• O mnie
  • Współpraca
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt
food²
o jedzeniu do kwadratu
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Truskawkowe daiquiri

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pudding z kaszy kukurydzianej z sosem jeżynowym

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Skyrnik na zimno z mango

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Truskawkowe daiquiri

      Kimchi z kalarepy

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą

      Pasta z buraków i słonecznika

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Sezamowy sos tahini

      Truskawkowe daiquiri

      Kimchi z kalarepy

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Truskawkowe daiquiri

      Pierogi z botwiną i serem feta

  • Kuchnie
    • Wszystko Kuchnia amerykańska Kuchnia bliskowschodnia Kuchnia francuska Kuchnia fusion Kuchnia grecka i bałkańska Kuchnia hiszpańska Kuchnia indyjska Kuchnia meksykańska Kuchnia orientalna Kuchnia polska Kuchnia portugalska Kuchnia skandynawska Kuchnia śródziemnomorska Kuchnia włoska

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Misa mocy z hummusem, falafelem, warzywami i kimchi…

      Baklava z orzechami i miodem

      Fesenjan z bakłażana w sosie z orzechów włoskich…

      Burek z serem feta i botwiną

      Hummus paprykowy

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Charlotte brzoskwiniowa

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Sernikowe entremets z mango i marakują

      Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i…

      Falafel burger z mango

      Galaktoboureko

      Baklava z orzechami i miodem

      Bougatsa

      Feta pieczona z miodem, sezamem i figami

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Arroz doce – ryż na mleku

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

      Churros

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

      Gulab jamun – indyjskie pączki w syropie

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Mango lassi

      Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Zupa krem z kukurydzy

      Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Ekspresowe tacos z kurczakiem

      Chili con carne, podawane z guacamole

      Papryki faszerowane chili con carne

      Kimchi z kalarepy

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Karpatka

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Francesinha

      Bolo Rei – portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe

      Arroz doce – ryż na mleku

      Queijadas de Leite – portugalskie mleczne babeczki

      Pastéis de Nata – portugalskie babeczki budyniowe z…

      Queijo Fresco com Mel e Amêndoas – ser…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Pepparkakor z mąki kasztanowej – szwedzkie imbirowe pierniczki…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback

      Glögg – skandynawski grzaniec na czerwonym winie z…

      Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami

      Lussebullar – szafranowe bułeczki Świętej Łucji

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Galaktoboureko

      Bougatsa

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Burek z serem feta i botwiną

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Sabih – izraelski street-food

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Piernikowe biscotti z migdałami

  • Okazje
    • Wszystko Boże Narodzenie Halloween Na grilla Na imprezę Sylwester i Karnawał Tłusty Czwartek Walentynki Wielkanoc

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Kompot z suszu

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Bułeczki dyniowe

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Halloweenowe babeczki z gałkami ocznymi

      Pumpkin pie – tarta dyniowa

      Steki z arbuza

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Szparagi w sosie teriyaki

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Arbuzowy Spritz

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Pasta z buraków i słonecznika

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Arancini z szafranem i rozmarynem

      Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami

      Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

      Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Oponki serowe

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Old-fashioned doughnuts – amerykańskie pączki na maślance

      Pączki kokosowe Rafaello

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Praliny z różowej czekolady Ruby z masłem orzechowym,…

      Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami…

      Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą…

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Walentynkowy sernik na zimno z malinami

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Puszysty sernik na białkach

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

  • Słodkie
    • Wszystko Babeczki i muffinki Bez pieczenia Bezowe Ciasta ucierane Ciasteczka Ciasto drożdżowe Ciasto francuskie, półfrancuskie i filo Ciasto kruche Ciasto parzone Desery Lody Serniki Tarty Torty

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Sernik pistacjowy z białą czekoladą

      Karpatka

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Babeczki jogurtowe z borówkami

      Mini serniczki z lemon curd

      Mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Magdalenki z zieloną herbatą matcha

