• O mnie
  • Współpraca
  • Warsztaty
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt
food²
o jedzeniu do kwadratu
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Tartaletki z malinami i czekoladą

      Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym

      Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym

      Tacos z szarpanym jackfruitem

      Pasta con le sarde – sycylijski makaron z…

      Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową

      Arancini ze szpinakiem i mozzarellą

      Czereśniowa sangria 

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pudding z kaszy kukurydzianej z sosem jeżynowym

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Skyrnik na zimno z mango

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Pasta con le sarde – sycylijski makaron z…

      Truskawkowe daiquiri

      Kimchi z kalarepy

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą

      Pasta z buraków i słonecznika

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Sezamowy sos tahini

      Tacos z szarpanym jackfruitem

      Czereśniowa sangria 

      Truskawkowe daiquiri

      Kimchi z kalarepy

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Tartaletki z malinami i czekoladą

      Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym

      Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym

      Tacos z szarpanym jackfruitem

      Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową

      Arancini ze szpinakiem i mozzarellą

      Czereśniowa sangria 

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

  • Kuchnie
    • Wszystko Kuchnia amerykańska Kuchnia bliskowschodnia Kuchnia francuska Kuchnia fusion Kuchnia grecka i bałkańska Kuchnia hiszpańska Kuchnia indyjska Kuchnia meksykańska Kuchnia orientalna Kuchnia polska Kuchnia portugalska Kuchnia skandynawska Kuchnia śródziemnomorska Kuchnia włoska

      Tacos z szarpanym jackfruitem

      Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym

      Granita pistacjowa z brioszką

      Pasta con le sarde – sycylijski makaron z…

      Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową

      Arancini ze szpinakiem i mozzarellą

      Czereśniowa sangria 

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Misa mocy z hummusem, falafelem, warzywami i kimchi…

      Baklava z orzechami i miodem

      Fesenjan z bakłażana w sosie z orzechów włoskich…

      Burek z serem feta i botwiną

      Hummus paprykowy

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Charlotte brzoskwiniowa

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Sernikowe entremets z mango i marakują

      Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i…

      Falafel burger z mango

      Galaktoboureko

      Baklava z orzechami i miodem

      Bougatsa

      Feta pieczona z miodem, sezamem i figami

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Czereśniowa sangria 

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Arroz doce – ryż na mleku

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

      Gulab jamun – indyjskie pączki w syropie

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Mango lassi

      Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym

      Tacos z szarpanym jackfruitem

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Zupa krem z kukurydzy

      Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Ekspresowe tacos z kurczakiem

      Chili con carne, podawane z guacamole

      Kimchi z kalarepy

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Karpatka

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Francesinha

      Bolo Rei – portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe

      Arroz doce – ryż na mleku

      Queijadas de Leite – portugalskie mleczne babeczki

      Pastéis de Nata – portugalskie babeczki budyniowe z…

      Queijo Fresco com Mel e Amêndoas – ser…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Pepparkakor z mąki kasztanowej – szwedzkie imbirowe pierniczki…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback

      Glögg – skandynawski grzaniec na czerwonym winie z…

      Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami

      Lussebullar – szafranowe bułeczki Świętej Łucji

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Galaktoboureko

      Bougatsa

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Burek z serem feta i botwiną

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Sabih – izraelski street-food

      Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym

      Granita pistacjowa z brioszką

      Pasta con le sarde – sycylijski makaron z…

      Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową

      Arancini ze szpinakiem i mozzarellą

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

  • Okazje
    • Wszystko Boże Narodzenie Halloween Na grilla Na imprezę Sylwester i Karnawał Tłusty Czwartek Walentynki Wielkanoc

      Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Kompot z suszu

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Bułeczki dyniowe

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Halloweenowe babeczki z gałkami ocznymi

      Pumpkin pie – tarta dyniowa

      Steki z arbuza

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Szparagi w sosie teriyaki

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Arbuzowy Spritz

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Pasta z buraków i słonecznika

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Arancini z szafranem i rozmarynem

      Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami

      Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

      Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i…

      Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Oponki serowe

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Old-fashioned doughnuts – amerykańskie pączki na maślance

      Pączki kokosowe Rafaello

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Praliny z różowej czekolady Ruby z masłem orzechowym,…

      Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami…

      Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą…

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Walentynkowy sernik na zimno z malinami

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Puszysty sernik na białkach

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

  • Słodkie
    • Wszystko Babeczki i muffinki Bez pieczenia Bezowe Ciasta ucierane Ciasteczka Ciasto drożdżowe Ciasto francuskie, półfrancuskie i filo Ciasto kruche Ciasto parzone Desery Lody Serniki Tarty Torty

      Tartaletki z malinami i czekoladą

      Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym

      Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym

      Granita pistacjowa z brioszką

      Sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym

      Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Babeczki jogurtowe z borówkami

