Aperol Spritz to nieodłączny koktajl letnich spotkań ze znajomymi. Mnie kojarzy się również z wakacjami we Włoszech i spokojnym sączeniem aperitivo w towarzystwie lekkich przekąsek w przerwach od zwiedzania. Dzisiaj postanowiłem trochę zabawić się z klasyką i podać Aperola z orzeźwiającym sokiem z arbuza. W ten sposób powstał cudny koktajl o pięknym rubinowym kolorze. Taki arbuzowy spritz będzie w sam raz na letnie wieczory. Delikatna gorycz Aperola i wytrawność prosecco jest przełamana słodkim sokiem arbuzowym. Według mnie to idealne połączenie.
W przepisie podałem ilość na jeden solidny kieliszek. Jednak wystarczy trzymać się proporcji i przygotować taki arbuzowy spritz dla grupy znajomych. 😉 Jeśli nie przepadacie za Aperolem, to można również połączyć sok z arbuza z samym prosecco – tak również świetnie smakuje. Sam sok z arbuza polecam przygotować przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej, ale można również zmiksować miąższ blenderem i przecedzić przez sito. Nie zachęcam do wykorzystywania gotowych syropów, ponieważ są bardzo słodkie i mają sztuczny smak, zaś tutaj aromat arbuza jest delikatny i wspaniale orzeźwiający. Arbuzowy spritz możecie podać w towarzystwie lekkich przekąsek, świetnie sprawdzą się kanapki z focaccii, grzanki z tapenadą lub koreczki z melonem i prosciutto. Cin-cin!
SKŁADNIKI
- 100 ml soku z arbuza
- 50 ml Aperola
- 150 ml Prosecco
- kawałek arbuza do dekoracji
- kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE
- Z obranego i pozbawionego pestek arbuza wyciśnij sok. Najłatwiej jest to zrobić wyciskarką wolnoobrotową, albo przy pomocy blendera i odcedzić miąższ przez sito. Sok można również schłodzić przed przygotowaniem koktajlu.
- Do dużego kieliszka lub szklanki włóż kilka kostek lodu, wlej sok z arbuza oraz Aperol i delikatnie pomieszaj.
- Następnie dopełnij całość Prosecco i udekoruj kawałkiem arbuza. Podawaj od razu.