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Skyrnik na zimno z mango

      Ptasie mleczko z mango

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tiramisu

      Charlotte brzoskwiniowa

      Pianka jogurtowa z marakują

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Bezy z figami, kremem cynamonowym i solonym karmelem

      Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami

      Tort bezowy tiramisu

      Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

      Tort bezowy z owocami lata

      Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

      Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Blondie z żurawiną

      Nutella Cake – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Jogurtowy placek ze śliwkami i kruszonką

      Odwrócone ciasto ananasowe

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka owsiane z żurawiną

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Bułeczki dyniowe

      Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką

      Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną i lukrem

      Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

      Babka maślana z lukrem i kruszonką

      Galaktoboureko

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Baklava z orzechami i miodem

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Bougatsa

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Puszysty sernik na białkach

      Tartaletki z jabłkami

      Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Karpatka

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Ptysie z kremem malinowym

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką…

      Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Entremet z mango i kokosem na 8. urodziny…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Lizaki lodowe z ogórka i melona

      Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru,…

      Lodowe lizaki piña colada z marakują

      Sorbet truskawkowy

      Sernik pistacjowy z białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Korzenny sernik z dynią

      Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Sernik z kremem z marakui

      Sernik Biały Michałek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tartaletki z jabłkami

      Tarta makowa

      Tarta sernikowa z lemon curd

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Tort makowy z wiśniami i kremem waniliowym

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i…

      Giant Donut Cake – wielki pączek na 6….

      Tort z truskawkami i bitą śmietaną

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Tort bezowy z owocami lata

  • Śniadania
    • Wszystko Jajka Owsianki Pasty i dodatki do pieczywa Placuszki, gofry i naleśniki Smoothie i koktajle Tosty, wrapy i kanapki

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym…

      Dyniowa owsianka z masłem orzechowym

      Granola z masłem orzechowym, chipsami bananowymi, kokosem i…

      Gryczanka z sokiem z buraka, grejpfrutem i granatem

      Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan

      Jaglanka z egzotycznymi owocami

      Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

      Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

      Gryczanka – owsianka z białej kaszy gryczanej z…

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Hummus paprykowy

      Pasta z pieczonego czosnku

      Pasztet z selera z żurawiną i rozmarynem

      Pasta z buraków i słonecznika

      Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

      Izraelski hummus

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

      Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

      Pancakes z borówkami

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Gofry z mąki gryczanej

      Koktajl z buraka i malin

      Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

      Green smoothie bowl z młodym jęczmieniem

      Mango lassi

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Grzanki z ricottą, figami i miodem

      Grzanki z serem camembert i ananasem

  • Dania główne
    • Wszystko Dania mięsne Dania z kaszy i ryżu Dania z warzyw Domowy fast-food Mączne Makarony Ryby i owoce morza

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Kołduny litewskie w rosole

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Risotto ze szparagami i cydrem

      Risotto z czarnym czosnkiem

      Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem…

      Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Smażony ser Kaszkawał z sosem tatarskim i pieczonymi…

      Francesinha

      Falafel burger z mango

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Kołduny litewskie w rosole

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Burek z serem feta i botwiną

      Pierogi ruskie

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Tagliatelle z pieczarkami i burratą

      Makaron z dyniowym pesto

      Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym…

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Polvo à lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

  • Inne przepisy
    • Wszystko Napoje Pieczywo Przekąski Przystawki Sałatki Sosy i przetwory Zupy

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Truskawkowe daiquiri

      Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Kimchi z kalarepy

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Truskawkowe daiquiri

      Arbuzowy Spritz

      Kompot z suszu

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Grzaniec z wina śliwkowego

      Sok wzmacniający odporność z imbirem

      Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

      Koktajl z buraka i malin

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Bułeczki dyniowe

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Foccacia z winogronami i rozmarynem

      Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Oi-sobagi – pikantne kimchi z ogórków

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Nitamago – marynowane jajka w sosie sojowym do…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Placki kukurydziane z salsą paprykową

      Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem

      Sałatka warstwowa z tuńczykiem

      Sałatka grecka

      Sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami

      Szparagi z burratą i migdałami

      Tajska sałatka z makaronem ryżowym, boczniakami i kolendrą

      Kimchi z kalarepy

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Sos tzatziki

      Lemon curd – angielski krem cytrynowy

      Sos tatarski

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Sezamowy sos tahini

      Za’atar

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Zupa z pastą miso, makaronem soba, grzybami shimeji…

      Kołduny litewskie w rosole

      Zupa krem z kukurydzy

      Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

      Ramen z czarnym czosnkiem, grzybami shiitake, smażonym tofu,…

      Jabłczanka – zupa z jabłek

  • Przewodniki
    • Wszystko Berlin Bolonia Lizbona Madryt Neapol Polska Porto Praga Targi świata Tel Aviv

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Berlin na Weekend – Gdzie jeść i pić?

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Lizbonie

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurante Ponto Final – najbardziej klimatyczna restauracja w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      LX Factory – postindustrialna Lizbona

      Petiscos – portugalskie przekąski

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna?

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      Targi świata: Marché Billancourt pod Paryżem

      Targi świata: Mercat Central w Walencji

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

  • Wokół stołu
    • Wszystko Dzieje się we Wrocławiu Fotografia Podsumowania Recenzje Restauracje Spotkania blogerów Warsztaty Zdrowe odżywianie i diety

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      To już 5 lat!

      #PodłączSię

      OKO na Wrocław

      Wrocławscy Ulicożercy – Relacja z Festiwalu Food Trucków…

      Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy

      Kulinarna rozgrzewka przed zimą: kulisy sesji zdjęciowej Codzisw.menu…

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Kadry z ogrodu – lipiec

      To już 5 lat!

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Recenzja robota kulinarnego Goclever Kitchen Mate

      I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni!

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Restaurant Week: Destynacja Woławina

      Oniryczna opowieść Marcina Jasiury o sushi w Sakana…

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Międzynarodowy Dzień Jajka: Śniadanie z Kotliną Natury i…

      Klub Kolacyjny Barilla

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Nasz pierwszy wspólny piknik z CODZISW.MENU

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Fudskłer w Akcji: Gęsina na Świętego Marcina w…

      Fudskłer w Akcji: fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI,…

      Warsztaty Kulinarne: Norweski Dorsz Zimowy Skrei

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Cheat Meal

Kuchnia włoskaMączneMakaronyPrzepisy

Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

Autor: Łukasz 13 czerwca 2022
Autor: Łukasz 13 czerwca 2022

Domowy makaron to już trochę zapomniana sztuka. Pamiętam, jak wiele lat temu, żaden niedzielny rosół nie mógł się obyć bez własnoręcznie zagniecionego makaronu. Jednak obecnie przy tak dużej dostępności gotowych rosołowych nitek nawet moja babcia zrezygnowała z jego przygotowywania na rzecz sklepowego, a wiele osób po prostu nie wie, jak zrobić domowy makaron. Od wielu lat obserwuję trend powrotu do tradycji, a szczególnie do wykorzystywania pasta fresca all’uovo w kuchni włoskiej, która jest łatwo dostępna i coraz częściej pojawia się w dyskontowych lodówkach. W końcu każdy przyzna, że świeży jajeczny makaron nie ma sobie równych!

Sam tak naprawdę swoją miłość do ręcznie przygotowanego makaronu odkryłem dopiero po mojej pierwszej wizycie w Bolonii i chcąc odtworzyć te smaki w domu, postanowiłem zakasać rękawy i zagnieść go od podstaw samodzielnie. Początki nie były łatwe! Wprawdzie udało mi się zrobić cappellacci czy ravioli, które mnie tam oczarowały, jednakże bez odpowiedniego sprzętu (czyt. maszynki do makaronu) było ciężko. Rozwałkowanie ciasta tak cienko przy pomocy kuchennego wałka to zdecydowanie droga przez mękę i zajęcie tylko dla wytrwałych. Oczywiście da się, ale jeśli nie chcecie by Wasz zapał do przygotowywania domowego makaronu samodzielnie, nie stał się słomiany, to zainwestujcie w dobrą maszynkę, a pasta fresca all’uovo zagości w Waszym domu na dobre! Mnie świat robienia makaronu zaczarował na dobre, czego dowodem są autorskie warsztaty, które prowadzę w Studio Kulinarnym Browar Mieszczański. Jeśli jednak chcecie rozpocząć przygodę samodzielnie, to zapraszam Was do lektury dzisiejszego wpisu, w którym zdradzam, jak zrobić domowy makaron.

