Ta babka marchewkowa to moja propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. W końcu Święta Wielkiejnocy nie mogą obyć się bez dobrej baby! Smakuje ona podobnie jak klasyczne ciasto marchewkowe, jednakże postanowiłem nie dodawać tutaj korzennych przypraw, które bardziej kojarzą się z jesienią niż wiosną. W zamian podkręciłem jej aromat odrobiną kardamonu i skórki otartej z pomarańczy, która zdecydowanie dominuje w tym cieście. Smak marchwi nie jest specjalnie wyczuwalny, jednakże sprawia, że baba ma piękny apetyczny pomarańczowy kolor.
Podobnie jak w przypadku ciasta marchewkowego, również i tutaj do masy polecam dodać olej rzepakowy lub słonecznikowy. Wprawdzie jestem zwolennikiem masła w wypiekach, ale tutaj olej ubity z jajkami sprawia, że ciasto jest tak delikatne, puszyste i wilgotne. Dlatego nie polecam zastępować go innym tłuszczem.
Upieczoną babkę polecam tradycyjnie polać lukrem. Sam przygotowałem go na bazie soku z pomarańczy, dzięki czemu ma wyjątkowy aromat. Można się również pokusić o klasyczny lukier cytrynowy lub limonkowy, jeśli wolicie bardziej kwaskowy smak. Aby babka marchewkowa wyglądała prawdziwie odświętnie, ozdobiłem ją kolorowymi czekoladowymi jajeczkami. Jednakże jest to oczywiście dodatek opcjonalny. Możecie posypać ją również skórką otartą z pomarańczy lub innych cytrusów, albo udekorować jadalnymi kwiatami. Jestem pewny, że w każdym wydaniu będzie pięknie się prezentować na Waszych wielkanocnych stołach! Dlatego jeśli szukacie przepisu na nowe ciasto w te Święta, to myślę, że tak babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę. 🙂
SKŁADNIKI
Babka:
- 3 duże jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 300 g startej marchwi
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Lukier pomarańczowy
- 60 ml soku z pomarańczy
- ok. 160 g cukru pudru
- jajeczka czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Babka:
- Jajka w temperaturze pokojowej przełóż do dzieży miksera. Wsyp cukier i utrzyj na puch (ok. 5-8 minut).
- Następnie stopniowo cienką strużką wlewaj olej, nie przerywając ucierania, aż powstanie gęsta masa.
- Dodaj startą na drobnych oczkach tarki marchew oraz startą skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj szpatułką.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz kardamonem i wsyp do mokrych składników. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Ciasto przelej do formy na babkę (można ją uprzednio wysmarować masłem i oprószyć mąką). Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.
- Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia w formie, a następnie delikatnie wyjmij.
Lukier
- Cukier puder przesiej i utrzyj z sokiem pomarańczowym.
- Gotowym lukrem udekoruj babkę. Możesz dodatkowo ją ozdobić czekoladowymi jajeczkami. Ciast odstaw do zastygnięcia lukru na przynajmniej godzinę.