SKŁADNIKI
Pieczony kalafior:
- 1 biały kalafior
- 1 kalafior romanesco
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól
Polenta:
- 200 g drobnej kaszy kukurydzianej (1 szklanka)
- 750 ml wody (3 szklanki)
- 1 łyżka masła
- 50 g parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- kilka gałązek świeżego oregano
PRZYGOTOWANIE
Pieczony kalafior
- Kalafiory umyj, odetnij nóżki i oddziel różyczki. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą i natrzyj czosnkiem. Różyczki kalafiora również wymieszaj z oliwą i posyp solą.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 40 minut do miękkości. Po połowie czasu wierzch posyp startym parmezanem.
- W garnku zagotuj wodę wraz z solą i masłem. Następnie wsyp kaszę kukurydzianą i powoli gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż kasza całkiem zmięknie i stanie się gęsta. Na sam koniec (przed podaniem) wsyp starty parmezan i energicznie wymieszaj.
- Gotową polentę rozsmarowuj na talerzu. Ułóż upieczone różyczki kalafiora i udekoruj świeżymi listkami oregano.