Jak przygotować domowy makaron?

Pasta fresca all’uovo, czyli makaron jajeczny

O tym, że Włochy są królestwem makaronów, nie trzeba chyba nikomu mówić. To właśnie tam narodziła się prawdziwa sztuka, która zdobyła serca miłośników glutenu na całym świecie. Pasta to jednak nie tylko podstawa wyżywienia w tej części Europy, ale także ważna część kultury. Włosi nie wyobrażają sobie rozpoczęcia żadnego posiłku bez makaronu, a fakt, że Italia słynie z co najmniej 300 rodzajów kształtu (i jeszcze większej ilości dań), tylko to potwierdza. Każdy region może się poszczycić swoim unikalnym rodzajem oraz potrawą z jego wykorzystaniem. Jednak królowa jest tylko jedna – pasta fresca all’uovo, czyli makaron zagnieciony z tylko dwóch składników – mąki oraz jajek!

Domowy makaron to nic trudnego! (Jeśli ma się maszynkę do makaronu)

Przygotowanie domowego makaronu nie jest niczym skomplikowanym – wymaga tylko nieco wprawy i kilku narzędzi, które ułatwią nam pracę. Zdecydowanie najważniejszym z nich jest maszynka do makaronu. Tak, jak wspomniałem, można użyć wałka, ale będzie nas to kosztować dużo wysiłku, a i tak prawdopodobnie nie uda nam się uzyskać idealnie cienkiego ciasta. Maszynka zdecydowanie sprawę ułatwia i sprawia, że przygotowanie domowego makaronu, to czysta przyjemność i z każdym wałkowanym kawałkiem ciasta człowiek czuje się jak dziecko.

Sam całkiem niedawno nabyłem swój pierwszy model – Mercato Atlas 150 i mogę go z czystym sumieniem polecić. Zdarzyło mi się pracować na innych urządzeniach, ale to była prawdziwa zmora. Dlatego warto zainwestować w model z wyżej półki i wydać te 100 zł więcej, żeby móc się cieszyć nim przez lata. Zanim dokonałem zakupu, przejrzałem wiele forów internetowych, przeczytałem mnóstwo opinii i zasięgnąłem rady osób, pracujących z makaronem na co dzień. Sądzę, że nie bez powodu wszyscy wymienili właśnie tego producenta jako niezawodnego. Do użytku domowego wersja ręczna będzie zdecydowanie wystarczająca.

Poza maszynką przydadzą się również stolnica lub gładki kuchenny blat, aby móc bez problemu zagnieść ciasto i odkładać je do podsuszenia; radełko do wycinania kształtów – ja korzystam z wiekowego, które znalazłem w rodzinnym domu i nadal zdaje egzamin; wałek – ciasto przed włożeniem do maszynki należy nieco spłaszczyć; nóż do cięcia ciasta; kuchenna waga – aby odmierzyć składniki; linijka – jeśli jesteście perfekcjonistami; rękaw cukierniczy – ułatwia nadziewanie ravioli oraz duży garnek do gotowania wody. Z pewnością większość sprzętu macie na wyposażeniu, więc są to raczej podstawowe narzędzia, który każdy znajdzie w domu. Użyteczny bywa również robot kuchenny, którym szybciej zagnieciecie ciasto.

