Ten tort makowy z wiśniami i kremem waniliowym dedykuję wszystkim miłośnikom makowców. Jestem z niego naprawdę dumny, bo wyszedł obłędny! Moje ulubione ciasto maślane do tortów upiekłem z dodatkiem niebieskiego maku i odrobiny ekstraktu migdałowego, dzięki czemu pachnie niczym Boże Narodzenie w pigułce. Następnie po rozkrojeniu pokryłem je masą wiśniową, do której użyłem owoców z przygotowanej latem nalewki. Dzięki długiej maceracji w spirytusie i wykorzystaniu pestek nabrały one niesamowitego migdałowego aromatu. Oczywiście wiśnie w kompocie, syropie czy nawet świeże lub mrożone również doskonale się nadadzą. Ale jeśli akurat zostały Wam owoce po wiśniówce, to warto je w ten sposób wykorzystać. 🙂 Na masę wiśniową wyłożyłem następnie klasyczny waniliowy krem pâtissière. Idealnie współgra on z całym ciastem, a dzięki aksamitnej strukturze wprost rozpływa się w ustach. Wierzch tortu ozdobiłem zaś klasycznie bitą śmietaną i udekorowałem pozostałymi wiśniami i odrobiną maku. Dzięki temu ciasto prezentuje się naprawdę elegancko. Taki tort makowy z wiśniami i kremem waniliowym możecie upiec na niemalże każdą okazję. Mimo dość klasycznego połączenia smaków smakuje on niecodziennie i odświętnie.
SKŁADNIKI
Ciasto makowe:
- 200 g masła
- 250 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 6 dużych jajek (rozmiar L)
- 50 g mielonego niebieskiego maku
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie wiśniowe:
- 500 g wiśni (u mnie z nalewki, mogą być również z kompotu, świeże albo mrożone)
- 100 ml syropu z wiśni
- 100 ml nalewki wiśniowej (lub druga porcja syropu)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku (tylko w przypadku świeżych lub mrożonych wiśni)
Waniliowy krem pâtissière:
- 500 ml pełnego mleka
- laska wanilii
- 5 żółtek
- 80 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Bita śmietana:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
- kilka wiśni w syropie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasto makowe
(Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
- Masło ubij na biały puch, następnie zacznij dodawać powoli cukier puder, cały czas miksując. Do utartego masła wbijaj kolejno żółtka, ubijając po każdym jajku przez chwilę. Wlej ekstrakt, dodaj mak i połącz z masą. Kolejno dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość krótko utrzyj.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj je partiami do masy maślanej, mieszając całość delikatnie. Gotowe ciasto wlej do tortownicy o średnicy 20-21 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 60 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Kolejno przekrój na dwa blaty.
Nadzienie wiśniowe
- Wiśnie z syropu, kompotu lub nalewki przełóż do garnka. Posłodź w razie potrzeby i wlej 100 ml płynu z zalewy oraz 100 ml nalewki. Zagotuj. (Świeże wiśnie pozbaw najpierw pestek za pomocą drylownicy. Następnie wrzuć je do garnka z kilkoma łyżkami cukru, zalej wodą do przykrycia i gotuj przez kwadrans. Kolejno wlej nalewkę i zagotuj. Podobnie postąp z wiśniami mrożonymi).
- W odrobinie wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i wlej ją zdecydowanym ruchem do gorących wiśni. Zacznij energicznie mieszać, aż powstanie gęsty kisiel. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Waniliowy krem pâtissière
- Wanilię przekrój na pół, wyskrob ziarnka i zagotuj je razem z mlekiem do wrzenia. Wyjmij laskę wanilii i odstaw.
- Żółtka utrzyj z cukrem na biały puch. Kolejno wsyp mąkę i zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty. Gotową pastę wlej jednym ruchem do gorącego mleka i zacznij energicznie mieszać, najlepiej trzepaczką.
- Garnek wstaw z powrotem na ogień. Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
- Gotowy krem pâtissière przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia, a najlepiej pozostaw na noc w lodówce.
Bita śmietana
- Kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Składanie tortu
- Na pierwszym blacie rozłóż równomiernie nadzienie wiśniowe i wyrównaj je szpatułką.
- Kolejno wyłóż krem waniliowy i ponownie go wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta.
- ⅔ bitej śmietany wyłóż na wierzch tortu i wyrównaj. Pozostałą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij rozetki. Tort z wierzchu udekoruj wiśniami.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. Następnie możesz kroić je na porcje.
UWAGI
*Ciasto makowe, krem waniliowy oraz nadzienie wiśniowe można przygotować dzień wcześniej, zaś następnego dnia złożyć tort i pokryć go bitą śmietaną.
2 komentarze
Idealne połączenie wiśni i maku, a to tego krem pâtissière. Rozpływamy się!
Bardzo miło mi to słyszeć! Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu. 😉