Po tłustoczwartkowych szaleństwach myślę, że każdemu z nas przyda się mała dieta. Ale to wcale nie oznacza, że trzeba rezygnować z ciast i deserów, a mój dzisiejszy przepis jest na to najlepszym dowodem. 😉 Powitajcie lekki skyrnik na zimno z mango, który przygotowałem z samych wartościowych produktów i w dodatku bez cukru, czy glutenu. Ponadto deser jest w pełni wegetariański, bo przygotowany z agarem zamiast żelatyny.
Skąd pomysł na skyrnik? To taka moja wersja sernika na zimno, w którym zamiast twarogu użyłem skyru, czyli jogurtu typu islandziego. Dzięki temu deser zawiera bardzo mało tłuszczu i sporą dawkę białka. W dodatku skyr ma przyjemną teksturę i jest bardzo gęsty, co sprawia, że idealnie nadaje się do sernika na zimno w takiej zdrowszej odsłonie.
Aby skyrnik był naturalnie słodki, postanowiłem użyć mojej ulubionej pulpy z mango Alphonso, która nadaje ciastu egzotycznego charakteru, cudownego słonecznego koloru i przyjemnej delikatnej słodyczy bez dodatku cukru. Do masy jogurtowej dodałem wprawdzie trochę erytrytolu, ale nie jest to konieczne. Najlepiej spróbować i dosłodzić według uznania. W przypadku galaretki dodatek jakiegokolwiek słodzika całkowicie pominąłem, ponieważ mango jest wystarczająco słodkie. Spód skyrnika przygotowałem ze znanego Wam już dobrze amarantusa ekspandowanego z dodatkiem namoczonych wcześniej daktyli, oleju kokosowego, masła migdałowego oraz wiórek kokosowych. Jest on naturalnie bezglutenowy, nie wymaga pieczenia i smakuje doskonale z takimi ciastami na zimno.
Zarówno pulpę, jak i wiele innych składników do mojego deseru, m.in. olej kokosowy, czy masło migdałowe zakupiłem w sklepie internetowym Bee.pl, w którym króluje zdrowa żywność. Można tam znaleźć mnóstwo oryginalnych produktów w dobrych cenach, które czasami są trudno dostępne w sklepach stacjonarnych lub trzeba się ich dobrze naszukać, a tutaj wszystko jest w jednym miejscu i zostanie ekspresowo dostarczone do Was pod sam dom kurierem lub wygodnie do paczkomatu. Także, jeśli czasami macie problemy ze zrobieniem nietypowych zakupów do moich przepisów, to gorąco Wam polecam ten sklep internetowy.
To tyle z mojej strony, zachęcam Was gorąco do przygotowania takiego skyrnika na zimno z mango jako zdrowej i lekkiej alternatywny, Jestem pewien, że po pierwszym kęsie powiecie Þetta er ljúffengt, czyli to jest pyszne, jak to mówią Islandczycy! 😉
SKŁADNIKI
Spód z amarantusa:
- 60-80 g amarantusa ekspandowanego
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonych daktyli
- 30 g oleju kokosowego
- 30 g masła migdałowego lub z innych orzechów
Skyrnik z mango:
- 1 kg naturalnego skyru (jogutu typu islandzkiego)
- 350 g pulpy z mango, najlepiej odmiany Alphonso
- 100 g cukru, erytrytolu lub ksylitolu (ilość według uznania)
- 50 ml wody
- 5 łyżeczek agaru (15 g)
Galaretka z mango:
- 500 g pulpy z mango, najlepiej odmiany Alphonso
- 2 łyżeczki agaru (6 g)
Dekoracja:
- pół świeżego mango
- garść płatków suszonego kokosa lub wiórków kokosowych
- kilka liofilizowanych malin
PRZYGOTOWANIE
Spód z amarantusa
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym oraz masłem migdałowym za pomocą blendera. Połącz z amarantusem, wiórkami kokosowymi i zagnieć masę rękoma, aż zacznie się kleić.
- Wyłóż ją na spód okrągłej tortownicy o średnicy 23-24 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia, mocno dociskając rękoma. Wygładź całość szpatułką i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Skyrnik z mango
- Skyr wyjmij z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta, aby się ogrzał.
- Pulpę przelej do rondelka, wlej wodę, dodaj agar oraz wsyp cukier lub wybrany słodzik. Całość zmiksuj blenderem, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Rondelek wstaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 5 minut, aż agar zacznie żelować i całość mocno zgęstnieje.
- Skyr przełóż do miski i wlej miksturę z mango. Całość szybko wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi.
- Gotową masę od razu wylej na schłodzony spód z amarantusa i wyrównaj szpatułką. (Agar bardzo szybko tężeje już w temperaturze pokojowej, więc należy to zrobić od razu po wymieszaniu). Skyrnik wstaw do lodówki do stężenia (powinno to zająć nie dłużej niż 30 minut) i przygotuj galaretkę.
Galaretka z mango
- Pulpę przelej do rondelka, wsyp agar i całość zmiksuj blenderem.
- Rondelek wstaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 5 minut, aż agar zacznie żelować.
- Gotową galaretkę wylej na już lekko stężały skyrnik i wstaw ponownie do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Wierzch ciasta udekoruj plasterkami mango, kokosem oraz liofilizowanymi malinami.
2 komentarze
Czy da się zastąpić agar żelatyną i jak? Bo niestety nie zdążyłam kupić agaru.
Tak, można jak najbardziej. Jednakże trochę inaczej należy postąpić z żelatyną i dodać jej 2x więcej, czyli do masy ze Skyrem 30 g (ok. 6 płaskich łyżeczek) i do galaretki 12 g (ok. 2,5 łyżeczki). Dodatkowo żelatynę najpierw należy namoczyć w zimnej wodzie. Dajemy najpierw 2x więcej zimnej wody niż żelatyny, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Tak przygotowaną żelatynę możemy dodać do podgrzanej wcześniej pulpy i dobrze ją w niej rozpuścić już bez gotowania. Masy będą też dłużej tężały w lodówce, więc przed wylaniem galaretki polecam poczekać 2 godziny.