Tylko mąka i jajka

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić domowy makaron i myślicie, że potrzeba do tego wymyślnych składników, to już rozwiewam wątpliwości. Do przygotowania pasta fresca all’uovo wystarczą tylko dwa składniki: mąka oraz jajka. Dlatego muszą to być produkty dobrej jakości. Najlepsza mąka to oczywiście ta włoska, typu 00, która jest bardzo drobno zmielona i pozwala zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli na początku nie uda Wam się takiej zdobyć, to zwykła pszenna (najlepiej typ 550) również da radę. Jeśli chodzi o jajka, to wybierzcie te z cyferką 0 lub 1. Nie tylko z szacunku do kur, ale też ze względów jakościowych. Najlepsze będą oczywiście te z żółtkami o intensywnym kolorze, aby makaron był pięknie złocisty. Na etapie wałkowania i krojenia przyda się również semolina, czyli mąka z twardej pszenicy durum. Chociaż ja zwykle podsypuję makaron tą samą mąką, której używam do ciasta. Makaron na bazie jajek się nie klei, więc nie potrzeba jej dużo.

Podstawowy przepis na ciasto to 1 jajko na każde 100 g mąki. Ja używam zawsze dużych jajek (rozmiar L). Z takiej ilości można przygotować jedną porcję ciasta (dla jednej osoby), więc w zależności od ilości domowników lub gości należy pomnożyć ilość składników. Sam zawsze robię ciasto z 400 g mąki (i taką proporcję na ok. 600 g gotowego makaronu podaję w przepisie) – mniejszej ilości po prostu nie chce mi się zagniatać. 😉 W przepisie podałem również proporcje na ciasto z większej ilości żółtek – ma bardziej intensywny kolor i jest smaczniejsze, chociaż trudniej jest je zagnieść i szybciej wysycha, więc trzeba z nim szybciej pracować. Jedak jeśli już będziecie mieli wprawę, to zachęcam do tej właśnie wersji.

Jak zrobić domowy makaron?

Zagniatanie ciasta na makaron

Zagniatanie makaronu to chyba najtrudniejsza czynność i wymaga trochę cierpliwości. Po wbiciu do mąki jajek i ich połączeniu należy użyć początkowo trochę siły, aby ciasto zaczęło współpracować. Jeśli nie lubicie brudzić rąk, zamiast formować kopczyk i wbijać jajka do środka, możecie początkowy etap wykonać również robotem kuchennym, a potem przystąpić do zagniatania. Ciasto należy wyrabiać długo, ok. 10 minut, aż stanie się gładkie. Najlepiej robić to nadgarstkiem, rozciągając masę i po każdym zagnieceniu obracać ją o 90°.

Po przygotowaniu ciasta bardzo ważnym etapem jest jego odstawienie do odpoczęcia. Dopiero po 30 minutach stanie się wystarczająco miękkie i elastyczne. Najlepiej włożyć je do lodówki – szybciej zmięknie. Zagniecione ciasto można również odstawić na całą noc – wtedy najłatwiej się z nim pracuje i jest najbardziej elastyczne.

Jak zrobić domowy makaron?
Jak zrobić domowy makaron?

Wałkowanie makaronu

Wałkowanie ciasta na makaron to już czysta przyjemność. Na początku trzeba poznać swoją maszynkę, a potem już idzie sprawnie. Ważne jest, aby ciasto podzielić na porcje (najlepiej po ok. 100 g) i spłaszczyć je wałkiem, aby przeszło przez maszynkę. Później wałkujemy je na każdym stopniu grubości dwukrotnie, aby było jednolite. Zaczynamy od 0 – najgrubszego i schodzimy coraz niżej do poziomu 7 lub 8 w zależności od typu makaronu. Cieńsze będzie idealne do pierożków jak ravioli, zaś grubsze do wstążek typu fettuccine czy tagliolini.

Jak zrobić domowy makaron?

