Kopenhaga nigdy nie znalazła się na mojej liście miast, które chciałbym zobaczyć. No może poza odwiedzeniem słynnej restauracji Noma. Jednakże podczas krótkiego 4-dniowego wypadu podczas odwiedzin mojej przyjaciółki, stwierdziłem, że to był duży błąd, bo stolica Danii ma naprawdę zaskakująco dużo do zaoferowania! To idealne miasto na krótki weekendowy wypad, chociaż myślę, że z powodzeniem można tutaj zostać na cały tydzień, bo atrakcji naprawdę nie brakuje. Dlatego jeśli planujecie wizytę w tym mieście, to mam nadzieję, że mój krótki przewodnik Kopenhaga na Weekend pozwoli Wam chociaż trochę zaplanować plan wycieczki i co więcej, dowiedzieć się, gdzie zjeść w Kopenhadze i nie zbankrutować. 😉
Co zobaczyć w Kopenhadze?
Zanim przejdziemy do listy miejsc, gdzie zjeść w Kopenhadze, przydałaby się krótka lista lokalnych atrakcji, które zaostrzą apetyt. Stolicę Danii najłatwiej jest zwiedzać „z buta” – odległości nie są znaczne i w zasadzie prawie wszędzie można dojść pieszo. Do pokonywania dalszych dystansów dobrym pomysłem jest rower miejski, albo nowoczesne metro (bilet kosztuje 24 DKK – ok. 15 zł). Osobom, które planują odwiedzanie atrakcji od wewnątrz i zwiedzanie muzeów polecam Copenhagen Card, która znacznie obniża ceny wejściówek oraz podróże komunikacją miejską.
Zwiedzanie Kopenhagi spacerem polecam podzielić na cztery części: dzielnicę Indre By, czyli stare miasto, w którym znajduje się większość zabytków; Christianshavn – część miasta po drugiej stronie kanału położoną na wyspach wraz ze słynną hippisowską Christianią; miejskie parki i ogrody wraz z Kongens Have przy zamku Rosenborg, Botanisk Have i Kastellet oraz modną dzielnicę Nørrebro z licznymi restauracjami i kawiarniami. Zwiedzanie każdej z tych części stolicy zajmuje około pół dnia (bez wchodzenia do środka zabytków), więc to idealny plan, aby zwiedzić Kopenhagę w jeden weekend. Jeśli macie więcej czasu, to warto oczywiście to sobie rozłożyć i spokojnie korzystać z uroków miasta, wstąpić do muzeów, czy odpocząć na świeżym powietrzu w jednym z licznych parków. Świetnym pomysłem jest również relaks na miejskiej plaży – Amager Strand.
Indre By – stare miasto
Stare miasto w Kopenhadze znajduje się w dzielnicy Indre By, która jest naszpikowana zabytkami. Najciekawsze z nich, które koniecznie trzeba zobaczyć, to między innymi: Christiansborg – dawny pałac królewski, a obecnie siedziba rządu, Det Kongelige Biblioteks Have – ogrody przy królewskiej bibliotece, Børsen – dawny budynek giełdy, Københavns Rådhus – ratusz miejski, Rundetårn – okrągła wieża, Frederiks Kirke – kościół marmurowy, zamki Amalienborg oraz Rosenborg. Warto również nie zapominać o placu Kongens Nytorv z pomnikiem króla Chrystiana V, do którego dochodzi słynny handlowy deptak Strøget oraz o kanale Nyhavn z pięknymi kamienicami, które są najsłynniejszą wizytówką miasta. Ze starego miasta można obserwować również kanał Hønsebroløbet, który dzieli miasto na dwie części.
