Mandu (kor. 만두) to przepyszne koreańskie pierożki i jedno ze sztandarowych dań tamtejszej kuchni. Pojawiły się na tamtejszych stołach prawdopodobnie w XIV wieku za sprawą Mongołów, którzy sprowadzili je z Chin. Chociaż istnieją również teorie, że przybyły do Korei Jedwabnym Szlakiem. Danie przypomina bardzo chińskie pierożki jiaozi, chociaż sama nazwa została zaczerpnięta z języków turkijskich, w których znane są jako manti. Stąd obie możliwości pojawienia się ich na Półwyspie Koreańskim są równie prawdopodobne.
Mandu są przygotowywane na wiele różnych sposobów, otrzymując różne kształty i farsze. Również podobnie jak jiaozi mogą być gotowane bezpośrednio w wodzie lub na parze, a także smażone. Wielokrotnie zajadałem się nimi w koreańskich restauracjach i w końcu postanowiłem przygotować je samodzielnie.
Najbardziej klasyczne mandu nadziewane są surową mieloną wieprzowiną z dodatkiem imbiru, czosnku oraz szczypiorku. Jednakże moja ulubiona wersja zawiera również kimchi, które nadaje pierożkom trochę pikanterii i przełamuje smaki. Dlatego też dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami właśnie przepisem na mandu z kimchi. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie różni się specjalnie od klejenia naszych pierogów. Wystarczy nadać im popularny kształt półksiężyców i ugotować w wodzie lub na parze w bambusowych koszyczkach. Przed podaniem mandu można również podsmażyć – takie chrupiące smakują zdecydowanie najlepiej. Koreańskie pierożki jemy tradycyjnie pałeczkami, zanurzając je w sosie sojowym.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej tłuściejszej, np. od łopatki)
- 250 g kimchi (np. z tego przepisu)
- 1 pęczek szczypiorku (najlepiej z dymką)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka gochugaru
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Dodatkowo:
- sos sojowy do podania
- prażony sezam do podania
- siekany szczypiorek do podania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Do miski wsyp mąkę oraz sól, wlej ciepłą wodę, wymieszaj i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 5 minut).
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia.
Farsz
- Kimchi drobno pokrój. Czosnek, imbir oraz szczypior drobno posiekaj.
- Do miski przełóż wieprzowinę i przygotowane warzywa. Dodaj olej sezamowy u wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Lepienie i gotowanie pierożków mandu
- Oderwij kawałek ciasta i uformuj z niego wałeczek. Kolejno potnij na plastry i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na koła o średnicy ok. 6-8 cm.
- Na każdego pierożka nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj brzegi, formując półksiężyce z płaskim spodem. Pierożki odstawiaj na stolnicę podsypaną mąką.
- Pierożki mandu gotuj partiami po 15-20 sztuk w osolonym wrzątku. Przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
- Następnie odcedź i podawaj od razu lub odstaw do wystudzenia.
Podanie pierożków mandu
- Pierożki możesz podać od razu po ugotowaniu z miseczką sosu sojowego obok. Jednakże najlepiej smakują podsmażone.
- Wystudzone i osuszone pierożki podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Mandu smażymy około 2-3 minuty od spodu, aż staną się chrupiące.
- Następnie przełóż je na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem.
*Przepis na mandu przygotowałem przy pomocy książki Korea. Nie tylko kimchi autorstwa Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim.