Te pączki z kajmakiem i solonym karmelem usmażyłem po raz pierwszy w zeszłym roku i postanowiłem już dłużej nie czekać i podzielić się z Wami tym wyjątkowym przepisem. W końcu grzechem byłoby jego dłuższe ukrywanie. 😉 Inspiracją do ich powstania były moje ulubione pączki w czasach studenckich z legendarnej wrocławskiej cukierni „Pod Trumienką”. Do dziś pamiętam ich zapach, który rozpościerał się na całą ulicę Marii Skłodowskiej-Curie w mojej drodze na uczelnię i zachęcał do kupienia jeszcze ciepłego pączka z toffi, który był nadziany nim po same brzegi. Pech chciał, że to była moja codzienna droga na zajęcia i nigdy nie byłem w stanie oprzeć się, żeby tam nie wstąpić…
Moje pączki usmażyłem, korzystając z ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe, z którego korzystam od lat i nadziałem najlepszym kajmakiem z puszki z Gostynia. Jednak, żeby było jeszcze bardziej na bogato, postanowiłem otulić je polewą z solonego karmelu i oprószyć dodatkową porcją soli morskiej, dzięki czemu pięknie się błyszczą i smakują jeszcze lepiej. To zdecydowanie gratka dla wszystkich miłośników słodko-słonych smaków i poważana konkurencja dla tradycyjnych pączków z konfiturą różaną. Mam nadzieję, że Wam moje pączki z kajmakiem i solonym karmelem posmakują równie mocno! 🙂
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 50 g cukru
- 75 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ½ łyżeczki soli
Solony karmel:
- 250 g cukru
- 50 ml wody
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g masła
- duża szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 500 g dobrego kajmaku (1 puszka)*
PRZYGOTOWANIE
Pączki
- Drożdże pokrusz i dodaj do letniego mleka. Wsyp 1 łyżkę cukru oraz mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut aż drożdże się wzburzą.
- Do dużej misy wsyp mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Następnie wlej zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło, wbij jajko oraz dodaj żółtka. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Można się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie już miękkie i lśniące włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na około 1-1.5 cm. Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy ok. 6 cm, a następnie odstaw je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możesz podgrzać olej do 175-180ºC.
- Pączki smaż z każdej strony po około 2 minuty. Temperatury oleju należy cały czas pilnować. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, zaś przy za niskiej nabiorą one za dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju i wystudź.
- Kajmak przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką do nadziewania i napełnij nim pączki.
Solony karmel
- Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i wymieszaj. Wstaw na mały gaz i podgrzewaj przez 10-15 minut, aż do uzyskania bursztynowego karmelu. Pamiętaj, aby w garnku nie mieszać w tym czasie ani razu. Można go wyłącznie delikatnie przechylać, aby karmel nabrał jednolitej barwy.
- Do gotowego karmelu wrzuć masło oraz wlej śmietanę. (Uważaj, żeby się nie poparzyć. Reakcja będzie dość gwałtowna). Od razu zacznij energicznie mieszać do powstania jednolitej masy. Dodaj sól i wstaw na moment z powrotem na gaz, a następnie odstaw do przestudzenia.
- Gdy karmel zgęstnieje, ale będzie nadal gorący, udekoruj nim pączki, zamaczając je na moment w karmelu. Możesz z wierzchu posypać je dodatkową porcją soli. Odstaw do zastygnięcia polewy.
UWAGI
*Polecam gotowy kajmak z Gostynia, który w składzie ma tylko mleko skondensowane oraz cukier. Można go również przygotować samodzielnie, gotując puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym przez 2 godziny.
2 komentarze
Wspaniałe pączki <3!
Dziękuję 🙂