Wszystko, co dobre, szybko się kończy. Tak samo, jak sezon na szparagi powoli dobiega ku końcowi. Dlatego staram się wykorzystać go jeszcze na maksa! W tym roku szczególnie polubiłem szparagi na śniadanie, które serwuję obowiązkowo z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Kilka dni temu zakupiłem w końcu gofrownicę, więc dodatkowo musiałem ją przetestować. Stąd też dzisiejszy przepis na gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem sadzonym! Do tego chlust dobrej oliwy z oliwek lub sosu holenderskiego w wersji na wypasie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. 😉
Gofry z mąki kokosowej z tego przepisu wychodzą naprawdę fajne, mimo że nie są chrupiące, ale za to pulchne i mięciutkie. Dodatkowo wszyscy na diecie ograniczającej ilość węglowodanów, mogą wcinać je bez wyrzutów sumienia. Z jajkiem sadzonym to idealna opcja na pyszne białkowo-tłuszczowe śniadanie. Z tego przepisu na można przygotować również słodkie gofry z mąki kokosowej. Wystarczy zamiast soli, dodać 2 łyżki ksylitolu, erytrytolu, czy zwykłego cukru, jeżeli wystarczy Wam opcja bezglutenowa. Takie gofry można podać ze śmietanką kokosową, sezonowymi owocami, czy z czymkolwiek zapragniecie. Jednak ja na śniadanie zdecydowanie wolę wersję na słono. Ciasto na gofry z tego przepisu nie wymaga dodatku innej mąki niż kokosowa. Wystarczy odpowiednio duża ilość jajek i olej kokosowy, dzięki któremu nie przyklejają się one do gofrownicy. Ważne jest jednak, aby ciasto zmiksować blenderem, aby pozbyć się grudek i uzyskać odpowiednią jego konsystencję. Gorąco polecam Wam takie bezglutenowe gofry z mąki kokosowej, póki jeszcze można dostać świeże szparagi. A jeżeli macie więcej czasu, to koniecznie spróbujcie zrobić je z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim na wypasie. 😉
SKŁADNIKI
Gofry z mąki kokosowej:
- ⅓ szklanki mąki kokosowej (ok. 40 g)
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- ok. 50 ml wody lub dowolnego mleka
Dodatki:
- pęczek zielonych szparagów
- jajka (ilość wg uznania)
- świeżo mielony czarny i czerwony pieprz
- oliwa z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE
Gofry z mąki kokosowej
- Do mąki kokosowej wbij jajka, dodaj sól, wlej roztopiony olej kokosowy oraz wlej wodę. Ciasto zmiksuj za pomocą blendera i odstaw na 5 minut. Po tym czasie sprawdź konsystencję: powinno być gęste niczym śmietana, ale dać się spokojnie nalewać łyżką. W razie potrzeby wlej więcej wody.
- Do nagrzanej gofrownicy wlewaj ciasto (jeśli nie posiada nieprzywierającej powłoki, możesz dodatkowo posmarować ją olejem). Gofry piecz około 4-5 minut do złotego koloru. Z przepisu powinny wyjść 4 gofry.
Dodatki
- Szparagom odetnij końcówki (ok. 1-1,5 cm), przekrój je na pół i ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente (ok. 2-3 minuty). Po ugotowaniu odcedź je od razu do lodowatej wody, aby zachowały zielony kolor. Przed podaniem podgrzej je ponownie.
- Jajka usmaż na patelni z odrobiną oliwy lub klarowanego masła.
- Na gofrach ułóż szparagi oraz jajka sadzone. Posyp świeżo mielonym pieprzem oraz solą i skrop odrobiną oliwy.
2 komentarze
Fajny przepis, nie mam doświadczenia z mąką kokosową, chętnie spróbuję i mam nadzieję, że mi się uda zrobić choć w połowie tak piękne jak Twoje 🙂
Mąka kokosowa bywa kapryśna, ale łatwo ją ujarzmić, więc zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