Zawsze mówię, że bardziej niż Walentynki, jara mnie Tłusty Czwartek. Skoro zaś oba święta wypadły wyjątkowo blisko siebie w tym roku, postanowiłem usmażyć tematyczne pączki serca. W sumie trochę się obawiałem, czy po kąpieli w oleju zachowają swój kształt, jednakże testy przebiegły pomyślnie, więc mogę z powodzeniem podzielić się z Wami przepisem na te urocze walentynkowe pączki.
Przygotowałem je ze swojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe, który sprawdza się idealnie od lat. Tylko, zamiast wycinać z niego okręgi, wykorzystałem foremkę do ciasteczek w kształcie serca. Aby pączki zachowały swój wygląd podczas smażenia, ułożyłem je na przyciętych kawałkach papieru do pieczenia na czas wyrastania i wrzucałem je na olej wraz z papierkiem, delikatnie go zdejmując po chwili. Gotowe pączki serca nadziałem prostą domową konfiturą z malin, do której dodałem odrobiny wody różanej dla lepszego aromatu i obtoczyłem w cukrze. Gorąco polecam na jutrzejsze Walentynki lub nadchodzący Tłusty Czwartek.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 50 g cukru
- 75 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ½ łyżeczki soli
Konfitura malinowa:
- 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 30 ml wody różanej (2 łyżki), opcjonalnie
- 40 g cukru (3 łyżki)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- kilka łyżek drobnego cukru do wypieków
PRZYGOTOWANIE
Pączki
- Drożdże pokrusz i dodaj do letniego mleka. Wsyp 1 łyżkę cukru oraz mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut aż drożdże się wzburzą.
- Do dużej misy wsyp mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Następnie wlej zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło, wbij jajko oraz dodaj żółtka. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Można się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie już miękkie i lśniące włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na około 1-1.5 cm. Za pomocą dużej foremki do ciasteczek w kształcie serca wytnij pączki. Ułóż je na pociętym na kawałki papierze do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie podgrzej olej do 175-180ºC.
- Pączki wrzucaj delikatnie na rozgrzany olej wraz z papierkami, aby zachowały kształt i delikatnie zdejmij go po około minucie przy pomocy szczypiec.
- Pączki smaż z każdej strony po około 2 minuty. Temperatury oleju należy cały czas pilnować. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, przy niskiej zaś nabiorą one za dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Jeszcze ciepłe obtocz w drobnym cukrze.
Konfitura malinowa
- Maliny przesyp do rondelka, dodaj cukier oraz wodę różaną. Podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu, aż puszczą sok.
- Maliny gotuj przez ok. 10 minut, aż staną się gęste. Odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z długą tylką. Konfiturą nadziej gotowe pączki.