Christianshavn i Christiania
Christianshavn to chyba moja ulubiona część stolicy Danii. Gorąco polecam spacery nad kanałem Christianshavn Kanal, rezerwatem przyrody Christianshavns Vold, czy zielonym nadbrzeżem Stadsgraven. Panuje tam cisza i spokój, można podziwiać piękną portową architekturę oraz przyrodę. Podczas spaceru po wyspach Christianshavn warto zajrzeć do dzielnicy Christiania – tak zwanego wolnego miasta, które zasłynęło jako ośrodek ruchu hippisowskiego. Obecnie jest to miejsce o oryginalnej atmosferze i przypomina niewielką wiejską osadę w centrum stolicy. Dodatkowo można tutaj nabyć wszelkie nielegalne używki, więc nie cieszy się ono renomą wśród mieszkańców stolicy.
Ważne: w Christianii obowiązuje zakaz robienia zdjęć, do którego również i ja się dostosowałem i nie polecam go łamać. Ścieżkami z Christianii, na przykład ulicą Refshalevej można dotrzeć na wyspę Holmen, a stamtąd bezpośrednio do polecanego przeze mnie poniżej Reffen, gdzie można smacznie zjeść w Kopenhadze. Po drodze możecie również zobaczyć najsłynniejszą restaurację Nomę i jej szklarnie.
Przez parki i ogrody Kongens Have do twierdzy Kastellet
Tę trasę w szczególności polecam wszystkim, którzy uwielbiają naturę i szukają wyciszenia w centrum miasta. Rozpoczynamy od niewielkiego parku Ørstedsparken i kierujemy się do Torvehallerne, gdzie możemy zrobić sobie krótką przerwę na kawę i jedzenie. Hale targowe opisuję poniżej w polecanych miejscach, gdzie zjeść w Kopenhadze. Następnie idziemy dalej do ogrodu botanicznego Botanisk Have (wstęp jest bezpłatny). Na miejscu można również odwiedzić palmiarnię Palmehuset (tutaj już obowiązują bilety). Z ogrodu botanicznego można wyruszyć dalej do parku Østre Anlæg lub po drodze wstąpić do ogrodu królewskiego Kongens Have przy zamku Rosenborg. Z parku Østre Anlæg kierujemy się do XVII-wiecznej twierdzy Kastellet, zbudowanej na planie gwiazdy ze słynnym młynem Kastelsmøllen. Obok na nadbrzeżu znajduje się symbol Kopenhagi – pomnik małej syrenki (Den Lille Havfrue).
Nørrebro
Po drugiej stronie Søerne (trzech jezior), które dawniej były połączone i zaopatrywały miejskie młyny w wodę, znajdziemy najpopularniejszą dzielnicę Nørrebro, która słynie z modnych kawiarni, restauracji i kawiarni. Kilka sprawdzonych adresów w tej części miasta podałem Wam niżej, polecając miejsca, gdzie zjeść w Kopenhadze. Będąc w Nørrebro na pewno warto wybrać się na cmentarz Assistens Kirkegård, który pełni obecnie funkcję miejskiego parku, czy też na słynny Den Røde Plads – plac czerwony, który jest centrum kulturalnym dzielnicy.
Amager Strand
Kopenhaga może się również poszczycić swoją plażą miejską, która znajduje się w dzielnicy Amager. Najłatwiej dojechać tam metrem na stację Øresund. Amager Strand nie jest wprawdzie zbyt duża, ale to fajne miejsce na spacer, czy też odpoczynek na piasku, więc zdecydowanie warto się tam wybrać w trakcie przerwy od zwiedzania miasta, gdy macie jeszcze trochę wolnego czasu.
Gdzie zjeść w Kopenhadze (i nie zbankrutować)?
Połączenia lotnicze do Kopenhagi są zwykle w zaskakująco niskich cenach, co niejako rekompensuje już sam pobyt na miejscu, bo nie ma co ukrywać – miasto do najtańszych nie należy. Koszty popularnych atrakcji, jedzenia na miejscu czy noclegu są średnio dwukrotnie wyższe niż w Polsce. Dlatego zamiast restauracji, zwykle wybieraliśmy street-food, czy też popularne kawiarnie, więc głównie te adresy, gdzie można zjeść w Kopenhadze i nie zbankrutować, mogę Wam polecić. Jednakże uliczne jedzenie w Danii jest na bardzo wysokim poziomie i dodatkowo to idealny sposób, aby spróbować różnych kuchni świata.
