Pogoda przy końcu lata zdecydowanie nas rozpieszcza. W ostatnich promieniach słońca dojrzewają na krzaczkach ostatnie jeżyny, które jakby przespały pełnię sezonu. Z tych pojedynczych owoców można ugotować lekki syrop, który będzie zwieńczeniem dzisiejszego deseru, który dla Was przygotowałem. Oto przepis na lekki pudding z kaszy kukurydzianej z sosem jeżynowym. Trochę nostalgiczny i przypominający proste desery z lat dzieciństwa. W moim domu taki budyń przygotowywany z kaszy kukurydzianej lub nawet częściej z kaszy manny i podawany z babcinymi konfiturami był bardzo częstym gościem podczas poobiedniego podwieczorku. Zamiłowanie do tego prostego deseru pozostało mi do dzisiaj i chyba obok ryżu na mleku to mój ulubiony sposób na osłodzenie sobie dnia. 🙂 Oczywiście z tradycyjnym przepisem lubię trochę poeksperymentować i chyba za każdym razem, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką trochę go modyfikuję, zmieniając dodatki.
Taki pudding z kaszy kukurydzianej można ugotować zarówno na zwykłym mleku, jak i na dowolnym napoju roślinnym, czy mleku kokosowym, które nadaje mu charakterystycznego egzotycznego aromatu. Wspaniale smakuje również, jeżeli zamiast części mleka wlejemy słodkiej śmietanki. Chociaż wtedy to już będzie prawdziwie rozpustny deser. 😉 W wersji bardziej fit cukier można zastąpić dowolnym słodzikiem, który sprawi, że wyrzuty sumienia będą jakby mniejsze.
Z podanych w przepisie proporcji przygotowuję dwa duże puddingi. Jednak możecie wykorzystać mniejsze naczynia (na przykład kokile po ok. 150 ml) i podać taki deser dla czterech osób. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie takiego kukurydzianego budyniu w foremce na babkę i pokrojenie go na porcje przed samym podaniem. Wybór należy do Was. 😉
SKŁADNIKI
Pudding z kaszy kukurydzianej:
- 2 szklanki mleka, może być roślinne (500 ml)
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej (170 g)
- 3 łyżki cukru lub erytrytolu albo ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sos jeżynowy:
- 250 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
- 125 ml wody
- 3 łyżki cukru lub erytrytolu albo ksylitolu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Pudding z kaszy kukurydzianej
- W rondelku zagotuj mleko wraz z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym.
- Do gorącego mleka wsyp kaszę kukurydzianą. Gotuj ją na małym ogniu przez 15-20 minut, aż stanie się miękka i zgęstnieje, często mieszając.
- Ugotowaną kaszę przełóż do 2 salaterek, kokili lub ozdobnych foremek o pojemności ok. 300 ml posmarowanych odrobiną masła i odstaw do wystudzenia.
- Gdy kasza wystygnie, pudding wstaw do lodówki na minimum 3h lub całą noc do schłodzenia.
- Przed podaniem gotowy pudding wyciągnij na kwadrans z lodówki i delikatnie wyjmij z foremki na talerzyk. Podawaj z sosem jeżynowym.
Sos jeżynowy
- Jeżyny umyj i gotuj przez około 15 minut na małym ogniu w wodzie z cukrem.
- Gdy owoce staną się miękkie, przecedź je delikatnie i odstaw do dekoracji. Możesz je również zmiksować z pozostałym sosem.
- Skrobię rozrób w odrobinie wody i wlej do syropu z jeżyn. Gotuj przez moment, aż sos zgęstnieje i odstaw do wystudzenia. Podawaj z gotowym puddingiem.