Pieczony kalafior z parmezanem i polentą

środa, 4 lipca 2018

Piekliście kiedyś kalafiora? Nie? To musicie wypróbować ten przepis! Różyczki białego kalafiora i jego włoskiego kuzyna — romanesco skropiłem oliwą z oliwek, natarłem solą oraz czosnkiem i posypałem porcją parmezanu, który cudownie się na nim roztopił. Zrumienionego w piekarniku kalafiora podałem na kremowej maślanej polencie i udekorowałem świeżymi listkami oregano. Powstało cudne, lekkie danie w sam raz na lato. Gorąco polecam!



*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

Pieczony kalafior:
  • 1 biały kalafior
  • 1 kalafior romanesco
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól
Polenta:
  • 200 g drobnej kaszy kukurydzianej (1 szklanka)
  • 750 ml wody (3 szklanki)
  • 1 łyżka masła
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka gałązek świeżego oregano
*

PRZYGOTOWANIE


Pieczony kalafior

Kalafiory umyj, odetnij nóżki i oddziel różyczki. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą i natrzyj czosnkiem. Różyczki kalafiora również wymieszaj z oliwą i posyp solą. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 40 minut do miękkości. Po połowie czasu wierzch posyp startym parmezanem.

Polenta

W garnku zagotuj wodę wraz z solą i masłem. Następnie wsyp kaszę kukurydzianą i powoli gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż kasza całkiem zmięknie i stanie się gęsta. Na sam koniec (przed podaniem) wsyp starty parmezan i energicznie wymieszaj. Polentę rozsmarowuj na talerzu. Ułóż upieczone różyczki kalafiora i udekoruj świeżymi listkami oregano.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze