• O mnie
  • Współpraca
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt
food²
o jedzeniu do kwadratu
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Truskawkowe daiquiri

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pudding z kaszy kukurydzianej z sosem jeżynowym

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Skyrnik na zimno z mango

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Truskawkowe daiquiri

      Kimchi z kalarepy

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą

      Pasta z buraków i słonecznika

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Sezamowy sos tahini

      Truskawkowe daiquiri

      Kimchi z kalarepy

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Truskawkowe daiquiri

      Pierogi z botwiną i serem feta

  • Kuchnie
    • Wszystko Kuchnia amerykańska Kuchnia bliskowschodnia Kuchnia francuska Kuchnia fusion Kuchnia grecka i bałkańska Kuchnia hiszpańska Kuchnia indyjska Kuchnia meksykańska Kuchnia orientalna Kuchnia polska Kuchnia portugalska Kuchnia skandynawska Kuchnia śródziemnomorska Kuchnia włoska

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Misa mocy z hummusem, falafelem, warzywami i kimchi…

      Baklava z orzechami i miodem

      Fesenjan z bakłażana w sosie z orzechów włoskich…

      Burek z serem feta i botwiną

      Hummus paprykowy

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Charlotte brzoskwiniowa

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Sernikowe entremets z mango i marakują

      Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i…

      Falafel burger z mango

      Galaktoboureko

      Baklava z orzechami i miodem

      Bougatsa

      Feta pieczona z miodem, sezamem i figami

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Arroz doce – ryż na mleku

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

      Churros

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

      Gulab jamun – indyjskie pączki w syropie

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Mango lassi

      Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Zupa krem z kukurydzy

      Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Ekspresowe tacos z kurczakiem

      Chili con carne, podawane z guacamole

      Papryki faszerowane chili con carne

      Kimchi z kalarepy

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Karpatka

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Francesinha

      Bolo Rei – portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe

      Arroz doce – ryż na mleku

      Queijadas de Leite – portugalskie mleczne babeczki

      Pastéis de Nata – portugalskie babeczki budyniowe z…

      Queijo Fresco com Mel e Amêndoas – ser…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Pepparkakor z mąki kasztanowej – szwedzkie imbirowe pierniczki…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback

      Glögg – skandynawski grzaniec na czerwonym winie z…

      Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami

      Lussebullar – szafranowe bułeczki Świętej Łucji

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Galaktoboureko

      Bougatsa

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Burek z serem feta i botwiną

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Sabih – izraelski street-food

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Piernikowe biscotti z migdałami

  • Okazje
    • Wszystko Boże Narodzenie Halloween Na grilla Na imprezę Sylwester i Karnawał Tłusty Czwartek Walentynki Wielkanoc

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Kompot z suszu

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Bułeczki dyniowe

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Halloweenowe babeczki z gałkami ocznymi

      Pumpkin pie – tarta dyniowa

      Steki z arbuza

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Szparagi w sosie teriyaki

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Arbuzowy Spritz

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Pasta z buraków i słonecznika

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Arancini z szafranem i rozmarynem

      Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami

      Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

      Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Oponki serowe

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Old-fashioned doughnuts – amerykańskie pączki na maślance

      Pączki kokosowe Rafaello

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Praliny z różowej czekolady Ruby z masłem orzechowym,…

      Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami…

      Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą…

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Walentynkowy sernik na zimno z malinami

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Puszysty sernik na białkach

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

  • Słodkie
    • Wszystko Babeczki i muffinki Bez pieczenia Bezowe Ciasta ucierane Ciasteczka Ciasto drożdżowe Ciasto francuskie, półfrancuskie i filo Ciasto kruche Ciasto parzone Desery Lody Serniki Tarty Torty

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Sernik pistacjowy z białą czekoladą

      Karpatka

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Babeczki jogurtowe z borówkami

      Mini serniczki z lemon curd

      Mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Magdalenki z zieloną herbatą matcha

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Skyrnik na zimno z mango

      Ptasie mleczko z mango

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tiramisu

      Charlotte brzoskwiniowa

      Pianka jogurtowa z marakują

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Bezy z figami, kremem cynamonowym i solonym karmelem

      Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami

      Tort bezowy tiramisu

      Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

      Tort bezowy z owocami lata

      Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

      Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Blondie z żurawiną

      Nutella Cake – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Jogurtowy placek ze śliwkami i kruszonką