      Mini serniczki z lemon curd

      Mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Magdalenki z zieloną herbatą matcha

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Skyrnik na zimno z mango

      Ptasie mleczko z mango

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tiramisu

      Charlotte brzoskwiniowa

      Pianka jogurtowa z marakują

      Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Bezy z figami, kremem cynamonowym i solonym karmelem

      Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami

      Tort bezowy tiramisu

      Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

      Tort bezowy z owocami lata

      Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Blondie z żurawiną

      Nutella Cake – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Jogurtowy placek ze śliwkami i kruszonką

      Odwrócone ciasto ananasowe

      Sycylijskie cannoli z ricottą i kandyzowaną skórką pomarańczową

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka owsiane z żurawiną

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Granita pistacjowa z brioszką

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Bułeczki dyniowe

      Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką

      Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną i lukrem

      Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

      Galaktoboureko

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Baklava z orzechami i miodem

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Bougatsa

      Tartaletki z malinami i czekoladą

      Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Puszysty sernik na białkach

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Karpatka

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Ptysie z kremem malinowym

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką…

      Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Entremet z mango i kokosem na 8. urodziny…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Granita pistacjowa z brioszką

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Lizaki lodowe z ogórka i melona

      Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru,…

      Lodowe lizaki piña colada z marakują

      Sorbet truskawkowy

      Sernik na zimno z truskawkami na spodzie szpinakowym

      Sernik pistacjowy z białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Korzenny sernik z dynią

      Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Sernik z kremem z marakui

      Tartaletki z malinami i czekoladą

      Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tartaletki z jabłkami

      Tarta makowa

      Tort makowy z wiśniami i kremem waniliowym

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i…

      Giant Donut Cake – wielki pączek na 6….

      Tort z truskawkami i bitą śmietaną

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Tort bezowy z owocami lata

  • Śniadania
    • Wszystko Jajka Owsianki Pasty i dodatki do pieczywa Placuszki, gofry i naleśniki Smoothie i koktajle Tosty, wrapy i kanapki

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym…

      Dyniowa owsianka z masłem orzechowym

      Granola z masłem orzechowym, chipsami bananowymi, kokosem i…

      Gryczanka z sokiem z buraka, grejpfrutem i granatem

      Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan

      Jaglanka z egzotycznymi owocami

      Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

      Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

      Gryczanka – owsianka z białej kaszy gryczanej z…

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Hummus paprykowy

      Pasta z pieczonego czosnku

      Pasztet z selera z żurawiną i rozmarynem

      Pasta z buraków i słonecznika

      Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

      Izraelski hummus

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

      Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

      Pancakes z borówkami

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Gofry z mąki gryczanej

      Koktajl z buraka i malin

      Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

      Green smoothie bowl z młodym jęczmieniem

      Mango lassi

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Grzanki z ricottą, figami i miodem

      Grzanki z serem camembert i ananasem

  • Dania główne
    • Wszystko Dania mięsne Dania z kaszy i ryżu Dania z warzyw Domowy fast-food Mączne Makarony Ryby i owoce morza

      Wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu, awokado i warzywami

      Tacos z szarpanym jackfruitem

      Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym

      Pasta con le sarde – sycylijski makaron z…

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu, awokado i warzywami

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Kołduny litewskie w rosole

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Risotto ze szparagami i cydrem

      Risotto z czarnym czosnkiem

      Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem…

      Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

      Tacos z szarpanym jackfruitem

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu, awokado i warzywami

      Tacos z szarpanym jackfruitem

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Smażony ser Kaszkawał z sosem tatarskim i pieczonymi…

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Kołduny litewskie w rosole

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Burek z serem feta i botwiną

      Pierogi ruskie

      Ravioli z ricottą, miętą i pesto pistacjowym

      Pasta con le sarde – sycylijski makaron z…

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Tagliatelle z pieczarkami i burratą

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym…

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Polvo à lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

  • Inne przepisy
    • Wszystko Napoje Pieczywo Przekąski Przystawki Sałatki Sosy i przetwory Zupy

      Arancini ze szpinakiem i mozzarellą

      Czereśniowa sangria 

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Truskawkowe daiquiri

      Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Kimchi z kalarepy

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Czereśniowa sangria 

      Truskawkowe daiquiri

      Arbuzowy Spritz

      Kompot z suszu

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Grzaniec z wina śliwkowego

      Sok wzmacniający odporność z imbirem

      Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Bułeczki dyniowe

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Foccacia z winogronami i rozmarynem

      Arancini ze szpinakiem i mozzarellą

      Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Oi-sobagi – pikantne kimchi z ogórków

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Nitamago – marynowane jajka w sosie sojowym do…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Placki kukurydziane z salsą paprykową

      Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem

      Sałatka warstwowa z tuńczykiem

      Sałatka grecka

      Sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami

      Szparagi z burratą i migdałami

      Tajska sałatka z makaronem ryżowym, boczniakami i kolendrą

      Kimchi z kalarepy

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Sos tzatziki

      Lemon curd – angielski krem cytrynowy

      Sos tatarski

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Sezamowy sos tahini

      Za’atar

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Zupa z pastą miso, makaronem soba, grzybami shimeji…

      Kołduny litewskie w rosole

      Zupa krem z kukurydzy

      Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

      Ramen z czarnym czosnkiem, grzybami shiitake, smażonym tofu,…

      Jabłczanka – zupa z jabłek

  • Przewodniki
    • Wszystko Berlin Bolonia Lizbona Madryt Neapol Polska Porto Praga Sycylia Targi świata Tel Aviv

      Taormina na jeden dzień – gdzie zjeść i…

      Savoca na jeden dzień – z wizytą u…

      Syrakuzy na jeden dzień – gdzie zjeść i…

      Gdzie zjeść w Katanii? Sprawdzone restauracje, bary i…

      Gdzie zjeść w Palermo? Sprawdzone restauracje, bary i…

      Najlepsze targi i bazary na Sycylii

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić na…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Berlin na Weekend – Gdzie jeść i pić?

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Lizbonie

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurante Ponto Final – najbardziej klimatyczna restauracja w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      LX Factory – postindustrialna Lizbona

      Petiscos – portugalskie przekąski

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna?

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Taormina na jeden dzień – gdzie zjeść i…

      Savoca na jeden dzień – z wizytą u…

      Syrakuzy na jeden dzień – gdzie zjeść i…

      Gdzie zjeść w Katanii? Sprawdzone restauracje, bary i…

      Gdzie zjeść w Palermo? Sprawdzone restauracje, bary i…

      Najlepsze targi i bazary na Sycylii

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić na…

      Najlepsze targi i bazary na Sycylii

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      Targi świata: Marché Billancourt pod Paryżem

      Targi świata: Mercat Central w Walencji

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

  • Wokół stołu
    • Wszystko Dzieje się we Wrocławiu Fotografia Podsumowania Recenzje Restauracje Spotkania blogerów Warsztaty Zdrowe odżywianie i diety

      Taormina na jeden dzień – gdzie zjeść i…

      Syrakuzy na jeden dzień – gdzie zjeść i…

      Gdzie zjeść w Katanii? Sprawdzone restauracje, bary i…

      Gdzie zjeść w Palermo? Sprawdzone restauracje, bary i…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      #PodłączSię

      OKO na Wrocław

      Wrocławscy Ulicożercy – Relacja z Festiwalu Food Trucków…

      Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy

      Kulinarna rozgrzewka przed zimą: kulisy sesji zdjęciowej Codzisw.menu…

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Kadry z ogrodu – lipiec

      To już 5 lat!

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Recenzja robota kulinarnego Goclever Kitchen Mate

      I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni!

      Taormina na jeden dzień – gdzie zjeść i…

      Syrakuzy na jeden dzień – gdzie zjeść i…

      Gdzie zjeść w Katanii? Sprawdzone restauracje, bary i…

      Gdzie zjeść w Palermo? Sprawdzone restauracje, bary i…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Międzynarodowy Dzień Jajka: Śniadanie z Kotliną Natury i…

      Klub Kolacyjny Barilla

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Nasz pierwszy wspólny piknik z CODZISW.MENU

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Fudskłer w Akcji: Gęsina na Świętego Marcina w…

      Fudskłer w Akcji: fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI,…

      Warsztaty Kulinarne: Norweski Dorsz Zimowy Skrei

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Cheat Meal

PrzewodnikiSycylia

Savoca na jeden dzień – z wizytą u Ojca Chrzestnego

Autor: Łukasz 21 lipca 2022
Autor: Łukasz 21 lipca 2022

Savoca to niewielkie miasteczko położone w górach pomiędzy Taorminą a Messyną. Gdyby nie fakt, że kręcono w nim w 1971 roku sceny z Ojca Chrzestnego, zapewne o tej ledwie dwutysięcznej mieścinie nikt by nie słyszał, lecz każdy fan ekranizacji powieści Mario Puzo musi to miejsce zdecydowanie odwiedzić! Francis Ford Coppola wybrał Savocę wraz z Forza d’Agrò do swojego filmu, ponieważ ówczesne Corleone było już zbyt nowoczesne i nijak miało się do klimatu miasta opisanego w książce. Tym samym przysłużył się do popularności tego urokliwego miasteczka, które odwiedzają miłośnicy Ojca Chrzestnego z całego świata, aby poczuć ten niepowtarzalny klimat dawnej Sycylii. Oczywiście Savoca przez 50 lat sporo się zmieniła, co widać po kadrach z filmu, ale nadal zachowała swój niezwykły urok. Czas płynie tutaj powoli, a mimo odwiedzających (wcale nie tłumnie) turystów można odnaleźć tutaj ciszę i spokój. Warto również dodać, że Savoca znajduje się na liście Borghi più belli di Italia – najpiękniejszych wiosek we Włoszech i jest to w pełni zasłużony tytuł, bowiem położenie w górach zaraz obok morza zapiera dech w piersiach.

