Jadąc do Miasta Meksyk, jednego można być pewnym – nie wyjedziecie stąd głodni! W zasadzie lokalne jedzenie to główny powód, dla którego warto tam pojechać! Nie chcę tutaj wyjść na ignoranta, ale architektura, czy zabytki mają tutaj dla mnie znaczenie drugorzędne. Oczywiście opowiedziałem o nich więcej w kolejnym wpisie – Co trzeba zobaczyć w Mieście Meksyk?, ale w końcu piszę o jedzeniu, więc to jest dla mnie najważniejszy element podróży. Szczególnie że w Ciudad de México, poza niektórymi pokolonialnymi pozostałościami i kilkoma świetnymi muzeami naprawdę nie ma czym szczególnie się zachwycać. Ale tamtejsze jedzenie, to coś, co nadal wspominam ze śliną cieknącą po sam pas. 😉 Dlatego w dzisiejszym przewodniku chcę przedstawić Wam kilkanaście polecanych miejsc, gdzie zjeść w Mieście Meksyk zdecydowanie warto, nie bojąc się o swój żołądek oraz portfel, a rozkoszując się lokalną kuchnią.
Ciudad de México to absolutna stolica street-foodu i uliczne jedzenie to najlepszy sposób, aby poznać kulinarne zwyczaje. Dlatego warto z tego korzystać na każdym kroku. Sam trochę żałowałem, że mam tylko jeden żołądek, o który też momentami się bałem i było to w zasadzie jedynym ograniczeniem, bo wszechobecne zapachy, przygotowywanych na ulicach posiłków sprawiają, że trudno przejść obok nich obojętnie. W tym przewodniku Gdzie zjeść w Mieście Meksyk chcę przedstawić Wam sprawdzone adresy, pod które zdecydowanie warto zajrzeć. Trochę brakowało mi czasu na fine dining, bo dobrych restauracji z prawdziwego zdarzenia również nie brakuje, ale znajdziecie tutaj kilka fajniejszych taquerii, restauracji, kawiarni oraz cukierni, do których warto skierować swoje kroki.
W tej części przewodnika nie opisywałem dokładnie potraw i tamtejszych tradycji kulinarnych, więc jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej, to odsyłam to wpisu: Co każdy foodie musi zjeść w Meksyku? Ponad 40 lokalnych przysmaków.
Ceny w Mieście Meksyk
Ceny w Mieście Meksyk są naprawdę bardzo przystępne. Za uliczne tacos zapłacimy w granicach 15-20 peso (3-4 zł) za sztukę (wystarczą 3, żeby się najeść). W lepszych taqueriach będą to kwoty rzędu 20-40 peso (4-9 zł). W typowych meksykańskich restauracjach za danie główne zapłacimy 100-150 peso (25-35 ł), w tych bardziej fancy 250-300 (60-70 zł). Śniadanie na mieście to kwota rzędu 50-150 peso (10-25 zł). To, co naprawdę jest świetne, to fakt, że jedzenie na mieście jest czymś całkowicie zwyczajnym i można coś dobrego znaleźć w każdym przedziale cenowym, nie bojąc się o swój portfel i nawet za niewielkie pieniądze można zjeść coś pysznego.
Gdzie zjeść w Mieście Meksyk?
Najlepsze tacos w Mieście Meksyk
Stolica Meksyku słynie przede wszystkim z tacos, które można spotkać praktycznie na każdym kroku. W całym mieście jest prawie 5000 tysięcy taquerii, a pewnie jeszcze więcej ulicznych sprzedawców. Tacos jadają tutaj wszyscy, dlatego nie powinien Was nawet zdziwić widok poważnych biznesmenów w garniturach, którzy łapią za tortillę w porze lunchu. To najważniejszy element kulinarnej kultury, a Ciudad de México jest najlepszym miejscem, aby ich spróbować.
