W końcu w powietrzu czuć wiosnę! Już straciłem nadzieję, że to kiedykolwiek nastąpi… ale chyba wreszcie się doczekaliśmy! Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne i pełne warzyw danie inspirowane kuchnią bliskowschodnią ze szczyptą orientu, które można w zasadzie przygotować o dowolnej porze roku, jednak teraz smakuje wyjątkowo dobrze i cieszy oko apetycznymi kolorami niczym umajone drzewa i słońce. 😉 Oto misa mocy z hummusem, falafelem, warzywami i kimchi z czerwonej kapusty. Musicie jej koniecznie spróbować!
Przygotowanie tej potrawy od podstaw zajmuje trochę czasu, jednak efekt zdecydowanie jest tego wart. Wiele składników można tutaj zrobić dzień wcześniej, a taką michę po prostu skompletować już przed samym podaniem. Co w niej takiego dobrego? Oczywiście domowy kremowy hummus, chrupiące i pełne bliskowschodnich przypraw falafele, słodka pieczona marchew z odrobiną tymianku, smażony bakłażan, chrupiące kimchi z czerwonej kapusty, rubinowe pestki granatu i aromatyczna kolendra. Oczywiście przepis ten można modyfikować w dowolny sposób, wybierając sezonowe warzywa i dodatki, więc niech on będzie przede wszystkim dla Was inspiracją do przygotowania własnej misy mocy. 😉
Szczególną uwagę chciałbym poświęcić tutaj mojej wersji kimchi z czerwonej kapusty, które ma nie tylko piękny fioletowy kolor, ale także jest wspaniale chrupiące za sprawą bardzo krótkiej fermentacji. Dodatkowo smakuje bardzo oryginalnie; niczym lekko ukiszona surówka z modrej kapusty. Świetnie to współgra z hummusem, falafelem i innymi dodatkami i również polecam je jako dodatek do różnych potraw. Już sam mam kilka pomysłów, jak je jeszcze wykorzystać i na pewno wkrótce się nimi z Wami podzielę. A tymczasem zachęcam do przygotowania dzisiejszej michy pełnej pyszności! Mam nadzieję, że ta misa mocy Was pozytywnie zaskoczy. 🙂
SKŁADNIKI
Misa mocy:
- 8 falafeli z tego przepisu
- porcja hummusu z przepisu na hummus ekspresowy lub klasyczny izraelski (bez dodatków)
- pestki z jednego granatu
- pęczek kolendry
- chlebki pita do podania (gotowe lub z tego przepisu)
Ekspresowe kimchi z czerwonej kapusty:
- 1 mała główka czerwonej kapusty (ok. 500-700 g)
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm kłącza imbiru
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki ryżowej (najlepiej z ryżu kleistego)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka płatków koreańskiego chili gochugaru (polecam użyć konkretnie tych)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (można pominąć, ale w tym przepisie przyspiesza on fermentację)
- 2 łyżki soli
Pieczona marchew z tymiankiem:
- 2 duże marchewki
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego albo z agawy
- 1 łyżeczka tymianku
- chlust oliwy z oliwek
- odrobina soli do smaku
Smażony bakłażan:
- 1 duży bakłażan
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE
Ekspresowe kimchi z czerwonej kapusty
(Należy przygotować je minimum dzień wcześniej, więc zacznij od niego).
- Kapustę drobno poszatkuj lub pokrój na mandolinie. Przełóż ją do dużej miski, zasyp solą i dokładnie ją natrzyj w kapustę. Odstaw na minimum godzinę. Kapustę możesz przemieszać od czasu do czasu.
- Przygotuj pastę: w rondelku umieść wodę oraz mąkę ryżową i cukier. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty kleik. Do pasty dodaj starty imbir oraz czosnek, posiekaną cebulę, sos sojowy, ocet ryżowy i gochugaru. Całość wymieszaj.
- Kapustę odciśnij z wody i połącz dokładnie z pastą. Przełóż do słoika lub kamionkowego naczynia i obciąż talerzykiem. Odstaw w ciepłe miejsce na minimum jeden dzień. Kapustę możesz kisić również dłużej; do 5 dni (warto ją próbować do uzyskania pożądanego efektu).
- Gotową kapustę przełóż do zakręcanego słoika i przechowuj w lodówce do momentu przygotowania dania.
Pieczona marchew
- Marchew obierz i pokrój na grube zapałki. Wymieszaj z tymiankiem, solą, oliwą z oliwek i miodem lub syropem klonowym.
- Wstaw do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę i piecz przez około 20 minut w 200°C, aż nabierze miękkości, ale nadal będzie chrupiąca.
Smażony bakłażan
- Bakłażana umyj i pokrój na grube paski. Pokrój go i natrzyj solą. Odstaw na pół godziny.
- Następnie odsącz go z wody i osusz na papierowym ręczniku.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Po chwili dodaj bakłażana i smaż go do złotobrązowego koloru. Kolejno odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
Misa mocy
(Danie można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno).
- Na spód miseczek lub talerzy wyłóż hummus. Następnie ułóż warzywa: marchew, bakłażana i kimchi z czerwonej kapusty oraz świeżo usmażone falafele.
- Całość posyp pestkami granatu i świeżo posiekaną kolendrę. Misę mocy podawaj z podgrzanymi chlebkami pita.