Takie parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami jadłem kiedyś na przystawkę w jednej z włoskich restauracji. Tak bardzo mi one posmakowały, że musiałem przygotować je w domu. Sam pomysł na wykorzystania sera w celu uformowania z niego takich koszyczków był mi już znany od dawna, ale ten delikatny i cudownie napowietrzony mus z tuńczykiem oraz pistacjami był dla mnie czymś zniewalająco pysznym. Przepis na cestini di parmigiano con mousse di tonno, jak nazywają tę przystawkę włosi, pochodzi oryginalnie z Sycylii, gdzie parmezanowe koszyczki nadziewa się caponatą lub właśnie musem z tuńczyka i pistacjami. W sieci znalazłem wiele sposobów na przygotowanie nadzienia. Część z nich bazuje na serze ricotta, a część na mascarpone. Jednakże kluczem do uzyskania lekkiego musu jest połączenie pasty z ubitą śmietaną kremówką, co zdradził mi szef kuchni wspomnianej restauracji. Ja ten przepis powtarzam już od kilku lat, dlatego mam nadzieję, że i Wam przypadnie on do gustu. To świetna i oryginalna przystawka na imprezę, którą z pewnością zaskoczycie Waszych gości. Oczywiście takie parmezanowe koszyczki możecie przygotować na wiele różnych sposobów. Zamiast musu z tuńczyka, możecie również nadziać je sałatką (na przykład z szynki parmeńskiej i rukoli), kremem z ricotty i suszonych pomidorów, czy caponatą. Wszystkie chwyty dozwolone! 🙂
SKŁADNIKI
Parmezanowe koszyczki:
- 200 g parmezanu lub grana padano
Mus tuńczykowy:
- 100 g tuńczyka w sosie własnym
- 100 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. Dijon
- 1 łyżeczka kaparów
- sól, pierz
Dodatkowo:
- garść obranych pistacji
PRZYGOTOWANIE
Parmezanowe koszyczki
- Parmezan zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach.
- Papier do pieczenia potnij na 8 dużych kwadratów o boku ok. 10 cm i na każdym z nich narysuj okrąg o średnicy ok. 8 cm. Każdy z tych okręgów pokryj równomiernie parmezanem.
- Papierki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut do złotego koloru.
- Jeszcze gorące serowe okręgi nakładaj na kieliszki lub małe szklanki obrócone do dołu dnem i dociskaj ser przez papierek do ścianek naczynia. Odstaw je w takiej pozycji do momentu, aż wystygną i delikatnie ściągnij z kieliszków otrzymane koszyczki.
Mus tuńczykowy
- Do sera mascarpone dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekane kapary oraz musztardę. Masę zmiksuj za pomocą blendera i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i powoli dodawaj ją do tuńczykowej masy, delikatnie mieszając.
- Mus przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i wypełnij koszyczki kremem przed podaniem.
- Gotową przystawkę posyp posiekanymi pistacjami.