Tacos y Parrilla Jalisco
Tacos y Parrilla Jalisco to było pierwsze odwiedzone przeze mnie miejsce w Meksyku. Po wylądowaniu na lotnisku Benito Juárez po prawie 24-godzinnej podróży jedyne, o czym marzyłem to w końcu zjeść coś normalnego. A cóż można zjeść w Mieście Meksyk po 22? Oczywiście tacos, to chyba oczywiste? Na Tacos y Parrilla Jalisco wpadliśmy przypadkiem, szukając czegoś niedaleko domu i zdecydowanie się nie zawiedliśmy, bo to były jedne z lepszych, jakie jadłem podczas wyjazdu. Prosta uliczna knajpka położona między Peralvillo, a Buenavistą, a jedzenie znakomite! Dlatego jeśli będziecie w okolicy, to polecam. Za niecałe 500 peso (ok. 100 zł), 4 głodne osoby najadły się po sam czubek.
*
Tacos y Parrilla Jalisco || Eje Central Lázaro Cárdenas 65A, Peralvillo, Cuauhtémoc, Ciudad de México
godziny otwarcia: codziennie 16:30-00:00
Taquería Orinoco
Taquería Orinoco to zdecydowanie jedna z najmodniejszych taquerii w Mieście Meksyk. Instagramowy wystrój, przepyszne tacos i szybka obsługa. Czego chcieć więcej? Mają kilka lokali na Zona Rosa, Condesa i Polanco, ale moim zdaniem najfajniejszy (i największy) jest ten przy Hipódromo. Cena za taco wynosi od $28 do $41, czyli dwa razy drożej niż na ulicy, ale zdecydowanie warto, bo lepszych nie jadłem! Polecam wybrać 3 sueltos: trompo (podobne do al pastor z wieprzowiną i ananasem), res (z grillowaną wołowiną) i chichiarrón (z chrupiącym boczkiem) – jedno lepsze od drugiego. Dodatkowo, jeśli znajdziecie jeszcze miejsce, weźcie quesadillę z queso asadero ($23) – tortilla z grillowanym serem i papas orinoco ($43) – chrupiące ziemniaczki. Nadal na myśl o tamtejszych tacos nadal cieknie mi ślinka! Dlatego jeśli myślicie, gdzie zjeść w Mieście Meksyk, to pierwsze swoje kroki możecie pokierować zdecydowanie do Taquería Orinoco!
*
Taquería Orinoco Condesa || Av. Yucatan 3, Hipódromo, Cuauhtémoc, Ciudad de México
(lokalizacji jest więcej)
godziny otwarcia: nd-cz 13:00-3:30, pt-sb 13:00-6:00
Taquería El Huequito
Taquería El Huequito to jedna z najstarszych w mieście (założona w 1950 roku). To właśnie im przypisuje się stworzenie tacos al pastor z wieprzowiną i grillowanym ananasem. Mają wiele lokalizacji w całym mieście, więc nie polecam konretnej (ja odwiedziłem tę na Ayuntamiento). Dla mięsożerców prawdziwą gratką będzie el pastor especial – wieża z tortilli i dużą ilością mięsa.
*
Taquería El Huequito || Ayuntamiento 21, Colonia Centro, Centro, Cuauhtémoc, Ciudad de México
(lokalizacji jest więcej)
godziny otwarcia: codziennie: 08:00-20:00
Por Siempre Vegana
Por Siempre Vegana to jedna z nielicznych taquerii, która serwuje w 100% bezmięsne tacos i o dziwo niczego im nie brak. Tamtejsze al pastor smakują równie dobrze, co mięsne. Cena za taco waha się w granicach $15-20, więc jest bardzo przyzwoita. Jeśli będziecie na Romie i znudziło już Wam się mięso, albo nie wiecie, gdzie zjeść w Mieście Meksyk coś wegańskiego to Por Siempre Vegana będzie strzałem w 10!
*
Por Siempre Vegana || Coahuila 169, Roma Nte., Cuauhtémoc, Ciudad de México
(lokalizacji jest więcej)
godziny otwarcia: pn-so 10:00-23:00, nd 10:00-21:00
Tacos de Canasta Los Especiales
Tacos de canasta to najtańszy sposób, aby zjeść coś na szybko. Tacosy zwykle kosztują parę peso i można je spotkać u wielu ulicznych sprzedawców. Są to wcześniej przygotowane placki gotowane na parze i przechowywane w specjalnym koszu. Tacos de Canasta Los Especiales to jedno z wielu miejsc je podających, zaraz przy Mercado de San Juan. Ciężko mi powiedzieć, czy je polecam, ale pochlebne opinie przekonały mnie do odwiedzenia tego miejsca. Tacosy były podane z chichiarrón (boczkiem) i można było dobrać sobie do nich tradycyjnie salsę verde z awokado w nieograniczonej ilości. Za $8 można było się skusić, ale w ramach ciekawostki. 😉
*
Tacos de Canasta Los Especiales || Ayuntamiento 48, Colonia Centro, Centro, Cuauhtémoc, Ciudad de México
godziny otwarcia: pn-so 09:00-18:00
Street-food w Mieście Meksyk
Wprawdzie tacos to najważniejszy element comida de la calle, jednakże na nich uliczne jedzenie się nie kończy. Poza tacos możemy na mieście skosztować: quesadilli, gorditas, cemitas, tamales, tostadas, tortas i wielu innych dań, których zazwyczaj podstawą jest kukurydziany placek. Dlatego nie warto się ograniczać i trzeba próbować wszystkiego, co przykuje Waszą uwagę. Poniżej kilka polecanych ulicznych specjałów i miejsc, gdzie zjeść w Mieście Meksyk trzeba koniecznie!
Cemitas Poblanas
Cemitas poblanas to pyszna uliczna kanapka pochodząca ze stanu Puebla. Cemitas (pszenne bułki z sezamem) są podawane z serem z Oaxaca (quesillo), papalo (kolendrą boliwijską), papryką chipotle (wędzone jalapeño) oraz mięsem. Popularnymi dodatkami są: milanesa – kotlet wołowy, queso de cerdo – salceson, czy kurczak). Są naprawdę doskonałe! Ja spróbowałem cemitas poblanas con milanesa i gorąco polecam. Można je spotkać w wielu miejscach, ale zdecydowanie polecam stoisko na Pasaje Yucatán. Idealne na przerwę podczas zwiedzania Centro Histórico.
*
Cemitas Poblanas || Pasaje Yucatán, Centro Histórico, Centro, Cuauhtémoc, Ciudad de México
(lokalizacji jest więcej)
godziny otwarcia: pn 12:00–17:00, wt 10:30–17:30, śr-pt 10:30–19:00, so 12:00-20:00
Tamales Doña Emi
Tamales Doña Emi to jedno z wielu miejsc w Mieście Meksyk specjalizujące się w tamales. Przekąski z ciasta kukurydzianego, zwanego masa (tego samego, z którego wykonuje się tortille), którym nadziewa się kukurydziane łuski, umieszcza się w garze i gotuje na parze. Pochlebne opinie o Doña Emi przekonały mnie, żeby wybrać się tam na śniadanie i zdecydowanie się nie zawiodłem. Tamale z kurczakiem w sosie mole było przepyszne! Ceny wahają się w granicach $25-40 (w zależności od wielkości). Do tamales warto dobrać kubeczek atole (słodki napój z mąki kukurydzianej) lub ponche (rodzaj kompotu). Menu zmienia się codziennie, ale zawsze jest wiele opcji zarówno na słodko, jak i na słono.