      Odwrócone ciasto ananasowe

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka owsiane z żurawiną

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Bułeczki dyniowe

      Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką

      Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną i lukrem

      Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

      Babka maślana z lukrem i kruszonką

      Galaktoboureko

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Baklava z orzechami i miodem

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Bougatsa

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Puszysty sernik na białkach

      Tartaletki z jabłkami

      Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Karpatka

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Ptysie z kremem malinowym

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką…

      Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Entremet z mango i kokosem na 8. urodziny…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Lizaki lodowe z ogórka i melona

      Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru,…

      Lodowe lizaki piña colada z marakują

      Sorbet truskawkowy

      Sernik pistacjowy z białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Korzenny sernik z dynią

      Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Sernik z kremem z marakui

      Sernik Biały Michałek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tartaletki z jabłkami

      Tarta makowa

      Tarta sernikowa z lemon curd

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Tort makowy z wiśniami i kremem waniliowym

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i…

      Giant Donut Cake – wielki pączek na 6….

      Tort z truskawkami i bitą śmietaną

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Tort bezowy z owocami lata

  • Śniadania
    • Wszystko Jajka Owsianki Pasty i dodatki do pieczywa Placuszki, gofry i naleśniki Smoothie i koktajle Tosty, wrapy i kanapki

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym…

      Dyniowa owsianka z masłem orzechowym

      Granola z masłem orzechowym, chipsami bananowymi, kokosem i…

      Gryczanka z sokiem z buraka, grejpfrutem i granatem

      Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan

      Jaglanka z egzotycznymi owocami

      Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

      Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

      Gryczanka – owsianka z białej kaszy gryczanej z…

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Hummus paprykowy

      Pasta z pieczonego czosnku

      Pasztet z selera z żurawiną i rozmarynem

      Pasta z buraków i słonecznika

      Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

      Izraelski hummus

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

      Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

      Pancakes z borówkami

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Gofry z mąki gryczanej

      Koktajl z buraka i malin

      Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

      Green smoothie bowl z młodym jęczmieniem

      Mango lassi

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Grzanki z ricottą, figami i miodem

      Grzanki z serem camembert i ananasem

  • Dania główne
    • Wszystko Dania mięsne Dania z kaszy i ryżu Dania z warzyw Domowy fast-food Mączne Makarony Ryby i owoce morza

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Kołduny litewskie w rosole

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Risotto ze szparagami i cydrem

      Risotto z czarnym czosnkiem

      Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem…

      Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Smażony ser Kaszkawał z sosem tatarskim i pieczonymi…

      Francesinha

      Falafel burger z mango

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Kołduny litewskie w rosole

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Burek z serem feta i botwiną

      Pierogi ruskie

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Tagliatelle z pieczarkami i burratą

      Makaron z dyniowym pesto

      Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym…

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Polvo à lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

  • Inne przepisy
    • Wszystko Napoje Pieczywo Przekąski Przystawki Sałatki Sosy i przetwory Zupy

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Truskawkowe daiquiri

      Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Kimchi z kalarepy

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Truskawkowe daiquiri

      Arbuzowy Spritz

      Kompot z suszu

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Grzaniec z wina śliwkowego

      Sok wzmacniający odporność z imbirem

      Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

      Koktajl z buraka i malin

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Bułeczki dyniowe

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Foccacia z winogronami i rozmarynem

      Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Oi-sobagi – pikantne kimchi z ogórków

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Nitamago – marynowane jajka w sosie sojowym do…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Placki kukurydziane z salsą paprykową

      Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem

      Sałatka warstwowa z tuńczykiem

      Sałatka grecka

      Sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami

      Szparagi z burratą i migdałami

      Tajska sałatka z makaronem ryżowym, boczniakami i kolendrą

      Kimchi z kalarepy

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Sos tzatziki

      Lemon curd – angielski krem cytrynowy

      Sos tatarski

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Sezamowy sos tahini

      Za’atar

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Zupa z pastą miso, makaronem soba, grzybami shimeji…

      Kołduny litewskie w rosole

      Zupa krem z kukurydzy

      Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

      Ramen z czarnym czosnkiem, grzybami shiitake, smażonym tofu,…

      Jabłczanka – zupa z jabłek

  • Przewodniki
    • Wszystko Berlin Bolonia Lizbona Madryt Neapol Polska Porto Praga Targi świata Tel Aviv

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Berlin na Weekend – Gdzie jeść i pić?

