Jeżeli ze słodyczy najbardziej lubicie boczek, to z pewnością zrozumiecie mój kolejny szalony pomysł! Obok pączków i sernika z bekonem przyszedł w końcu czas na tort z mięsną wkładką! Wprost uwielbiam w deserach to słodko-słone połączenie chrupiących plastrów boczku zamarynowanych w whisky i syropie klonowym. Smakują one lepiej niż niejedne cukierki, wspaniale komponują się z różnymi wypiekami i dodają szczyptę ekstrawagancji, wywołując efekt wow! Pączki oraz sernik z bekonem były hitem wśród moich znajomych i czytelników, dlatego mam nadzieję, że ten tort czekoladowy na piwie przypadnie Wam do gustu równie mocno.
Ten oryginalny przepis powstał z okazji Dnia Ojca. Dlatego moim celem było uchwycenie w nim stereotypowych męskich smaków: bekonu, whisky i ciemnego piwa. Jego wygląd miał wskazywać na ciosanie kawałków tortu siekierą, a anturaż dopompować testosteronem stylizację. Mimo surowego wyglądu potrafi zaskoczyć on delikatnością ciasta czekoladowego w połączeniu z intensywnością kakao i aksamitnością maślanego kremu. To taki archetyp współczesnego mężczyzny: na zewnątrz silny i męski, a we wnętrzu wrażliwy i delikatny, co wcale nie oznacza, że pozbawiony charakteru. Oczywiście trochę tutaj żartuję, bawiąc się formą, a samo podejście jest absolutnie truistyczne, bo ten tort czekoladowy na piwie smakuje kobietom nawet bardziej niż panom, co udało mi się zaobserwować. 😉 Aby się o tym przekonać, musicie go po prostu upiec, a niech Dzień Taty będzie dobrym ku temu pretekstem. Myślę, że nie pożałujecie. 😉
Osoby mięsosceptyczne zachęcam zaś do przygotowania tortu czekoladowego na piwie z kremem maślanym bez bekonu. Samo ciasto jest tak dobre, że grzechem byłoby go nie spróbować. Szczególnie jeżeli lubicie mocno kakaowe wypieki z nutką słodowej słodyczy. W wersji bezalkoholowej blaty ciasta można nasączyć również dobrym cold brew. Ciasto zyska wtedy na delikatności. Wybór jednak pozostawiam już Wam. 😉
SKŁADNIKI
Ciasto czekoladowe:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 250 ml ciemnego piwa (u mnie Guinness)
- 150 g masła
- 300 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
Krem maślany:
- 250 g miękkiego masła
- 500 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do nasączenia blatów:
- ok. 100 ml whisky (można zamienić na cold brew)
- 50 ml syropu klonowego
Bekon w whisky:
- 50 ml whisky
- 50 ml syropu klonowego
- 300 g wędzonego surowego boczku w plastrach
PRZYGOTOWANIE
Ciasto czekoladowe
- Do rondelka wlej piwo i na małym ogniu rozpuść w nim masło. Następnie wsyp cukier i dodaj kakao. Podgrzewaj powoli, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
- Kolejno do masy wbij jajka i dodaj śmietanę. Wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę oczyszczoną oraz sól i wlej kakaową masę. Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Tortownicę o średnicy 20-23 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzone ciasto odkrój od rantów formy i przekrój na 2 równe blaty.
Krem maślany
(Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
- Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem do białości.
- Kolejno dodawaj serek śmietankowy łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Do kremu na koniec wlej wanilię i zmiksuj ponownie.
- Gotowy krem wstaw na godzinę do lodówki, aby był bardziej zwarty przed nakładaniem. Po schłodzeniu zmiksuj go krótko ponownie.
Przygotowanie tortu
- Oba blaty nasącz whisky z syropem klonowym i przełóż je połową kremu maślanego. Resztą kremu posmaruj wierzch oraz boki tortu.
- Tort wstaw do lodówki do momentu podania. Najlepiej na minimum 2-3 godziny aby krem stężał. W tym czasie przygotuj bekon.
Bekon w whisky
-
- Plastry boczku zamarynuj w whiskey przez godzinę, a najlepiej przez całą noc.
- Następnie odsącz je z nadmiaru płynu i smaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, aż staną się chrupiące. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Bekon posmaruj za pomocą pędzelka syropem klonowym.
- Boki tortu ozdób całymi plastrami chrupiącego bekonu. Resztę pokrusz i wysyp na środek ciasta.
*Przepis na ciasto czekoladowe na piwie Guinness zainspirowane przepisem Nigelli Lawson z książki Feast.