Tradycyjnie, jak co roku przed Mikołajkami, na blogu musi pojawić się przepis na ciastka dla Świętego Mikołaja! Niezależnie od tego, czy byliście grzeczni i spodziewacie się prezentu, czy też mniej i raczej należy Wam się rózga, to zdecydowanie warto je upiec! Ciastka owsiane z żurawiną z tego przepisu nie tylko pomogą Wam udobruchać poczciwego Staruszka po długiej podróży saniami, ale także będą świetnym pomysłem na prezent. Możecie je także upiec dla siebie, aby wprowadzić się stopniowo w świąteczny nastrój. 😉 Za sprawą suszonej żurawiny i odrobiny cynamonu nawet największy Grinch poczuje bożonarodzeniowy klimat. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je o dowolnej porze roku. Szczególnie że te ciastka owsiane z żurawiną są tak pyszne i proste w wykonaniu, że będziecie mieli ochotę je piec codziennie. Bardzo polecam je również w wersji z kawałkami białej czekolady. Na tę ilość składników jedna posiekana tabliczka będzie w sam raz. Ciastka owsiane z tego przepisu możecie również przygotować z dowolnymi innymi bakaliami. Ulubione orzechy czy rodzynki sprawdzą się także idealnie. Można je również upiec w zdrowszej wersji, zastępując cukier trzcinowy erytrytolem lub ksylitolem, aby mieć jednak mniejsze wyrzuty sumienia, sięgając po kolejne. 😉
SKŁADNIKI
- 3 szklanki płatków owsianych (350 g)
- 1 szklanka żurawiny suszonej (200 g)
- ½ szklanki mąki pszennej (70 g)
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
- ½ szklanki cukru trzcinowego (120 g)
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Masło ubij z cukrem na puszystą masę, a następnie wbijaj kolejno jajka, nie przerywając ucierania.
- Kolejno dodaj cynamon, cukier lub ekstrat waniliowy oraz sól i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj wszystko krótko ponownie.
- Na sam koniec wsyp płatki owsiane oraz posiekaną suszoną żurawinę. Wymieszaj mikserem lub zagnieć masę rękoma do połączenia się składników.
- Z ciasta formuj duże kule o wielkości gałki lodów i spłaszcz je, aby otrzymać duże ciastko o średnicy ok. 8 cm.
- Ciastka układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 4 cm odstępy, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 12-15 minut do złotego koloru.
- Upieczone ciastka owsiane wystudź na kratce.
2 komentarze
Przez ostatni miesiąc robiłam ten przepis już 4 razy! Przyniosłam babci i ciagle prosi o zapasy tygodniowe. To samo z wujkiem który choruje i mówi, że te ciacha są mega sycące, a nie podnoszą mu wcale cukru. Więc polecam każdemu wypróbować, przepis super!
Ależ się cieszę! Dziękuję Zuzanno za miłe słowa! To dla mnie ogromna radość, że w Twojej rodzinie te ciastka cieszą się tak dużym uznaniem! Dużo zdrowia dla wujka i babci i tylko im pozazdrościć, że tak o nich dbasz! ❤️