*
Tamales Doña Emi || Jalapa sin número, esquina, Cda. Tlaxcala, Roma Sur, Cuauhtémoc, Ciudad de México
godziny otwarcia: wt-pt 08:00-14:00, so-nd 08:30-14:00
Mercado de comida de Coyoacán
Mercado de comida de Coyoacán to popularny targ z jedzeniem położony w sercu Coyoacánu. Znajdziemy tam wiele stoisk z lokalnym jedzeniem w przystępnych cenach. Osobiście polecam spróbować tam gordita con requeson – smażoną tortillę z serem. Wszystkie dania są podawane na nieśmiertelnych plastikowych talerzach pokrytych foliową torebką. 😉 To idealne miejsce dla niezdecydowanych, gdzie zjeść w Mieście Meksyk można praktycznie wszystko.
*
Mercado de comida de Coyoacán || Higuera 30, La Candelaria, Coyoacán, Ciudad de México
godziny otwarcia: nd-cz 09:00-20:00, pt-sb 09:00-23:00
Polecane restauracje w Mieście Meksyk
Poza street-foodem kuchnia meksykańska jest nawet jeszcze bardziej bogata. W lokalnych restauracjach zdecydowanie jest w czym wybierać. Można zarówno spróbować comida de la calle podanej w bardziej wyszukany sposób, jak i skosztować domowej kuchni. Pozole, sopa de tortilla, mole, chilaquiles, czy molcajete, to jedne z niektórych dań, bez spróbowania których Wasz pobyt w Meksyku będzie niekompletny.
Molino El Pujol
O El Pujol na pewno słyszał każdy foodie. Restauracja założona przez szefa Enrique Olvera znajduje się na 5. miejscu najlepszych restauracji na świecie. Niestety, jak to z takimi miejscami bywa, trudno o wolny stolik. Na szczęście Enrique założył bistro Molino El Pujol, w którym można spróbować jego popisowych dań bez czekania miesiącami na wolne miejsce. Znajdziemy tutaj kuchnię meksykańską w nowoczesnej odsłonie. Dlatego zdecydowanie to jedno z moich topowych miejsc, gdzie zjeść w Mieście Meksyk po prostu musicie!
Ze swojej strony polecam: esquites con mayonesa de epazote, queso canasto y polvo de chile guajillo ($80) – różne odmiany kukurydzy polane majonezem z epazote (komosą piżmową), serem i sproszkowanym chili; taco de huitlacoche ($55) – taco z głownią kukurydzy i taco de aguacate con tortilla de hoja santa ($55) – taco z awokado w liściu świętego pieprzu; quesadillę ($55) oraz tepache ($50) – napój z fermentowanego ananasa. Ceny są tutaj dość wygórowane, jak na Meksyk, ale zdecydowanie warto.
*
Molino El Pujol || Gral. Benjamín Hill 146, Hipódromo Condesa, Cuauhtémoc, Ciudad de México
godziny otwarcia: codziennie 09:00-19:00
La Casa De Toño
La Casa De Toño to jedna z najpopularniejszych sieci restauracji w CDMX, do której Meksykanie wybierają się całymi rodzinami. Ich lokale znajdziemy praktycznie na każdym kroku. La Casa De Toño słynie przede wszystkim z pozole ($73) – meksykańskiej zupy z nixtamalizowanej kukurydzy cacahuazintle i wieprzowiny, podawanej z wieloma dodatkami (rzodkiewką, sałata, awokado, śmietaną, serem, tostadas, chicharrón, różne pikantne salsy oraz oregano). Poza tym można zjeść tam wiele lokalnych dań: chilaquiles ($65) – meksykańskie śniadania z chrupiących kukurydzianych chipsów totopos serwowane z salsą verde lub rojo oraz jajkiem; flautas ($25) – kukurydziane naleśniki, a także wiele innych.
*
La Casa De Toño || kilkanaście lokalizacji w całym mieście
godziny otwarcia: zwykle codziennie 08:00-23:00
Sanborns
Sanborns to kolejna popularna sieciówka. Będąc w stolicy, warto odwiedzić ich restaurację w centrum – Sanborns Casa De Los Condes De Xala zaraz przy Torre Latinoamericana, która zachwyca pięknym wnętrzem. Sanborns słynie przede wszystkim z sopa de tortilla ($90) – pomidorowej zupy ze smażoną tortillą pokrojoną w paski i podawaną z awokado, śmietaną oraz chicharrón. Ich menu jest jednak bardzo obszerne i zawiera wiele popularnych meksykańskich dań, więc jeśli nie wiecie, gdzie zjeść w Mieście Meksyk, to zdecydowanie polecam.
