split
godziny otwarcia: pn-so: 08:00-23:00
Bokamorra Haute Couture Pizza
Jeśli będąc w Splicie, zamarzycie o włoskiej pizzy, to idealnym wyborem będzie Bokamorra Haute Couture Pizza. Lokal znajduje się przy samym deptaku nad morze w drodze na wzgórze Marjan. Robią tutaj klasyczną napoletanę na cienkim cieście. Przetestowaliśmy pizzę Mortadelicious z mortadelą, pistacjami, oliwkami i fior di latte (14€/95 kn) oraz Cheezus z fior di latte, parmezanem, gorgonzolą i czosnkiem (14€/95 kn). Obie naprawdę bardzo dobre, dlatego jeśli myślicie gdzie zjeść w Splicie pizzę, to zdecydowanie mogę polecić ten lokal.
*
Bokamorra Haute Couture Pizza || Trumbićeva obala 16, Split
godziny otwarcia: nd-czw 12:00-01:00, pt-so 12:00-2:00
Pandora Greenbox
Pandora Greenbox to świetna propozycja dla wegan. Dlatego, jeśli zastanawiacie się, gdzie zjeść w Splicie w pełni roślinny posiłek, to ta restauracja będzie strzałem w dziesiątkę. Miejsce to zachęca ciekawym wystrojem pełnym roślin i niebanalną kartą. Nazwy dań nawiązują do znanych aktorek. My skusiliśmy się na dwa dania: Marlena Dietrich (17€/125 kn), składającego się z chrupiącego tofu w wegańskim sosie demi-glace, botwiną i ziemniakami na purée z groszku, oraz Patty Smith (16€/120 kn), na które składało się risotto z cukinią, pietruszką i orzechami nerkowca, podanego z tempehem i malutkimi papryczkami. Obie potrawy były naprawdę bardzo smaczne i ciekawie przyrządzone. Gorąco polecam to miejsce nie tylko weganom, bo wydaje mi się, że niebanalne dania mogą zachwycić nawet mięsożerców.
*
Pandora Greenbox || Obrov ul. 4, Split
godziny otwarcia: pn-nd: 09:00-22:00
Submarine Burger
Submarine Burger odwiedziliśmy zupełnie przypadkowo, szukając czegoś do zjedzenia od razu po podróży niedaleko apartamentu. Restauracja znajduje się kawałek od centrum, niedaleko kampusu uniwersyteckiego i specjalizuje się w burgerach. Submarine Burger jest popularną w Chorwacji sieciówką z kilkunastoma lokalami w największych miastach. Skusiliśmy się na burgera Smokehouse (8€/60 kn) z sosem BBQ, bekonem i serem, Italian Vegan (8€/60 kn) z Beyond Meat, rukolą i pesto oraz na frytki z Grana Padano i sosem truflowym (5€/40 kn). O ile same bułki były po prostu w porządku – smaczne, ale też niczym nie zachwyciły, to fryty totalnie nas oczarowały i warto tutaj wpaść tylko dla nich.
*
Submarine Burger || Poljička cesta 39, Split
godziny otwarcia: nd-czw: 11:00-23:00, pt-so: 11:00-00:00
Gdzie zjeść w Splicie popularny street-food?
ST Burek
ST Burek to lokal specjalizujący się w najpopularniejszym bałkańskim street-foodzie. Nie wiem, jak Wy, ale ja, będąc na Bałkanach, nie mogę sobie tej przyjemności odmówić. Burek to po prostu płaty chrupiącego ciasta filo pokryte masłem i serwowane z przeróżnymi nadzieniami (ser, mięso, szpinak, czasami owoce). Dlatego jeśli macie ochotę na małą przekąskę w trakcie zwiedzania, to koniecznie musicie odwiedzić ten lokal. Kawałek burka kosztuje ok. 1,60€/12 kn i można najeść się nim do syta. Do wyboru są opcje z serem, mięsem, szpinakiem oraz serem i jabłkami. Mimo że nie był to może najlepszy burek, jaki jadłem w swoim życiu, to mimo wszystko polecam to miejsce, aby spróbować lokalnego specjału.
*
ST Burek || Domaldova ul. 13, Split
godziny otwarcia: pn-so: 07:00-23:00, nd 08:00-23:00
Kantun Paulina
Kantun Paulina to zdecydowanie miejsce, w którym musicie zjeść w Splicie! Pod tą pozornie niewyróżniającą się niczym kantyną zbierają się niebotyczne kolejki ludzi, czekających na miejscowy specjał – ćevapi (rodzaj podłużnych kotlecików z mięsa mielonego). Nie będzie to wcale na wyrost, jeśli powiem, że to była najlepsza rzecz, jaką jadłem w Chorwacji. Urocze starsze panie przygotowują wszystko na miejscu i obsługują ludzi z uśmiechem. Ćevapi podają tutaj w chlebku pita z cebulą, ajvarem (pastą z papryki) oraz kajmakiem (serem). Są naprawdę obłędnie pyszne. Cena za małą porcję to 4€/30 kn, za dużą 6,50€/50 kn (dodatki wg preferencji są dodatkowo płatne). My wzięliśmy po małej bułce i najedliśmy się bardzo. Zdecydowanie nie możecie tego miejsca pominąć, będąc w Splicie. A jeśli macie ochotę spróbować tego bałkańskiego street-foodu w domu, to zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
*
Kantun Paulina || Matošića ul. 1, Split
godziny otwarcia: pn-nd: 08:00-23:00
Gdzie zjeść w Splicie coś słodkiego?