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Lizbonie

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurante Ponto Final – najbardziej klimatyczna restauracja w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      LX Factory – postindustrialna Lizbona

      Petiscos – portugalskie przekąski

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna?

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      Targi świata: Marché Billancourt pod Paryżem

      Targi świata: Mercat Central w Walencji

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

  • Wokół stołu
    • Wszystko Dzieje się we Wrocławiu Fotografia Podsumowania Recenzje Restauracje Spotkania blogerów Warsztaty Zdrowe odżywianie i diety

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      To już 5 lat!

      #PodłączSię

      OKO na Wrocław

      Wrocławscy Ulicożercy – Relacja z Festiwalu Food Trucków…

      Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy

      Kulinarna rozgrzewka przed zimą: kulisy sesji zdjęciowej Codzisw.menu…

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Kadry z ogrodu – lipiec

      To już 5 lat!

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Recenzja robota kulinarnego Goclever Kitchen Mate

      I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni!

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Restaurant Week: Destynacja Woławina

      Oniryczna opowieść Marcina Jasiury o sushi w Sakana…

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Międzynarodowy Dzień Jajka: Śniadanie z Kotliną Natury i…

      Klub Kolacyjny Barilla

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Nasz pierwszy wspólny piknik z CODZISW.MENU

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Fudskłer w Akcji: Gęsina na Świętego Marcina w…

      Fudskłer w Akcji: fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI,…

      Warsztaty Kulinarne: Norweski Dorsz Zimowy Skrei

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Cheat Meal

Ciasta i deseryCiasto francuskie, półfrancuskie i filoCiasto parzoneKuchnia francuskaPrzepisyTartyTorty

Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny bloga

Autor: Łukasz 18 lutego 2021
Autor: Łukasz 18 lutego 2021

Do tego ciasta zbierałem się bardzo długo (co najmniej kilka lat). Głównie ze względu na jego pracochłonność i poziom skomplikowania, bowiem łączy ono wiele złożonych technik cukierniczych, w których trzeba czuć się naprawdę dobrze; inaczej łatwo o błąd, który może popsuć cały efekt. Sam nie uważam się za profesjonalnego cukiernika, raczej za amatora, który lubi stawiać sobie wysoko poprzeczkę i czasami przesiedzieć w kuchni cały dzień lub nawet dwa, aby udowodnić, że coś jednak potrafi. 😉 Dlatego po równych 7 latach działalności tego bloga, które dziś mijają, w końcu się przemogłem i postanowiłem upiec jedno z najbardziej wyszukanych francuskich ciast – Gâteau Saint-Honoré.

Ciasto Świętego Honoriusza, jak moglibyśmy przetłumaczyć tę nazwę na język polski, to prawdziwe ukoronowanie francuskiego cukiernictwa. Jest tutaj naprawdę wszystko, z czego piekarze z kraju nad Sekwaną mogą być dumni: pâte feuilletée – ciasto francuskie; pâte à choux – ciasto parzone, z którego przygotowuje się profiterole; crème Chiboust na bazie crème pâtissière – klasycznego kremu cukierniczego i bezy włoskiej; crème chantilly – bita śmietana z wanilią oraz karmel. Już od czytania samych tych nazw może rozboleć głowa, a to dopiero początek. 😉 Zacznijmy jednak od historii.

Gâteau Saint-Honoré to ciasto stworzone przez znamienitego cukiernika – Fauvela Chiboust w 1846 roku ku uhonorowaniu patrona wszystkich piekarzy – Św. Honoratusa z Amiens. Cukiernia Pana Chiboust nie przypadkowo znajdowała się przy ekskluzywnej Rue du Faubourg Saint-Honoré, gdzie schodzili się głodni najsłodszych rozkoszy Paryżanie. Początkowo tarta była przygotowywana na cieście typu brioche z kremem waniliowym zimą i bitą śmietaną latem. Z czasem Fauvel opracował niezwykłe nadzienie na bazie kremu pâtissière z dodatkiem żelatyny, w który wtłoczył mnóstwo lekkości za pomocą bezy włoskiej. Ów krem nazwano jego nazwiskiem. Crème Chiboust nadał ciastu lekkości, delikatności i sprawił, że stało się ono bardziej odporne na długie przechowywanie.

Z czasem receptury na Gâteau Saint-Honoré ewoluowały i ciasto doczekało się wielu znakomitych interpretacji z różnymi rodzajami kremu, owocami, czy nawet z użyciem innego ciasta, np. kruchego. Ja trzymałem się najbardziej tradycyjnej receptury, bazując na kilku przepisach moich ulubionych autorów. Ciasto francuskie ozdobiłem ptysiami zanurzonymi w karmelu z odrobiną soli morskiej i nadzianymi kremem Chiboust. Wierzch tarty jest pokryty również ciastem parzonym i posmarowany kremem. Całość zaś zdobi dekoracja z bitej śmietany. Tak, wiem, że dość nieudolna, ale brak specjalnej tylki Saint-Honoré trochę sprawę utrudnia. Próbowałem metodami chałupniczymi, jednak wyszło, jak wyszło. 😉 Mam nadzieję, że jednak ujdzie mi to płazem i docenicie moje starania. W końcu Fudskłer dzisiaj świętuje. 😉

Nie wiem, czy ktoś z Was pokusi się na ten cukierniczy wybryk i upiecze Gâteau Saint-Honoré samodzielnie, jednak jeśli ktoś się zdecyduje, to starałem się, aby przepis był dość klarowny. Przed przystąpieniem do dzieła warto zajrzeć na kanał Bruno Albouze i zobaczyć krok po kroku, jak tarta jest wykonana. Dodam jeszcze, że z podanych proporcji można upiec jedną dużą tartę o średnicy ok. 30 cm lub mniejszą o średnicy 20 cm wraz z czterema miniporcjami. Wybór należy do Was. Dziękuję za uwagę, kłaniam się nisko i lecę odpoczywać, bo to był dla mnie prawdziwy cukierniczy wyczyn! 🙂

Gâteau Saint-Honoré

Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 4 godziny Czas gotowania: 2 godziny 2 godziny
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5
( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Ciasto francuskie (pâte feuilletée):

  • 500 g ciasta francuskiego (połowa porcji z tego przepisu)*

 

Ciasto parzone (pâte à choux):

  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka (rozmiar L)

 

Krem waniliowy (crème pâtissière):

  • 375 ml mleka
  • 1 laska wanilii (lub 1 saszetka cukru waniliowego)
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka (ok. 60 g)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 15 g mąki pszennej (1,5 łyżki)
  • 12 g żelatyny (3 łyżeczki)
  • 30 ml wody (3 łyżki)

 

Beza włoska:

  • 140 g + 30 g cukru
  • 30 ml wody
  • 3 białka (ok. 100 g)

 

Bita śmietana (crème chantilly):

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią

 

Karmel:

  • 50 ml wody
  • 175 g cukru
  • 35 g glukozy (opcjonalnie, można zastąpić cukrem)
  • duża szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

Ciasto parzone (pâte à choux)

  1. W garnku zagotuj masło z wodą, mlekiem, cukrem oraz solą, a następnie jednym ruchem wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, aby się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnij garnek z ognia i wystudź do temperatury pokojowej.
  2. Do wystudzonego ciasta wbijaj kolejno jajka, miksując spiralnymi końcówkami miksera. 
  3. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1-2 cm.

 

Przygotowanie tarty

  1. Schłodzone ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wytnij z niego jedno duże koło o średnicy ok. 30 cm albo jedno małe o średnicy ok. 20 cm i cztery mniejsze o średnicy ok. 6 cm. Kawałki ciasta przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia, zachowując kilku centymetrowe odstępy. Ciasto ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni (inaczej za bardzo wyrośnie).
  2. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij ciasto parzone na brzeg kółek, zachowując ok. 2-3 mm odstęp od brzegu. Na dużych kołach wyciśnij dodatkowo kształt ślimaka, zaczynając od środka.
  3. Spody wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piecz przez około 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

 

Przygotowanie ptysiów

  1. Z pozostałego ciasta wyciśnij nieduże ptysie o średnicy 2,5-3 cm na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Możesz je delikatnie spłaszczyć wilgotnym palcem.
  2. Piecz je w 200ºC przez około 25 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Odstaw do wystudzenia i przygotuj krem.

