Ze wszystkich zweganizowanych potraw najbardziej lubię ten pasztet z selera. Jest pyszny, aromatyczny, wilgotny i delikatny. Robię go już od lat na różne okazje i to nie tylko od święta, chociaż dzisiaj chcę zachęcić Was do przygotowania go na Boże Narodzenie. Pierwszy przepis na pasztet z selera opublikowałem już cztery lata temu i niezmiennie od tego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Jednak z czasem receptura ta trochę ewoluowała. Uprościłem proces przygotowania, trochę go usprawniając, dzięki czemu jeszcze szybciej będziecie mogli cieszyć się pysznym dodatkiem do kanapek. Kluczowymi składnikami są jednak przyprawy, które sprawiają, że pasztet z selera może konkurować z tradycyjnym. Nie możemy zapominać o przysmażeniu cebuli na złoto z listkami laurowymi, zielem angielskim i jałowcem, dodatku wędzonej papryki oraz o mieszance przypraw do mięsa mielonego. Ten ostatni dodatek to mój ulubiony trik, bo dzięki niemu można nabrać niejednego mięsożercę. 🙂 Chociaż wcale nie trzeba nabijać nikogo w butelkę, bo pasztet z selera jest tak smaczny, że nikt nie będzie potrafił odmówić sobie tej roślinnej wersji. U mnie wyparł on już całkowicie mięsną wersję i każdy ciągle pyta, kiedy znów go upiekę. Dzisiejszą bożonarodzeniową wersję przygotowałem z dodatkiem suszonej żurawiny i suszonego rozmarynu. Jest ona równie dobra, co ze śliwkami i majerankiem i właściwie nie mogę się teraz zdecydować, którą przygotować w nadchodzące Święta, więc prawdopodobnie będą obie. Plusem jest to, że jest bezmięsny, więc z powodzeniem można podać go na wigilijny stół. 🙂 Jednak koniec mojej pisaniny. Musicie po prostu sami sięgnąć po ten przepis i się przekonać, że pasztet z selera z żurawiną i rozmarynem to godny następca poprzednika.
SKŁADNIKI
- 2 duże selery (ok. 800 g)
- 2 cebule
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 kostki bio bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw do mięsa mielonego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu i jedna gałązka rozmarynu do dekoracji
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- chlust dowolnego oleju do smażenia
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Seler obierz i pokrój w nieduże kawałki. Przełóż go do garnka, wrzuć kostki bulionu i zalej wodą do przykrycia. Gotuj do miękkości. Następnie odcedź, zostawiając bulion i zmiksuj go na purée za pomocą blendera.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca. Przysmaż na złoto, mieszając od czasu do czasu, a następnie wyjmij wszystkie przyprawy z patelni.
- Usmażoną cebulę połącz z selerem. Dodaj suszony rozmaryn, wędzoną paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, zmielone płatki owsiane, siemię lniane oraz posiekaną żurawinę. Kolejno wlej 250 ml gorącego bulionu i dokładnie wymieszaj masę. Po chwili powinna zgęstnieć. Dopraw ją solą oraz pieprzem do smaku.
- Pasztet przełóż do keksówki o wymiarach 12x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką. Na wierzchu ułóż gałązkę rozmarynu i opcjonalnie udekoruj żurawiną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez godzinę.
- Po upieczeniu ostudź i wyjmij delikatnie z foremki. Gotowy pasztet możesz przechowywać kilka dni w lodówce.