Oš Kolač
Oš Kolač to przyjemna niewielka cukiernia, specjalizująca się w monoporcjach i deserach w słoiczku. Polecam wpaść tutaj na kawę oraz coś słodkiego. Ja skusiłem się na ciastko o uroczej nazwie Čičak (3,50€/26 kn) składające się z biszkoptu na oliwie z oliwek z kremem z białej czekolady, cytryną i miodem. Świetny był również deser czekoladowy w słoiku i lemoniada lawendowa.
*
Oš Kolač || Ćirila i Metoda 4, Split
godziny otwarcia: wt-so: 10:00-19:00
Luka Ice Cream & Cakes
Luka Ice Cream & Cakes to najpopularniejsza lodziarnia w Splicie, w dodatku o polskich korzeniach (właściciel – Łukasz jest Polakiem), dlatego grzechem byłoby tam nie zajrzeć. Smaki lodów zmieniają się codziennie, a cena za gałkę wynosi 1,60-2€/12-15 kn w zależności od rodzaju. Zdecydowanie polecam! Ponoć to najlepsze lody, jakie można zjeść w Splicie.
*
Luka Ice Cream & Cakes || Petra Svačića ul. 2, Split
godziny otwarcia: pn-nd: 09:00-23:00
Gdzie wybrać się na kawę w Splicie?
4 Coffee
4 Coffee to malutka kawiarenka zaraz przy Pałacu Dioklecjana. Nie ma tutaj miejsc siedzących, a kawę można wypić przy barze lub zabrać ze sobą na wynos (polecam usiąść z nią w parku Đardin, leżącym nieopodal). Miejsce idealne na chwilę przerwy w trakcie zwiedzania.
*
4 Coffee || Hrvojeva 9, Split
godziny otwarcia: bd.
kava²
Kava² to kolejna świetna kawiarnia z kawą speciality, która znajduje się z dala od tłocznego centrum miasta. Ich pierwsza kawiarnia powstała na wyspie Hvar, a z czasem otworzyli również drugi lokal w Splicie. Posiadają również własną palarnię. Zdecydowanie to jedno z najlepszych miejsc na kawę w mieście.
*
kava² || Ante Starčevića ul. 2/1, Split
godziny otwarcia: pn-pt: 07:00-22:00, so 08:00-22:00, nd 08:00-13:00
D16 Coffee
D16 Coffee to również świetne miejsce na kawę, które mogę zdecydowanie polecić. Znajduje się w samym centrum miasta w Pałacu Dioklecjana. Ich flat white jest perfekcyjnie fluffy, a cold brew idealnie orzeźwiające. To świetne miejsce na przerwę w trakcie zwiedzania starego miasta.
*
D16 Coffee || Dominisova ul. 16, Split
godziny otwarcia: pn-nd: 07:00-21:00
Gdzie zjeść w Trogirze?
Do Trogiru wyskoczyliśmy wprawdzie tylko na jeden dzień, ale udało nam się tam znaleźć prawdziwą perełkę (w dodatku zupełnie przypadkiem). Dlatego, jeśli zastanawiacie się, gdzie zjeść w Trogirze, to zdecydowanie mogę polecić Queen Teuta, o której więcej napisałem poniżej.
Queen Teuta
Queen Teuta to był zdecydowanie najsmaczniejszy przypadek, jaki nam się trafił. Szukając miejsca na późny lunch i błądząc przez jakiś czas po centrum Trogiru, trafiliśmy w jednej z uliczek na tę restaurację. Mogę powiedzieć, że był to strzał w 10, bo zarówno jedzenie, jak i obsługa były naprawdę fenomenalne. Restauracja specjalizuje się w typowej kuchni chorwackiej z naciskiem na owoce morza. Skosztowaliśmy: crni rižot – risotto z tuszem z kałamarnicy (14,50€/110 kn), lignje na žaru (24€/180 kn) – grillowanych kalmarów z warzywami oraz salata s hobotnicom (14,50€/110 kn) – sałatki z ośmiornicą. Dodatkowo zostaliśmy poczęstowali bazlamačą – chorwackim chlebem kukurydzianym z solą, czosnkiem i rozmarynem. Wszystko było pyszne, świeże i pachnące, a troskliwa obsługa dbała cudownie o komfort podczas posiłku. Za fenomenalny posiłek z napojami dla dwóch osób zapłaciliśmy 64€/475 kn. Uważam, że Queen Teuta podczas wizyty w Trogirze to absolutny must visit.
*
Queen Teuta || Matije Gupca ul. 16, Trogir
godziny otwarcia: pn-nd: 08:00-00:00
Tinel Specialty Coffee Shop
Tinel Specialty Coffee Shop to przyjemna kawiarnia znajdująca się zaraz przy wejściu na starówkę. Mają przyjemny ogródek w zaułku jednej z trogirskich uliczek, dobrą kawę i lokalne kruche ciastka rafioli z nadzieniem z migdałów. W godzinach przedpołudniowych serwują tutaj również śniadania.
*
Tinel Specialty Coffee Shop || Šubićeva ul. 2A, Trogir
godziny otwarcia: pn-nd: 07:00-00:00
2 komentarze
W Splicie bardzo polecam gorąco Ćiri Biri Bela!
Miałem na liście, ale nie udało mi się odwiedzić, więc następnym razem będzie zdecydowanie w planach! 🙂