Sama kuchnia duńska nie ma zbyt wiele do zaoferowania (przynajmniej dla mnie). Najpopularniejszym daniem jest smørrebrød – wypasiona kanapka z ciemnego, razowego pieczywa rugbrød z mnóstwem dodatków (zwykle ryby i owoce morza, jajka lub pieczeń). Poza tym popularne są dania z wieprzowiny, jak frikadelle – klopsiki, czy stegt flæsk med persillesovs – pieczeń z sosem pietruszkowym, a także pølser – hot-dogi i wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Na uwagę jednak zasługują: duńskie pieczywo, wszelkiego rodzaju wypieki z wienerbrød, czyli ciasta duńskiego (zwanego w Danii wiedeńskim), kanelsnurre oraz kanelsnegl – cynamonki, grød – owsianki oraz świeże ryby i owoce morza.
Gdzie zjeść w Kopenhadze śniadanie i wybrać się na kawę?
Jednego można być pewnym – Kopenhaga kawiarniami stoi i w zasadzie na każdym rogu można znaleźć dobre miejsce na kawę i popularne duńskie wypieki. W kawiarniach można również zjeść zwykle względnie niedrogie śniadanie (za ok. 100 DKK – ok. 60 zł). Ceny za kawę oscylują zwykle w granicach 30-50 DKK – ok. 20-30 zł, zaś słodkie drożdżówki możemy kupić za 30-40 DKK – ok. 20-25 zł. Na te ostatnie w szczególności warto się skusić, bo duńskie wypieki dorównują tym francuskim!
Copenhagen Coffee Lab
Copenhagen Coffee Lab to popularna duńska palarnia kawy i sieć kawiarni, które można znaleźć również w Portugalii, Niemczech i Francji. Podczas moich wizyt w Lizbonie odwiedziłem ich lokale wielokrotnie, dlatego też będąc w Kopenhadze, nie mogłem odmówić sobie tej przyjemności również tutaj. Ich kawiarnię znajdziecie w dzielnicy Amager Øst, tuż obok słynnej plaży Amager Strand. Poza świetną kawą (ceny w granicach 30-50 DKK) słyną również z wypieków cynamonowych bułeczek kanelsnurrer (35 DKK). Do Copenhagen Coffee Lab można również wybrać się na proste śniadanie. Polecam Avoklapper, czyli chleb żytni z purée z awokado, jajkiem na miękko, zieloną sałatą, pomidorkami koktajlowymi, chilli, pestkami dyni i świeżymi ziołami lub Morgenmadstallerken – talerz śniadaniowy, składający się z chleba żytniego, masła, sera, jogurtu z domową granolą i owocami oraz jajkiem na miękko. Oba zestawy w cenie 75 DKK. Można również zdecydować się na dowolny zestaw śniadaniowy z kawą w cenie 99 DKK.
*
Copenhagen Coffee Lab || Strandlodsvej 48, København
godziny otwarcia: pn-pt 7:30-18:00, so-nd 8:00-17:00
Andersen & Maillard
Andersen & Maillard to popularna kawiarnia i przede wszystkim piekarnia słynąca z wienerbrød, czyli wypieków z ciasta francuskiego (zwanego w Danii wiedeńskim). Znajdziecie ich w modnej dzielnicy Nørrebro oraz przy porcie Nordhavnen. Ze swojej strony polecam w szczególności croissanty w kształcie sześcianu (cubes) z pistacjami lub orzechami laskowymi (40 DKK). Są obłędnie pyszne! Tylko trzeba uważać, bo szybko znikają i udało się nam na nie wybrać dopiero za trzecim podejściem. 😉 Kawę dostaniecie w standardowej jak na Kopenhagę cenie: 30-40 DKK.
