W tę deszczową porę poczujmy się niczym na tropikalnej wyspie, gdzie z palm spadają kokosy, a słodkie mango rozpieszcza zmysły. 🙂 Jak tam się znaleźć? Mam na to jeden bardzo prosty sposób! Oto tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym. Rozkosznie chrupiąca beza z piankowym wnętrzem, przykryta czapą bitej śmietany z wiórkami kokosowymi i mnóstwem orzeźwiających owoców. Jakie to jest pyszne! W zależności od pory roku i dostępności możemy wykorzystać tutaj dowolne egzotyczne owoce: od popularnego mango, kiwi, czy ananasa po liczi, marakuję, miechunkę, kumkwaty, karambolę, kiwano i pitaję. Jednak w szczególności polecam nie zapominać o miąższu z passiflory, którego kwaśna słodycz nadaje deserowi tropikalnego akcentu i mango, które jest wprost stworzone, aby znaleźć się na wierzchu bezy. Pamiętajmy jednak, aby to nie były owoce z puszki w syropie. Będą one za słodkie i popsują smak deseru. Zamiast tradycyjnej bitej śmietany można również wykorzystać śmietankę kokosową, którą wystarczy po schłodzeniu przez noc tylko delikatnie ubić i połączyć z wiórkami kokosowymi. Będzie jeszcze bardziej egzotycznie. Taka tropikalna pavlova sprawdzi się o każdej porze roku. Bezę w takim wydaniu można przygotować nawet zimą, kiedy jest prawdziwy wysyp egzotycznych owoców. Jednak, żeby nie czekać, proponuję podjąć pierwszą próbę już teraz. Z pewnością nie pożałujecie, bo tropikalna pavlova w takim wydaniu smakuje wprost niebiańsko!
SKŁADNIKI
Beza:
- 5 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Krem kokosowy:
- 250 ml śmietany kremówki 36%*
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- 2-3 marakuje lub kilka łyżek pulpy
- ulubione egzotyczne owoce: mango, liczi, miechunka, kumkwat, kiwi, karambola, kiwano, ananas
PRZYGOTOWANIE
Beza
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny. Gotową pianę wyłóż na papier do pieczenia z uprzednio narysowanym okręgiem, u mnie 24 cm.
- Bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140°C i susz przez 70-80 minut. Jeśli beza staje się żółta zmniejsz temperaturę do 120°C. Gotową bezę ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
- Dodaj wiórki kokosowe i zmiksuj ponownie do połączenia się składników.
- Przed samym podaniem wyłóż krem na wystudzoną bezę.
- Wydrąż miąższ z 2-3 marakui i polej nim bezę. Podobnie postąp w przypadku kiwano.
- Pozostałe owoce umyj, obierz i pokrój według uznania.
UWAGI
*Zamiast śmietany kremówki można również użyć śmietanki kokosowej zebranej z wierzchu słodzonej przez noc puszki z mlekiem kokosowym.
6 komentarzy
Twoja tropikalna pavlova wygląda wspaniale :).
Bardzo dziękuję! <3
Wygląda super napewno zrobię dzięki za przepis
Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że równie mocno Tobie posmakuje 🙂
Zrobiłam wersję z mlekiem kokosowym i owocami sezonowymi- wyszło pyszne! Pytanie: jak to
zrobiłeś, że Twoja beza jest taka wysoka? Moja na 24cm średnicy wyszła raczej płaska 🙁
Cześć Maria! Cieszę się, że beza smakowała. 🙂 Co do samego jej kształtu, to ja zazwyczaj formuję ją od dołu do góry. Dzięki temu spód jest szerszy, a wierzch mniejszy. Przed samym pieczeniem piana była wysoka na około 5 cm. Dodatkowo dobrze ubita beza powinna urosnąć w trakcie suszenia.