*
Sanborns Casa De Los Condes De Xala || C. de Venustiano Carranza 73, Centro Histórico, Cuauhtémoc, Ciudad de México
(kilkanaście lokalizacji w całym mieście)
godziny otwarcia: pn-so 08:00-22:00, nd 08:00-21:00
Salón Tenampa
Salón Tenampa to najbardziej turystyczna restauracja w Mieście Meksyk. Lokal położony na Plaza Garibaldi słynie przede wszystkim z grajków mariachi, którzy podchodzą do stolika. Jednakże poza elementami folklorystycznymi jedzenie też mają niczego sobie. Z mojej strony polecam przede wszystkim molcajete con arrachera, pollo, queso, chorizo y nopales ($320) – typowo meksykańskim daniu składającym się z kawałków mięs, chorizo, nopales (kaktusów), cebuli oraz sera zapiekanymi w moździerzu ze skały wulkanicznej. Do dania dostajemy dodatkowo placki z tortilli oraz przeróżne salsy.
PS. Mała uwaga, na Plaza Garibaldi wybieramy się wieczorem po zachodzie słońca – dopiero wtedy miejsce ma swój klimat. Jednakże pod żadnym pozorem nie opuszczamy placu i nie zapuszczamy się w pobliskie uliczki – miejsce słynie z wysokiej przestępczości. Dlatego podjeżdżamy tam Uberem i w ten sam sposób opuszczamy miejsce.
*
Salón Tenampa || Plaza Garibaldi 12, Centro, Cuauhtémoc, Centro, Ciudad de México
godziny otwarcia: codziennie 14:00-02:00
Comedor de los Milagros
Comedor de los Milagros to fantastyczne kolorowe miejsce położone w Romie Sur. Słynie ono z kuchni z całej Ameryki Łacińskiej, więc jeśli chcecie spróbować dań rodem z Argentyny, Brazylii, Wenezueli czy Peru i znudziły Wam się już tacos, to musicie się tam wybrać. Klimat tam panujący jest niepowtarzalny, jest gwarno i radośnie – szczególnie w weekendy. Mnogość dań jest przeogromna, dlatego jest w czym wybierać. Sam spróbowałem: milanesa napolitana de res ($300) – wołowy kotlet zapiekany pod serem, aguachile de mango – rodzaj peruwiańskiego ceviche z dodatkiem mango ($190), arepa de queso ($115) – wenezuelski placek kukurydziany z serem, croquetas de bacalao ($135) – brazylijskie krokiety z dorsza i ziemniaków i choripan ($150) – argentyńska kanapka z chorizo. Warto zaznaczyć, że w Comedor de los Milagros jest obsługa kelnerska i mimo licznych stoisk, zamawiamy wszystko do stolika. Comedor de los Milagros to zdecydowanie miejsce must visit, gdzie zjeść w Mieście Meksyk naprawdę warto!
