Ten sernik pistacjowy z białą czekoladą to spełnienie marzeń każdego miłośnika tych cudownych orzechów. Jest kremowy, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Zapewniam, że żaden łasuch nie będzie mógł się jemu oprzeć! Nad tym przepisem na sernik pistacjowym pracowałem jakiś czas i dopiero za trzecim podejściem byłem zadowolony z finalnego efektu, dlatego już dzisiaj mogę się z Wami nim podzielić.
Za pierwszym razem masę zbyt długo miksowałem blenderem i dodałem za dużo jajek, przez co ciasto przypominało bardziej pistacjowy flan niż sernik. Później dobrałem już odpowiednie proporcje, jednakże upiekłem ciasto bez kąpieli wodnej. Niestety wtedy zarówno wierzch, jak i boki sernika zbyt mocno się przyrumieniły i nie był tak kremowy, jak oczekiwałem. Dlatego polecam przygotować ten sernik pistacjowy według dzisiejszego przepisu i nie rezygnować z kąpieli wodnej, gdyż ta daje najlepszy efekt. Należy tylko pamiętać, aby dobrze zabezpieczyć foremkę folią aluminiową. Proces ten można również zastąpić funkcją parową piekarnika (jeśli posiadacie) lub po prostu umieścić naczynie z wrzącą wodą na spodzie i przykryć sernik folią z wierzchu.
Najważniejszym składnikiem jest tutaj oczywiście pasta pistacjowa 100% z samych orzechów. Użyłem jej aż 300 g na kilogram twarogu, aby smak pistacji był intensywny, a sernik zyskał piękny kolor. Zamiast pasty możecie użyć również niesolonych pistacji, które należy najpierw podprażyć na patelni, a później zmiksować blenderem na pastę – najpierw uzyskacie proszek, ale po pewnym czasie zacznie oddzielać się tłuszcz i całość stanie się kremowa. Masę twarogową wzbogaciłem również serem mascarpone, dzięki której sernik jest cudownie kremowy oraz białą czekoladą, która idealnie komponuje się z pistacjami. Pamiętajcie, aby składników nie miksować zbyt długo, aby zachować strukturę białego sera i zbyt mocno nie napowietrzyć ciasta – sernik ma być prosty jak stół! Ciasto piekłem stosunkowo długo w nieco niższej niż zwykle temperaturze, aby się nie przypalił. Ze względu na dość dużą zawartość tłuszczu i małą ilość jajek, sernik może wydawać się mało ścięty zaraz po upieczeniu (podobnie jak sernik nowojorski). Ale spokojnie – po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce zyska on zwartą strukturę. Dlatego trzeba go przygotować dzień wcześniej przed podaniem.
Mam nadzieję, że mój sernik pistacjowy z białą czekoladą zachwyci Was równie mocno, jak moich bliskich i stanie się jednym z Waszych ulubionych. 😉 Podany z polewą z białej czekolady i solidną porcją pistacji prezentuje się naprawdę smakowicie!
PS. Do polewy również możecie dodać pasty pistacjowej (ok. 50 g), rezygnując wtedy z masła.
SKŁADNIKI
Ciasteczkowy spód:
- 200 g ciastek owsianych typu digestive
- 30 g masła
Sernik pistacjowy:
- 1 kg dobrego twarogu w wiaderku*
- 200 g mascarpone
- 300 g pasty pistacjowej 100% lub obranych niesolonych pistacji
- 200 g białej czekolady
- 100 g cukru
- 3 jajka (rozmiar L)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 50 g masła (lub pasty pistacjowej)
- 100 g obranych pistacji (ja preferuję niesolone ze względu na intensywniejszy kolor, ale solone fajnie przełamią słodycz)
PRZYGOTOWANIE
Ciasteczkowy spód
- Ciastka pokrusz przy pomocy blendera. Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 24-26 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia i wyłóż przygotowaną masę. Wyrównaj, dociskając ciasteczka do spodu formy. Wstaw do lodówki do momentu przygotowania masy sernikowej.
Sernik pistacjowy
- Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
- Jeśli używasz całych pistacji, to podpraż je przez moment na suchej patelni, a następnie zmiksuj blenderem do otrzymania pasty.
- Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i chwilę przestudź, aby nie była gorąca.
- Ser biały, mascarpone, białą czekoladę, pastę pistacjową, jajka, cukier oraz skrobię umieść w misie miksera i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Masa musi mieć nadal twarogową strukturę, dlatego nie polecam miksowania blenderem, zaś zbyt długie miksowanie spowoduje, że sernik będzie za bardzo napowietrzony i wyjdzie nierówny.
- Gdy składniki się już połączą, przelej masę serową na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównaj szpatułką.
- Spód oraz boki formy zabezpiecz 2-3 warstwami folii aluminiowej. Przygotuj drugie naczynie, nieco większe niż tortownica i przełóż do niego formę. Do naczynia wlej wrzącą wodę tak, aby sięgała ona niemal do końca foremki. (Sernik można również upiec, korzystając z funkcji parowej lub wstawiając żaroodporne naczynie wypełnione wodą na spód piekarnika. Jednakże wtedy polecam sernik z wierzchu od razu przykryć folią aluminiową).
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy sernik na środku jest już ścięty (na patyczku nie powinna zostać masa, lecz ciasto może być bardzo delikatne). W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o 15 minut.
- W trakcie pieczenia zerkaj, czy większość wody nie wyparowała i w razie potrzeby dolej wrzątku (ja raz musiałem dolać). Jeżeli sernik będzie się zbyt mocno rumienił z wierzchu, to przykryj go warstwą folii (ja swój musiałem przykryć już po 30 minutach).
- Upieczony sernik wyjmij delikatnie z kąpieli wodnej i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, można go już wstawić do lodówki. Całkowicie stężeje on dopiero po schłodzeniu przez kilka godzin, a najlepiej po całej nocy. Dopiero wtedy można delikatnie ściągnąć rant formy!
Polewa
- Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z masłem i polej nią schłodzony sernik.
- Wierzch ciasta posyp posiekanymi pistacjami i wstaw ponowne do lodówki, aby polewa stężała.
- Przed krojeniem na porcje sernik warto wyjąć na co najmniej kwadrans z lodówki.
UWAGI
*Polecam użyć twarogu z Wielunia lub Piątnicy. Musi to być wyłącznie mielony ser bez żadnych dodatków. Można również użyć tłustego twarogu w kostce i zmielić go dwukrotnie.
2 komentarze
Bardzo dobry przepis. Dziękuję. Sernik wyszedl nieszablonowy, smaczny.
Bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa! 🥰