Ciasto kukurydziane z morelami i bourbonem

środa, 31 sierpnia 2016

To podwójnie kukurydziane ciasto! Nie tylko upiekłem je na mące kukurydzianej, ale także zalałem solidną porcją miodowego bourbonu, który nadał niepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma tutaj jeszcze jedną zaletę — ciasto dzięki niej jest wilgotne (to duży plus, bo mąka kukurydziana sprawia, że większość wypieków jest sucha). Ciacho świetnie się komponuje z morelami, których smak dodatkowo podkręciłem syropem klonowym oraz świeżym rozmarynem. Jeśli szukacie nieszablonowego wypieku, acz ultra-prostego w wykonaniu, to gorąco polecam! ;)


*

SKŁADNIKI

na formę 20 x 20 cm

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 200 ml mleka kokosowego*
  • 50 + 50 ml syropu klonowego
  • 50 + 50 ml miodowego bourbonu lub łagodnej whiskey
  • 3 jajka
  • ½ sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • kilka moreli
  • 1 łyżeczka grubo posiekanego rozmarynu
  • olej kokosowy do posmarowania formy
*

PRZYGOTOWANIE

Mąkę kukurydzianą wymieszaj z sodą oraz solą. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. W osobnej misce roztrzep żółtka wraz z mlekiem kokosowym, 50 ml syropu klonowego i 50 ml bourbonu. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie ciasto wymieszaj delikatnie z pianą powstałą z białek. Formę posmaruj olejem kokosowym i wlej masę. Morele poprzekrawaj na połówki i ułóż w cieście. Całość posyp rozmarynem. Piecz 40 minut w 180°C do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu formę wyjmij z pieca, a ciasto ponakłuwaj wykałaczką w wielu miejscach. Następnie polej je suto burbonem i syropem klonowym. Odstaw do przestudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych, zaś później może stanowić doskonały dodatek do herbaty.

*Mleko kokosowe można zastąpić również jogurtem naturalnym.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

16 komentarze

  1. Cudowne zdjęcia :) Aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie piekłam nic z mąka kukurydzianą, ale przekonałeś mnie, żeby w końcu spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się ostatnio coraz bardziej z nią oswajam i uważam, że do pieczenia nadaje się całkiem nieźle ;)

      Usuń
  3. Piękny ma kolor to ciacho<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak mąka kukurydziana ma fajną zaletę - piękny kolor wypieków :D

      Usuń
  4. Jak burbon i8 morele to ja w to wchodzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę, że również lubisz to połączenie :)

      Usuń
  5. Wyglada pysznie! I ten kolor...az chce sie siegnac po kawalek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, kolor jest niesamowity :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze kochamy już same morele a co dopiero w takim wspaniałym ciachu! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je uwielbiam i właśnie stwierdziłem, że za rzadko wykorzystuję je do wypieków - stąd ten przepis :D

      Usuń
  8. Boskie i ten kolor! Gęba mi się śmieje :D

    OdpowiedzUsuń