
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach
- 1 cebula
- kilka gałązek rozmarynu
- świeżo mielony czarny pieprz
- pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania
PRZYGOTOWANIE
- Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi. Następnie osącz je na papierowym ręczniku. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i gałązki rozmarynu.
- Smaż kilka minut. Jabłka pokrój w ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć na patelnię i smaż, aż zmiękną. Na sam koniec przypraw całość solą oraz pieprzem i wrzuć plastry usmażonego bekonu.
- Podawaj wraz z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
4 komentarze
U Ciebie Łukasz, jak zawsze pysznie i kolorowo 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Znów bardzo ciekawa propozycja połączenia smaków 😀
Cieszy mnie to niezmiernie 😀