
SKŁADNIKI
- 150 ml melasy z karobu lub z morwy białej
- 100 ml oleju kokosowego
- 100 g ksylitolu lub erytrytolu
- 1 jajko
- 350 g mąki kasztanowej + do podsypania
- 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszonej
PRZYGOTOWANIE
- Melasę z karobu, olej kokosowy oraz ksylitol przełóż do rondelka i zacznij powoli podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Następnie odstaw do wystudzenia. Do letniego płynu wbij jajko i wymieszaj trzepaczką.
- Mąkę kasztanową wymieszaj z przyprawami, sodą oraz solą. Następnie wlej płynną miksturę i wymieszaj wszystko ze sobą. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 3h, aż ciasto stanie się twarde.
- Zimne ciasto rozwałkuj jak najcieniej (ok. 1 mm) na podsypanym mąką kasztanową blacie. Wytnij pierniczki za pomocą foremki, a następnie przełóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Piecz około 5-7 minut w 180°C. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia. Pierniczki zaraz po upieczeniu i wystudzeniu mogą być twarde, jednak szybko miękną (już na drugi dzień).
3 komentarze
Ciasto piernikowe uwielbiamy robić z mąki kasztanowej ale pierniczków jeszcze takich nie próbowałyśmy 😀
Właśnie muszę spróbować upiec na takiej mące tradycyjny piernik, bo myślę, że nada się ona znakomicie ?
Świetne fotki! Mam pytanko, Jakiego oleju kokosowego używasz? Chodzi mi dokładnie o polecanego przez Ciebie producenta. Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam