Czy jest tutaj ktoś, kto nie kocha ciągnącego się grillowanego sera camembert? Delikatnie przydymiona skórka, która skrywa rozpływający się tłuściutki środek. Grillowany camembert to jedna z moich ulubionych opcji na letniego grilla. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go nawet zimą. Wystarczy użyć patelni grillowej albo grilla elektrycznego i poświęcić kilka minut, aby móc się cieszyć rozkoszną dawką sera. Tak przygotowany camembert najbardziej lubię podawać z sosem żurawinowym, który przygotowuję ze świeżych lub mrożonych owoców gotowanych w winie porto. Dzięki temu sos nabiera doskonałej winnej słodyczy, a za sprawą odrobiny cynamonu i anyżu zyskuje cudowną głębię smaku. Jeżeli tęsknicie już za grillowaniem na świeżym powietrzu albo chcecie po prostu się rozpieścić, to koniecznie przygotujcie ten grillowany camembert z żurawiną. Do tego lampka dobrego wina, kawałek chrupiącej bagietki i gwarantuję, że będziecie w serowym niebie! 😉
SKŁADNIKI
- 4 sery camembert (każdy o wadze ok. 120 g)
- pół porcji sosu żurawinowego z tego przepisu
- świeża żurawina do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej mocno grilla elektrycznego lub patelnię grillową.
- Ser camembert grilluj po ok. 3-5 minut z każdej strony, aż środek stanie się płynny.
- Gotowy ser podawaj od razu polany sosem żurawinowym.