*
Comedor de los Milagros || Eje 3 Pte 221, Roma Sur, Cuauhtémoc, Ciudad de México
godziny otwarcia: pn-śr 12:00-00:00, cz-so 12:00-02:00
El Camarón Guasaveño
El Camarón Guasaveño to zupełnie przypadkowe miejsce, które mieliśmy prawie pod samym domem i chyba jedyne w całym Mieście Meksyk, w którym znaleźliśmy owoce morza. Dlatego nie mogliśmy przejść obok niego obojętnie. 😉 Wybór dań jest naprawdę ogromny: tostadas, molcajete z owocami morza, ceviche, empanadas, tacos i wiele innych. Tostada z ceviche za $150 była naprawdę przeogromna i nie brakowało w niej owoców morza, a za $60 otrzymaliśmy gigantyczne guacamole, które wystarczyło jeszcze na śniadanie. 😉
*
El Camarón Guasaveño || Massenet 137, Peralvillo, Cuauhtémoc, Cuauhtemoc, Ciudad de México
(lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: codziennie 11:00-19:30
Polecane kawiarnie w Mieście Meksyk
O poranku można się skusić na wizytę w lokalnych kawiarniach, gdzie przekonacie się, co Meksykanie jadają na śniadanie. Przede wszystkim rządzą tutaj chilaquiles, enchiladas, czy tortas (niestety nie jest to tort, lecz kanapka). 😉
Boicot Café
Boicot Café to kawiarnia położona w najbardziej fancy dzielnicy Polanco. Specjalizują się tutaj w speciality coffee, więc każdy spragniony dobrej kawy musi tutaj zajrzeć, bo o dziwo w Meksyku nie jest o nią łatwo. 😉 Obsługa jest tu szalenie sympatyczna, a ogródek położony przy zielonym skwerze sprawia, że można się tutaj poczuć w końcu jak w Europie (ceny zresztą są też europejskie). 😉 Menu jest bardzo obszerne, jednakże ze swojej strony polecam w szczególności cold brew de la olla ($59) – wersja popularnej meksykańskiej kawy z gara na zimno, degustację 4 kaw w różnych stylach ($99), torta de chilaquiles ($149) – bagietkę z chilaquiles i frijoles refritos oraz chapata Trio Los Panchos ($109) – ciabattę z trzema rodzajami sera.
*
Boicot Café Polanco || Oscar Wilde 9F, Polanco, Polanco III Secc, Miguel Hidalgo, Ciudad de México
(lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: pn-pt 07:00-22:00, sb-nd 08:00-22:00
Panadería Rosetta
W Meksyku bardzo brakowało mi europejskiego pieczywa (w końcu ile można jeść tylko kukurydzianą tortillę). Jak widać, nie byłem jedyny, bo Panadería Rosetta rozwiązuje idealnie problem z brakiem glutenu we krwi. 😉 To bardzo przyjemna kawiarnia z francuskim pieczywem w meksykańskim stylu. Na przykład mają tu przepyszne ciastko z gujawą – rol de guayaba ($39), klasyczne croissanty ($30), czy meksykański typowy słodki chlebek – concha ($30). Poza tym można tutaj wpaść również na kawę i śniadanie.
*
Panadería Rosetta || Colima 179, Roma Nte., Cuauhtémoc, Ciudad de México
godziny otwarcia: codziennie 07:00–22:00
Centrina Café
Centrina Café to bardzo przyjemna kawiarnia i palarnia kawy położona przy zielonym placu Plaza San Juan w centrum miasta. W szczególności polecam wpaść tutaj na café de olla – kawę z gara po meksykańsku z dodatkiem trzcinowego cukru oraz cynamonu – delikatna słodka i pyszna!
*
Centrina Café || Plaza de San Juan 15, Colonia Centro, Centro, Cuauhtémoc, Ciudad de México
godziny otwarcia: pn-pt 08:00-18:30, sob-nd 11:00-18:30
Café El Jarocho
Café El Jarocho to najstarsza kawiarnia na Coyoacánie. Założona w 1953 roku jest punktem centralnym spotkań mieszkańców. Café El Jarocho znajduje się na rogu jednej z kamienic. Nie ma tutaj stolików, tylko plastikowe krzesła dookoła kawiarni, dlatego kawę można zamówić tylko na wynos i kontemplować gwar ulicy. Ceny w granicach $25-30. Do kawy można zamówić jeszcze popularnego pączka – dona za $17.
*
Café El Jarocho || Ignacio Allende 134, Coyoacán, Ciudad de México
(lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: 06:00-00:00
Polecane cukiernie i lodziarnie w Mieście Meksyk
Meksykanie raczej nie słyną ze słodyczy i poza churros trudno znaleźć coś, co przykułoby większą uwagę. Jednakże znalazłem kilka słodkich adresów w samym Mieście Meksyk, które mogę Wam polecić.