*
Andersen & Maillard || Nørrebrogade 62, København
godziny otwarcia: pn-pt 7:00-18:00, so-nd 8:00-18:00
Meyers Bageri
Meyers Bageri to kolejna świetna piekarnia w Kopenhadze. Miejsce niemalże kultowe w stolicy! Królują tu typowe duńskie chleby i ciastka. Między innymi doskonałe cynamonowe kanelsnurren (36 DKK), po które zdecydowanie warto tutaj zajrzeć. Meyers Bageri posiada w Kopenhadze 4 piekarnie w dzielnicach: Nørrebro, Østerbro, Vesterbro i Amager. Ja polecam tę najsłynniejszą przy Jægersborggade. Można tam zajrzeć w drodze do Assistens Kirkegård – słynnego parku/cmentarza i wziąć ze sobą pyszną cynamonową bułeczkę na wynos.
*
Meyers Bageri || Jægersborggade 9, København (lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: pn-pt 7:00-18:00, so-nd 7:00-16:00
GRØD
GRØD to niemalże instytucja w Kopenhadze. Każdy, kto choć trochę interesował się duńską gastronomią, na pewno o tym miejscu słyszał. Od otwarcia pierwszego lokalu w 2011 roku, obecnie mają na mapie Kopenhagi 11 restauracji. Pomysł na GRØD był bardzo prosty – postanowiono serwować tutaj tradycyjną duńską owsiankę w nowoczesnym wydaniu z sezonowych składników i wyszło im to znakomicie! Poza wspomnianą ą potrawą w ich karcie możecie znaleźć między innymi: smoothie bowle, puddingi chia, risotto, congee, daal, świeżo wyciskane soki oraz kawę. Miejsce to jest idealne na zdrowy posiłek o każdej porze dnia. Podczas wizyty na ich stoisku w Torvehallerne miałem okazję spróbować Açaí Blueberry Bowl (89 DKK) oraz Mushroom barley-otto (89 DKK)– pęczotto z grzybami, zaś w ich lokalu na Elmegade wybitne Chicken Congee (89 DKK)– owsianki z ryżu z kurczakiem, orzechami ziemnymi i szczypiorkiem oraz puddingu chia (79 DKK). Mimo że wydatek 50 zł za miskę owsianki wydaje się spory, to naprawdę warto, bo wszystko jest świeże i pyszne i trudno zjeść w Kopenhadze coś równie sycącego za mniejsze pieniądze.
*
GRØD || Birkegade 2, København (lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: pn-cz 7:30-21:00, pt 7:30-20:00, so 09:00-20:00, nd 09:00-21:00
Gdzie zjeść w Kopenhadze lunch i wybrać się na piwo?
Wprawdzie nie udało mi się odwiedzić zbyt wielu kopenhaskich restauracji, ale te poniżej na szybki lunch, kolację oraz piwo z pewnością mogę polecić. Jeśli szukacie prawdziwej duńskiej kuchni na pewno warto zajrzeć również do polecanej restauracji Schønnemann, która znajduje się niedaleko zamku Rosenborg. Ja niestety nie zwróciłem uwagi na godziny otwarcia (10-17) i nie udało mi się jej odwiedzić.
Fiskerestaurant Hooked
Fiskerestaurant Hooked to popularna sieć restauracji specjalizująca się w serwowaniu ryb i owoców morza w nowoczesny sposób. Mają 7 restauracji, w których można smacznie zjeść w Kopenhadze. Ja odwiedziłem tę w Christianshavn i skusiłem się na Prawn Poké Bowl (135 DKK) – miskę rozmaitości z krewetkami w tempurze, czarnym ryżem, awokado, edamame, ananasem, marynowaną czerwoną cebulą, sezamem i majonezem. Do każdego dania można dobrać genialne frytki z solą octową za 40 DKK (jeśli kochacie chipsy Walkers Salt and Vinegar, to na pewno wiecie, czego się spodziewać). Hooked nie jest wprawdzie miejscem wybitnym, ale na szybki i względnie niedrogi lunch w trakcie zwiedzania mogę zdecydowanie polecić.
