Co jak co, ale Wielkanoc bez jajek obyć się nie może! Sam uwielbiam je w przeróżnych formach i co roku staram się podać je w trochę odmienny sposób. W końcu jest tyle smakowitych możliwości! W tym sezonie proponuję Wam zupełnie nowe jajka marynowane w burakach z pastą z zielonego groszku. Wyglądają one naprawdę przepięknie i wiosennie i jestem przekonany, że będą stanowić cudowną dekorację wielkanocnego stołu!
Jajka marynowane w burakach przygotowuję w moim domu już od dawna. Uwielbiam je za piękny różowy kolor i wyjątkowy smak. W dodatku są bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy przygotować zalewę z soku z buraków z dodatkiem octu oraz kilku przypraw i włożyć do niej ugotowane jajka na całą noc. Można również dłużej, jeśli wolicie otrzymać bardziej intensywny kolor. Już kiedyś podałem Wam przepis na marynatę do jajek przepiórczych. Jednakże postanowiłem ponownie przypomnieć tę recepturę, bo są tak dobre, że w zasadzie nie potrzebują żadnych dodatków. Lecz dzisiaj postanowiłem podać Wam pomysł na podanie ich w wyjątkowy sposób w sam raz na Wielkanoc.
Te jajka marynowane w burakach podałem z wyjątkową pastą z zielonego groszku, która ma piękny zielony kolor i smakuje tak wiosennie. Wystarczy chwilę podgotować świeży lub mrożony groszek i zmiksować go na purée. Nie polecam tutaj groszku z puszki, gdyż taka pasta wyjdzie brunatnozielona i efekt nie będzie już tak apetyczny. W dodatku takie konserwowe strączki smakują również zupełnie inaczej. Do groszkowego purée dodałem majonez, tarty chrzan i odrobinę soku z cytryny. Taka pasta smakuje tak dobrze, że możecie przygotować jej od razu więcej i wykorzystać ją do kanapek, co gorąco polecam! 🙂 Finalnie jajka ozdobiłem świeżymi ziołami i pokruszonym czerwonym pieprzem, dzięki czemu wyglądają bardzo smakowicie i odświętnie. Można dorzucić tutaj również kilka kulek zielonego groszku, ale pomyślałem o tym już po zrobieniu zdjęć. 😉 Jeśli znudziły Wam się tradycyjne faszerowane jajka, to zachęcam do wypróbowania mojego dzisiejszego przepisu w te Święta!
SKŁADNIKI
Jajka marynowane w burakach:
- 6 jajek
- ok. 400 ml soku z buraków
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 goździki
- 1 łyżka octu
Pasta z zielonego groszku:
- 150 g mrożonego zielonego groszku (nie polecam z puszki ze względu na mniej apetyczny kolor)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo do dekoracji:
- koperek
- szczypiorek
- różowy pieprz
PRZYGOTOWANIE
Jajka marynowane w burakach
- Sok z buraków przelej do rondelka. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i wszystkie przyprawy. Zagotuj, zdejmij z ognia, wlej ocet i odstaw do przestudzenia.
- Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek.
- Jajka przełóż do salaterki lub innego szklanego naczynia. Wlej przestudzony sok z buraków wraz z przyprawami i całość wstaw do lodówki na minimum 12 godzin do zamarynowania. Im jajka będą dłużej marynowane, tym intensywniejszy kolor otrzymają. Można je tak przechowywać do kilku dni, jednakże z czasem kolor będzie bardziej intensywny, a po dwóch dniach z pewnością buraki zabarwią nam żółtko. Dlatego zwykle wyciągam je na drugi dzień.
- Po zamarynowaniu jajka wyjmij z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój na połówki.
Pasta z zielonego groszku
- Groszek zalej wodą do przykrycia i gotuj przez 5 minut. Następnie odcedź i ostudź.
- Groszek wsyp do kielicha blendera. Dodaj majonez, chrzan i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką pastę.
- Pastę dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Pastę groszkową nałóż na połówki jajek (polecam zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką w kształcie rozety). Całość udekoruj koperkiem, szczypiorkiem i różowym pieprzem.