Coppola nakręcił w Savoce dwie słynne sceny: pierwszą w Barze Vitelli, w której Michael prosi ojca Apollonii o rękę oraz drugą – ich ślub w Chiesa di San Nicolò. Zdecydowanie warto jednak zrobić małą rundkę po miasteczku i przejść się przez Via Pentifurri, Via Chiesa Madre oraz Via S. Michele. Savoca ma naprawdę sporo do zaoferowania i można spokojnie spędzić tutaj cały dzień, jeśli tylko macie wystarczająco dużo czasu. Widoki są tam bez wątpienia niesamowite. Porośnięte zielenią wzgórza, drzewa cytrynowe, wszędobylska opuncja figowa i piękna architektura sprawiają, że chce się tam zostać jak najdłużej. Dlatego polecam to miasteczko nie tylko fanom Ojca Chrzestnego i jeśli będziecie na wschodzie wyspy, to koniecznie musicie tam zajrzeć!

Jak dojechać do Savoci?

Fakt, że nie ma tutaj zbyt wielu turystów i ciągle można tutaj odpocząć, związany jest głównie, z tym że Savoca nie znajduje cię przy żadnej głównej drodze, a dojazd do miasteczka jest dość skomplikowany. Oczywiście najprostsze byłoby wynajęcie auta w jednym z pobliskich dużych miast i droga krętymi serpentynami. Jednakże zostawiłbym to dla śmiałków, którzy nie boją się tak wymagających podejść. Dlatego sam skorzystałem z usług Etna Transporti, którzy dowiozą nas do Savoci autobusem wycieczkowym Hop On Hop Off. Tak zwany The God Father Tour kosztuje 15 € za cały dzień i można go rozpocząć od Recanati lub z innych miejscowości po drodze i również wrócić w tej cenie.

Będąc w Taorminie, najłatwiej wsiąść do niego z przystanku na Capo Taormina, który znajduje się przy Via Nazionale 105 lub obok kolejki Scalinata per Taormina jadącej do Isola Bella przy głównej drodze Orientale Sicula. Ja jechałem z Katanii pociągiem do stacji Santa Teresa di Riva i złapałem bus na Via Porto Salvo naprzeciwko restauracji Aloha Mare. Stamtąd jedzie się do Savoci tylko 15 minut (z Taorminy około godziny). Rozkład autobusów możecie znaleźć tutaj, jednakże warto mieć na uwadze, że nie jeżdżą one punktualnie i należy cierpliwie poczekać nawet przez pół godziny. Później tym samym autobusem można pojechać również do innych miejsc. Gorąco polecam również trasę z Savoci do Letojanni, która wiedzie serpentynami przez góry – widoki są niezapomniane. A i jeszcze jedna ważna informacja – autobus Hop On Hop Off odwiedza każdą miejscowość na trasie co 2 godziny, więc jeśli chcemy zaplanować całodniową wycieczkę, to warto mieć to na uwadze.

Savoca
F. F. Coppola
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Kręta droga w stronę Savoci
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Widok na morze z Savoci
Savoca
Widok na morze z Savoci
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Savoca
Pigna siciliana – symbol Sycylii
Savoca
Trinacria – sycylijska Meduza

Polecane miejsca w Savoce

Bar Vitelli

Bar Vitelli to punkt obowiązkowy dla każdego, kto odwiedza Savocę ze względu na Ojca Chrzestnego. To właśnie tam Michael Corleone prosi ojca Apollonii o jej rękę (był on właścicielem baru). Słynną scenę możecie obejrzeć tutaj. Współczesny Bar Vitelli oczywiście nieco się różni od tego, który pojawił się w filmie. Wszak minęło 50 lat, ale nadal można tutaj we wnętrzu, gdzie urządzono muzeum, czy siedząc na tarasie poczuć atmosferę znaną z ekranizacji. Dlatego warto wstąpić tutaj na kawę (1,50-2,50 €), przepyszne cannoli z ricottą i prażonymi migdałami (5 €), czy słynną granitę cytrynową (3 €). Nie ma tutaj tłumów (przynajmniej przed południem), więc spokojnie można oddać się spokojnemu wsiąkaniu w klimat tego miejsca. Wprawdzie ceny są dwa razy wyższe niż standardowo na Sycylii, ale w końcu nie codziennie jest się z wizytą u Il Padrino. 😉

Bar Vitelli
Bar Vitelli
Bar Vitelli
Bar Vitelli