Cięcie makaronu

Gotowy makaron możemy przygotować na tysiące sposobów. Po przygotowaniu ciasta na pasta fresca all’uovo ogranicza nas już tylko wyobraźnia, albo przepis. Chcąc przygotować makaronowe wstążki, wystarczy rozwałkowany makaron podsypać mąką lub semoliną i podzielić na krótsze kawałki (ok. 15-25 cm), a następnie przepuścić kolejno przez maszynkę na części przeznaczonej do cięcia makaronu. Moja ma dwie opcje: na fettuccine o szerokości 6,5 mm oraz tagliolini o szerokości 1,5 mm. Jeśli marzy się Wam szerszy makaron, jak na pappardelle, wystarczy położyć płaty ciasta jeden na drugim i pokroić nożem na szerokość 20-30 mm.

Oczywiście ciasto może nam posłużyć również do przygotowania przeróżnych pierożków, jak ravioli, triangoli, tortelli czy cappelletti. Wtedy należy go podzielić na odpowiednie porcje, np. kwadraty, napełnić nadzieniem, a następnie skleić w zależności od kształtu, jaki chcemy otrzymać i pokroić radełkiem na porcje. Jednak o tym opowiem już więcej przy kolejnych przepisach na domowy makaron.

Jak zrobić domowy makaron?
Jak zrobić domowy makaron?

Gotowanie makaronu

Przed gotowaniem gotowy makaron należy podsuszyć, aby się nie skleił. Pół godziny wystarczy. Jeśli nie gotujemy makaronu od razu, warto przykryć go folią lub ściereczką do momentu przygotowania. Pasta fresca nie lubi zbyt długo czekać, dlatego najlepiej wykorzystać ją od razu. Opcjonalnie można całkiem wysuszyć makaron w przypadku wstążek, zaś pierożki przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce przez jeden dzień. Nie polecam mrożenia, gdyż makaron szybko wysycha i staje się kruchy.

Gotując makaron, w zasadzie należy pamiętać tylko o trzech rzeczach: wody musi być dużo – przynajmniej jeden litr na 100 gramów ciasta, musi być ona odpowiednio słona – minimum 10 g soli na 1 l wody i musi wrzeć – inaczej makaron się sklei, albo co gorsza – rozgotuje. Czas gotowania należy dobrać do rodzaju, grubości i stopnia wysuszenia makaronu. Świeży makaron gotuję zwykle 2-5 minut. Opisałem to dokładniej w przepisie. Makaron należy wrzucić do wody dopiero wtedy, gdy sos i wszystkie składniki do jego podania mamy już gotowe. Nie może on czekać, tylko natychmiast należy go połączyć z resztą składników i podawać.

Do dzieła!

To tyle, jeżeli chodzi o moje rady, jak zrobić domowy makaron. Z pewnością w kolejnych przepisach bardziej szczegółowo opowiem, jak przygotować różne rodzaje dań z pasta fresca all’uovo. Mam nadzieję, że ten wpis pomoże przygotować Wam doskonały makaron, niczym prawdziwa włoska nonna.

Pasta fresca all'uovo – domowy jajeczny makaron

Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 5 minut 5 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5
( 3 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Klasyczne ciasto na makaron:

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej typu 00)
  • 4 duże jajka (rozmiar L), w temperaturze pokojowej

 

Ciasto na makaron z dodatkową porcją żółtek:

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej typu 00)
  • 2 duże jajka + 6 żółtek (rozmiar L), w temperaturze pokojowej

 

Dodatkowo:

  • drobna semolina do podsypywania ciasta (opcjonalnie, można użyć tej samej mąki jak do makaronu)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na makaron

