Przepis na te bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i serem feta podejrzała kiedyś u Karola Okrasy moja babcia. Było to już wiele lat temu, a danie to na dobre zagościło w naszej kuchni i weszło do kanonu domowych dań. Przepis ten oczywiście z czasem trochę się zmienił i krokiety przygotowujemy po swojemu, niemniej jednak sam pomysł na danie jest fantastyczny. Dlatego gorąco zachęcam do jego wypróbowania w Waszych kuchniach.
Sam pomysł na te bułgarskie krokiety nawiązuje oczywiście do popularnej na Bałkanach potrawy zwanej burek, a dokładniej do tureckich sigara böreği, które kształtem przypominają cygara, jak wskazuje sama ich nazwa. Dlatego też w Bułgarii nie znajdziecie tego dania w takiej formie i jest to tylko zabawa z bałkańską kuchnią, którą zdecydowanie Wam polecam. Nazwa ma tutaj drugorzędne znaczenie, bo kto by przejmował się pojęciami, gdy w grę wchodzi po prostu pyszne jedzenie? 😉
Pierwsze skrzypce gra tutaj farsz z bakłażana, cukinii, różnokolorowej papryki, pomidorów, czerwonej cebuli oraz sera feta (chociaż najbardziej nadawałby się tutaj ser szopski, ale trudno go w Polsce zdobyć). Samo nadzienie jest tak pyszne, że czasami zdarza mi się zrobić go znacznie więcej i zjeść połowę po prostu ze świeżym pieczywem. Farszem nadziewam arkusze ciasta filo, formując coś na kształt polskich krokietów (stąd też nazwa). Następnie smaruję je obficie masłem lub oliwą z oliwek i zapiekam, aż będą chrupiące. Tak przygotowane bułgarskie krokiety podaję z greckim sosem tzatziki. Zamiast ciasta filo zdarza mi się użyć ciasta francuskiego i formować je na kształt saszetek. Też wychodzą niezłe, chociaż oczywiście to już nie jest to samo. Ciasto filo jest jedyne w swoim rodzaju i warto go poszukać choćby do tego przepisu.
SKŁADNIKI
Krokiety:
- 500 g ciasta filo/yufka (ok. 12-16 arkuszy)
- 200 g sera typu bałkańskiego lub fety
- 1 duży bakłażan (ok. 400 g)
- 1 duża cukinia (ok. 400 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 200 g pomidorów z puszki w kawałkach (lub 2 świeże pomidory bez skórki)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 50 g masła
- chlust oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Tzatziki:
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 zielony ogórek (ok. 250 g)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Krokiety
- Bakłażana, cukinię oraz obie papryki pokrój w niedużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
- Bakłażana przełóż do osobnej miski, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Następnie odciśnij z wody.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż. Kolejno wrzuć bakłażana, smaż go przez 2-3 minuty i dodaj paprykę. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj cukinię i smaż całość jeszcze przez moment. Warzywa powinny być nadal jędrne.
- Kolejno wlej pomidory z puszki i duś zawartość patelni przez krótką chwilę. Warzywa dopraw oregano, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Odstaw je na kilka minut, aby przestygły, a następnie pokrusz ser feta i wymieszaj.
- Ciasto filo rozłóż na blacie. Na każdego krokieta będzie potrzebny jeden duży arkusz ciasta. Na brzegu na środku arkusza nałóż 2 łyżki farszu, następnie zawiń oba prostopadłe brzegi do środka i zwiń całość, formując krokieta w kształcie walca.
- Krokiety układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia zawiniętym brzegiem do spodu, zachowując 2-3 cm odstępy.
- Masło roztop w rondelku i posmaruj nim wierzch krokietów.
- Krokiety piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do złotego koloru. W międzyczasie przygotuj sos tzatziki.
Tzatziki
- Ogórka zetrzyj na grubych oczkach, posól odrobiną soli, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Kolejno odciśnij nadmiar wody.
- Ogórka połącz z jogurtem greckim i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Sos tzatziki dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z upieczonymi krokietami.
6 komentarzy
Jak dokładnie umieścić farsz i zawinąć krokieta? Można prosić o zdjęcie? Czy ten przepis wyjdzie jeśli zwiniemy ciasto w trójkąty? Czy cukinię i bakłażna można zetrzeć na tarce na grubych oczkach?
Niestety nie przygotowuję zdjęć z poszczególnych etapów. Krokiety bułgarskie zawijam w taki sam sposób jak klasyczne krokiety polskie. W podobny sposób jak tutaj: https://www.przyslijprzepis.pl/galeria/skladanie-krokietow-krok-po-kroku/skladanie-krokietow-1, nakładając jednak farsz tylko na jednym brzegu (ciasto filo jest delikatne). Nigdy nie zwijałem ciasta w trójkąty, ale jeżeli zrobi Pani to umiejętnie, tworząc warstwy listkującego się ciasta, to nie widzę przeszkód. Warzywa można zetrzeć, tylko obawiam się, że wtedy farsz będzie miał strukturę pasty.
Dziekuje. Zmyliło mnie to ze jest napisane aby położyć farsz na środkowym brzegu i nie mogłam wydedukować gdzie. Mój arkusz ma wymiar 36×48 około. Czy należy go pociąć na mniejsze czy z takiego arkusza ma powstać 1krokiet
Może trochę źle to wytłumaczyłem. 😉 Z jednego dużego arkusza powinien powstać jeden krokiet. Opcjonalnie można przekroić go na pół. Zawijając ciasto, musi powstać kilka warstw, aby farsz nie wypłynął, a ciasto się listkowało.
Teraz wszystko jasne. Dziękuję za ekspresową odpowiedź gdyż jestem w trakcie przygotowania farszu..
Bardzo proszę i trzymam kciuki, żeby krokiety się udały. 🙂