 

Krem waniliowy (crème pâtissière)

  1. Wanilię przekrój na pół, wyskrob ziarnka i wrzuć do garnka z mlekiem. Zagotuj, a następnie wyjmij laskę wanilii, a garnek z mlekiem zestaw z ognia.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na biały puch. Kolejno wsyp mąkę oraz skrobię i zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty.
  3. Żelatynę zalej wodą i odstaw na moment do napęcznienia.
  4. Do pasty wlej 50 ml gorącego mleka i zmiksuj ponownie. Następnie wlej ją jednym ruchem do garnka z mlekiem i zacznij energicznie mieszać, najlepiej trzepaczką.
  5. Garnek wstaw z powrotem na ogień. Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Następnie krem zestaw z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj całość dokładnie, aż do całkowitego rozprowadzenia żelatyny.
  6. Krem pâtissière odstaw do momentu przygotowania bezy włoskiej.

 

Beza włoska

  1. Do rondla wsyp cukier (140 g) i wlej wodę. Wstaw na mały ogień i gotuj bez mieszania, aż powstający syrop osiągnie 118-121°C.
  2. Następnie ubij na sztywno białka, pod koniec dodając cukier (30 g) i zacznij wlewać cieniutką strużką syrop, miksując cały czas na średnich obrotach.
  3. Po wlaniu całego syropu zwiększ obroty do maksimum i miksuj kolejne 5 minut do uzyskania lśniącej i gęstej piany.

 

Crème Chiboust

  1. Do gotowego i jeszcze ciepłego kremu pâtissière zacznij dodawać partiami bezę włoską, delikatnie mieszając szpatułką, aż składniki się połączą.
  2. Crème Chiboust przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z długą tylką do nadziewania i napełnij nim ptysie.
  3. Pozostałym kremem pokryj wierzch upieczonej tarty.

 

Karmel

  1. Cukier wsyp do rondelka wraz z glukozą, solą oraz wodą i wstaw na mały ogień. Podgrzewaj powoli, nie mieszając ani razu (możesz jedynie poruszać rondelkiem, aby cukier równomiernie się podgrzewał).
  2. Gdy powstanie karmel o bursztynowej barwie, odstaw go na 2-3 minuty, aby zgęstniał. Następie maczaj w nim ptysie i odstawiaj je na kilka minut na papier do pieczenia, aż karmel zastygnie.
  3. Kolejno zanurzaj ptysie w karmelu z drugiej strony i od razu przyklejaj je do brzegów upieczonych spodów, nadając ciastu charakterystyczny wygląd.
  4. Tartę wstaw do lodówki do momentu przygotowania bitej śmietany.

 

Bita śmietana (crème chantilly)

  1. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodając na koniec ekstrakt waniliowy.
  2. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką Saint-Honoré. Jeśli takiej nie posiadasz, możesz uciąć rękaw cukierniczy pod kątem 45°C, zachowując ok. 1,5-2 cm otwór.
  3. Wierzch tarty udekoruj bitą śmietaną, tworząc charakterystyczny kształt. Na wierzchu ciastek ułóż po jednym ptysiu.
  4. Gâteau Saint-Honoré wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny, aby kremy zdążyły stężeć, a następnie podawaj.

UWAGI

*Ciasto francuskie należy wykonać dzień wcześniej, aby mogło się dobrze schłodzić. Sam spód tarty oraz profiterole również można wykonać z wyprzedzeniem, zaś następnego dnia przygotować kremy i udekorować ciasto.

*Piekąc Gâteau Saint-Honoré wzorowałem się na przepisach z książki Le grand manuel du pâtissier autorstwa Mélanie Depois, Evy z bloga Bake-Street oraz radach Bruno Albouze.

ciasto francuskiekarmelśmietana kremówkawanilia
4 Comments 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Łukasz

Włóczykij z mikserem w ręku. Dumny wrocławianin. Z wykształcenia inżynier, a po godzinach kucharz amator i bloger z zamiłowania. Pozytywnie zakręcony albo należałoby raczej powiedzieć zmiksowany ze mnie człowiek, bo z pewnym przyrządem kuchennym nie rozstaję się na krok (co widać na załączonym obrazku). W przyszłości marzę o założeniu własnej restauracji tudzież cukierni oraz o napisaniu książki kucharskiej, która zdobyłaby serca czytelników na całym świecie. Ponoć marzenia się spełniają, a ten blog stanowi dla mnie siłę napędową ku temu.

poprzedni post
Oponki serowe
następny post
Grillowany camembert z żurawiną

Zobacz również

Ciasto z kaszy manny z truskawkami

Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

Karpatka