Należycie do grona hummusożerców? Ja zdecydowanie tak! To jeden z tych dodatków do pieczywa, który nigdy mi się nie znudzi. Hummus przygotowuję samodzielnie co najmniej dwa razy w miesiącu. Najbardziej lubię ten klasyczny bez dodatków albo izraelski na bogato, do którego zainspirowała mnie moja podróż do Tel Avivu. Jednak wychodzę z założenia, że również z klasyką warto eksperymentować i czasami do tradycyjnej pasty z ciecierzycy dorzucam pieczone warzywa, inne przyprawy czy po prostu podaję go z niekonwencjonalnymi dodatkami. Jak na przykład w tym przepisie na hummus paprykowy. Do jego przygotowania zainspirowała mnie całkiem niedawno Monika z Lunchoteki i od tego czasu pojawił się on w mojej kuchni już kilka razy. Hummus ten zawiera wszystkie podstawowe dodatki, jak czosnek, sól, sok z cytryny oraz pastę tahini, ale oprócz tego paprykę w aż 3 różnych formach: pieczoną, wędzoną i płatki chili. Dzięki temu jest niesamowicie aromatyczny i zniewalająco pyszny. Pieczona papryka daje paście słodyczy i pięknego pomarańczowego koloru, dzięki wędzonej otrzymujemy głęboki aromat, płatki chili zaś nadają jej szczyptę pikanterii. Całość uzupełnia prażony słonecznik i natka pietruszki, ale oczywiście można pokusić się o inne ulubione dodatki. Zachęcam również, aby hummus paprykowy podać z domowymi chlebkami pita, na które przepis również znajdziecie na blogu. Będzie pysznie! 🙂
SKŁADNIKI
Hummus paprykowy:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g pasty sezamowej tahini
- 2-3 czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- sok z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (polecam Pimentón de la Vera)
- szczypta płatków chili
- sól
Dodatki:
- garść natki pietruszki
- garść pestek słonecznika
- płatki chili
PRZYGOTOWANIE
- Papryki umyj i każdą osobno zawiń w folię aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut do miękkości. Następnie odstaw do wystudzenia.
- Gdy papryki wystygną, obierz z nich delikatnie skórkę, pozbądź się zielonej części oraz skórek i odlej wodę, która się w nich zebrała (możesz ją zachować na później).
- Papryki, ciecierzycę, tahini oraz obrane ząbki czosnku przełóż do kielicha blendera. Wlej sok z cytryny oraz ok. 50 ml wody, która została z papryki i zacznij miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania pasty. Jeżeli hummus będzie za gęsty, wlej więcej płynu.
- Pastę dopraw mielonym kuminem, wędzoną papryką, płatkami chili oraz solą do smaku i zmiksuj ponownie.
- Gotowy hummus podaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika, posiekaną natką pietruszki i płatkami chili.
2 komentarze
Swietna pasta!
Jak tak dalej pojdzie to przerobie wszystkie przepisy z twojego bloga 😀
chociaz moze to ten techniczny pierwiastek sprawia ze tak bardzo polubilam sie z twoimi przepisami.
Przyznaje sie ze tez jestem inzynierem 🙂
Miło to czytać! 🙂 Haha, na to właśnie czekam — czułbym się wtedy naprawdę spełniony! 😀 I piona za ten techniczny żywioł, który w nas drzemie! 😉