Churrería El Moro
Churrería El Moro to chyba moje ulubione miejsce w całym Mieście Meksyk. Jak sama nazwa wskazuje serwują tutaj przede wszystkim churros i to powinno Wam wystarczyć. Te paluchy z ciasta parzonego smażone na głębokim oleju i podane z cynamonowym cukrem to moja największa miłość. Dlatego do Churrería El Moro zaglądałem prawie codziennie. 😉 Na szczęście lub nieszczęście ich lokale są prawie na każdym rogu… Jednak ten najstarszy znajduje się na Eje Central Lázaro Cárdenas w samym centrum. Jedno churro kosztuje raptem $10. Jednakże warto zamówić od razu 4 i dobrać do zestawu kajmak – cajeta i gęstą czekoladę do maczania ($17). Aby jeszcze bardziej się zasłodzić, można poprosić o gorącą czekoladę do picia za $67 i od razu dzień staje się piękniejszy! Z takim poziomem cukru we krwi, możecie w spokoju myśleć, gdzie zjeść w Mieście Meksyk i dalej spokojnie zwiedzać. 😉
*
Churrería El Moro || Eje Central Lázaro Cárdenas 42, Centro Histórico, Centro, Cuauhtémoc, 06000 Ciudad de México
(lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: pn-cz 07:00–23:00, pt-so 07:00-00:00, nd 8:00-23:00
Nevería Roxy
Z czego, jak z czego, ale z produkcji lodów Meksykanie raczej nie słyną i znalezienie lodziarni jest raczej trudne. Jednakże na Condesie możemy wpaść do jednej z najsłynniejszych – jest to Nevería Roxy. Założona w 1946 roku przez Don Carlosa i Marię Luisę Rubio de Gallardo do dziś słynie z najlepszych lodów w mieście. Nie należy ona do najtańszych, bo za gałkę zapłacimy $46-56, czyli jakieś 10 zł. No i nie oszukujmy się – to nie są włoskie gelato, ale chyba lepszych nie uświadczymy. Smaki są tutaj oczywiście typowo meksykańskie: gujawa, mamey, guanabana, tamaryndowiec, ropmope (likier jajeczny), cajeta (kajmak) to jedne z najpopularniejszych. Pełen spis poniżej.
*
Nevería Roxy || Fernando Montes de Oca 89, Colonia Condesa, Cuauhtémoc, Ciudad de México
(lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: 11:30-20:30
Paleta Co
Napisałem, że z lodami w CDMX jest ciężko, ale powiedzmy, że wyjątek potwierdza regułę. Niedaleko Hipódromo znajdziemy jeszcze jedną polecaną lodziarnię – Paleta Co, która słynie z lodów na patyku. Za lodową paletkę zapłacimy $45 i są całkiem w porządku. Ja skusiłem się na paleta de elote con lechera – lody z kukurydzą ze skondensowanym mlekiem.
*
Paleta Co || Alfonso Reyes 147, Hipódromo, Cuauhtémoc, Ciudad de México
godziny otwarcia: codziennie 11:00-20:30
Pastelería Ideal
Pastelería Ideal to mokry sen każdego łasucha! Wchodząc do tej cukierni, można dostać oczopląsu. Torty, galaretki i przeróżne ciastka wprawiają w zawrót głowy. Ciastka nabiera się tutaj na metalową tacę samodzielnie, a następnie idzie z nimi do kasy. Jest tutaj naprawdę w czym wybierać, chociaż i tak jestem zdania, że w Polsce mamy lepsze wypieki, ale przyjść, obejrzeć i wziąć coś małego na wynos zdecydowanie warto. 😉
*
Pastelería Ideal || 16 de Septiembre 18, Centro Histórico, Centro, Cuauhtémoc, Ciudad de México
(lokalizacji jest wiele)
godziny otwarcia: codziennie 06:30-21:00