  1. Odważoną mąkę przesyp na stolnicę lub gładki kuchenny blat, formując kopczyk. Na środku zrób wgłębienie i wbij do niego jajka (w temperaturze pokojowej). (Na tym etapie możesz skorzystać również z robota kuchennego – przesyp do misy całą mąkę, wbij jajka i wyrabiaj przez 30-60 sekund do uzyskania kruszonki, a następnie zacznij zagniatać ciasto ręcznie na blacie).
  2. Przy pomocy widelca rozbełtaj jajka, stopniowo mieszając je z mąką. Gdy masa zacznie być gęsta, zacznij ugniatać ciasto rękoma. Początkowo ciasto będzie dość sypkie, ale z czasem powinno stać się gładkie i elastyczne. Zwykle zajmuje to ok. 10 minut. Jeśli masz problem, aby zagnieść ciasto, możesz zwilżyć dłonie delikatnie wodą.
  3. Gotowe ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą lub woreczek i wstaw do lodówki na 30 minut. Możesz je tak przechowywać do momentu użycia (nawet przez całą noc). Im dłużej ciasto jest w lodówce, tym łatwiej jest z nim pracować.

 

Wałkowanie ciasta

  1. Schłodzone ciasto podziel na mniejsze porcje (najlepiej po ok. 100 g, czyli przy podanych proporcjach 6 porcji) i każdą z nich rozwałkuj na nieduży placek. Ciasto, z którego aktualnie nie korzystasz, zawiń ponownie w woreczek lub folię. (Jeśli ciasto było w lodówce kilka godzin, najlepiej wyjmij je na pół godziny przed wałkowaniem).
  2. Jeśli wałkujesz ciasto ręcznie, stolnicę lub blat podsyp niewielką ilością mąki, lub semoliny i rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Jednak ostrzegam, że potrzeba do tego dużo siły i dobrego ciężkiego wałka.
  3. W przypadku użycia maszynki do makaronu, ustaw ją na pozycję 0 (najgrubszą), a placek z ciasta podsyp niewielką ilością mąki lub semoliny i ułóż go na środku urządzenia. Rozwałkuj go dwa razy na pozycji 0. Następnie złóż na pół i rozwałkuj ponownie dwa razy, aby uzyskać równy i jednolity kawałek ciasta.
  4. Rozwałkowane wstępnie ciasto przepuszczaj przez kolejne ustawienia maszynki – od 1 do 7 lub 8, wałkując na każdym z nich dwukrotnie. Jeśli z ciasta przygotowujesz wstążki – tagliatelle, pappardelle lub fettuccine to wałkuj tylko do pozycji 7. W przypadku wszelkiego rodzaju pierożków, jak ravioli, czy tortellini skończ wałkowanie na pozycji 8. Jeśli w trakcie wałkowania, ciasto będzie się kleić (nie powinno), to podsyp je niewielką ilością mąki lub semoliny.

 

Krojenie ciasta na wstążki

  1. Jeśli przygotowujesz makaronowe wstążki, to rozwałkowany już makaron podsyp delikatnie semoliną lub mąką i podziel na krótsze kawałki w zależności od tego, jak długi makaron chcesz otrzymać – proponuję 15-25 cm.
  2. Następnie każdy płat ciasta przepuść przez maszynkę na części przeznaczonej do cięcia makaronu. Moja ma dwie opcje: na fettuccine o szerokości 6,5 mm oraz tagliolini o szerokości 1,5 mm.
  3. Jeśli chcesz uzyskać inną szerokość makaronu, to możesz pokroić go również nożem. Wtedy podsypane semoliną lub mąką płaty ciasta ułóż jeden na drugim i wyrównaj, aby uzyskać wieżyczkę, a następnie pokrój makaron na wstążki. W przypadku pappardelle szerokość 20-30 mm będzie odpowiednia.
  4. Pocięty na kawałki makaron ułóż na tacy/stolnicy podsypanej mąką lub semoliną i odstaw na 30 minut do podsuszenia. Możesz też skorzystać z dedykowanej suszarki do makaronu. Jeśli nie korzystasz z makaronu od razu (do godziny), to przykryj go folią, aby za bardzo nie wysechł.

 

Krojenie ciasta na ravioli

  1. Rozwałkowany makaron podziel na 2 lub 4 części (tak, aby łatwo Ci było z nim pracować).
  2. Jedną część ciasta połóż na podsypanym mąką lub semoliną blacie i nałóż po łyżeczce nadzienia w dwóc