*
Fiskerestaurant Hooked || Torvegade 22, København (lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: nd-czw 12:00-22:00, pt-so 12:00-23:00
BRUS
BRUS to modny browar w dzielnicy Nørrebro. Słyną przede wszystkim z ogromnego wyboru piwa w przeróżnych stylach, które leje się z 32 kranów. Ceny w granicach 45-65 DKK za szklankę 0,4 l. Poza piwem serwują tutaj różnego rodzaju przekąski i bardziej treściwe dania: frytki z fermentowanych ziemniaków, tatara, kimchi, burgery, czy ceviche. Niestety nie jestem w stanie ocenić jedzenia, ponieważ w niedzielę o 17 kuchnia była już zamknięta, ale na pewno warto tutaj wpaść na kufel zimnego duńskiego piwa. PS. Obok znajduje się również bardzo polecana pizzeria Bæst.
*
BRUS || Guldbergsgade 29, København
godziny otwarcia: pn-nd 12:00-00:00
Meatpacking District
Meatpacking District to tak naprawdę nie restauracja, lecz określenie części dzielnicy Vesterbro oryginalnie zwanej Kødbyen (mięsne miasteczko), znajdującej się za torami dworca głównego (Københavns Hovedbanegård). Dawniej był to targ z bydłem oraz miejsce licznych ubojni, jednakże z początkiem obecnego wieku miejsce zostało przekształcone w nowoczesną dzielnicę z galeriami, restauracjami, klubami nocnymi i małymi kreatywnymi firmami. W Meatpacking District znajdują się popularne w mieście lokale, jak Hija de Sanchez, WarPigs, czy Gaza Grill. Dlatego jest to idealne miejsce, gdy nie wiecie, gdzie zjeść w Kopenhadze.
Osobiście gorąco polecam WarPigs przy Flæsketorvet 25-37, gdzie piwo leci z 22 kranów (ok. 69 DKK za kufel), a BBQ w teksańskim stylu zadowoli każdego mięsożercę (ceny w granicach 150-200 DKK za danie główne). W industrialnej przestrzeni panuje świetny męski klimat. Niestety z wrażenia i tłoku nie zrobiłem zdjęć, więc musicie mi wierzyć na słowo, ale to naprawdę genialna miejscówka.
*
Meatpacking District || Kødbyen, København
godziny otwarcia: w zależności od lokalu (zwykle do późnych godzin nocnych)
Gdzie na street-food w Kopenhadze?
Co jak co, ale pod względem street-foodu, popularnych food courtów i targów Kopenhaga dorównuje innym europejskim stolicom, jak Berlin, Madryt, Lizbona, czy Londyn. Przez to, że kuchnia duńska do najciekawszych nie należy, potrawy z całego świata cieszą się tutaj ogromną popularnością. Dlatego, gdy nie wiecie, gdzie zjeść w Kopenhadze, to jedno z poniższych miejsc będzie najlepszym wyborem. W szczególności wyróżniają się Torvehallerne – hale targowe z lokalnymi produktami i stoiskami z jedzeniem na wynos, Reffen – największy bazar ze street-foodem z najdalszych zakątków globu oraz Broens Gadekøkken – uliczny stragan w samym centrum obok Nyhavn. Popularna jest także strefa gastronomiczna w ogrodach Tivoli – Tivoli Food Hall, którą można odwiedzić bez wizyty w parku rozrywki. Również miałem okazję tam zjeść, jednakże uważam, że nie ma ona klimatu i jest nastawiona głównie na odwiedzających to wesołe miasteczko.
Torvehallerne
Torvehallerne to must visit dla każdego foodie. Ten miejski targ ma do zaoferowania wszytko to, co w Danii najlepsze: ekologiczne owoce i warzywa, genialne pieczywo, lokalne sery, ryby i owoce morza oraz oczywiście jedzenie, które można zabrać na wynos lub zjeść przy stoliku. Wybór jest naprawdę przeogromny, jednakże z mojej strony mogę w szczególności polecić trzy miejsca: Hallerrnes Smørrebrød, które specjalizuje się w typowych duńskich kanapkach (cena ok. 70 DKK za sztukę), GRØD – stoisko z owsiankami, o których pisałem już wcześniej (ok. 90 DKK za owsiankę w opcji słodkiej, bądź wytrawnej lub bowl) oraz piekarnię Albatross & Vennerr z przepysznymi duńskimi ciastkami spandauer sӕson (38 DKK). Na Torvehallerne nie jest może najtaniej, ale zdecydowanie warto tutaj zjeść, będąc w Kopenhadze, bo wszystko jest pyszne, a produkty są doskonałej jakości. Dodatkowo wielkim plusem jest fakt, że targ służy przede wszystkim mieszkańcom i nie jest przeładowany turystami, jak inne tego typu miejsca w Europie.
*
Torvehallerne || Frederiksborggade 21, København
godziny otwarcia: pn-pt 10:00-19:00, so-nd 10:00-18:00
Reffen – Copenhagen Street Food
Reffen to chyba moje ulubione miejsce w całej Kopenhadze! Jeśli należycie do grona miłośników street-foodu, to koniecznie musicie tutaj się wybrać! Ten olbrzymi bazar (6 tys. m²) znajduje się w dzielnicy Holmen, na której licznych wyspach dawniej funkcjonowały baza i stocznie Królewskiej Marynarki Wojennej. Obecnie Holmen to najbardziej hipsterska część Kopenhagi – znajdują się przestrzenie co-workingowe, akademiki, mieszkania, instytucje edukacyjne i liczne przedsiębiorstwa, mieszczące się w dawnych budynkach stoczni.
Na Reffen znajdziecie ponad 50 stoisk, reprezentujących przynajmniej 18 kuchni z całego świata. To tutaj gastronomia spotyka się z przedsiębiorczością, rzemiosłem i kulturą, a pasję do jedzenia widać na każdym kroku. Naprawdę jest w czym wybierać i można spędzić tutaj cały dzień, próbując dań z różnych zakątków globu. Ja ze swojej strony w szczególności polecam stoisko Fuego z argentyńskim grillem. Zestaw Plato de carne z argentyńskim churrasco za 170 DKK, składający się z pysznej wołowiny, chorizo, pieczonych ziemniaków i sałatki był wprost obłędny. Jednakże oczywiście zachęcam do odkrywania smaków na Reffen we własnym zakresie, bo wszystko, czego spróbowałem, było naprawdę świetne.
Aby dostać się do Reffen, najłatwiej ruszyć miejskim statkiem linii 992 operowanym przez przewoźnika Movia, który pływa na trasie Teglholmen – Orientkaj przez kanał Hønsebroløbet i wysiąść w porcie Refshaleøen. Statek zatrzymuje się między innymi przy Nyhavn. Koszt biletu to 24 DKK i można go kupić z łatwością przez aplikację DOT Billetter.
*
Reffen – Copenhagen Street Food || Refshalevej 167, København
godziny otwarcia: pn-nd 11:00-21:30 (targ jest czynny sezonowo)
Broens Gadekøkken
Broens Gadekøkken to kolejna street-foodowa strefa gastronomiczna, w której można zjeść w Kopenhadze za niewielkie pieniądze. „Uliczna kuchnia” położona jest w Christianshavn zaraz przy zejściu z mostu Inderhavnsbroen, prowadzącego do Nyhavn także można dotrzeć do niej z łatwością podczas zwiedzania centrum miasta. Na Broens Gadekøkken znajdziecie ponad 10 straganów z różnorodną kuchnią oraz bar, w tym stosika słynnych kopenhaskich restauracji takich jak: Hija de Sanchez, Hooked, Fuego czy Gasoline Grill. Osobiście gorąco polecam to ostatnie, bo ich cheeseburger (95 DKK) był najlepszym, jakiego jadłem w życiu – na myśl o nim nadal dostaję ślinotoku i mógłbym przyjechać do Kopenhagi tylko po to, aby ponownie go skosztować.
*
Broens Gadekøkken || Strandgade 95, København
godziny otwarcia: pn-nd 11:30-21:00