Pavlova to niekwestionowana królowa ciast i deserów wszelakich. Sądzę, że każdy, kto choć raz spróbował tej bezy, rozkochał się w niej do granic możliwości. Tym razem Pavlovą przygotowałem z soczystym i słodkim mango oraz solonymi pistacjami, które niesamowicie podkręcają smak całego deseru. Musicie tego połączenia koniecznie spróbować, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!!!

SKŁADNIKI
Beza:
- 5 białek (z dużych jajek o rozmiarze L)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 duże dojrzałe mango
- garść solonych pistacji
PRZYGOTOWANIE
Beza
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny. Gotową pianę wyłóż na papier do pieczenia z uprzednio narysowanym okręgiem (u mnie 24 cm), a następnie nadaj jej kształt za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140°C i susz przez 70-80 minut. Gotową bezę ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mascarpone. Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę.
- Mango pokrój w kostkę. Część owocu rozłóż równomiernie na kremie, a resztę zmiksuj blenderem na mus. Polej nim bezę.
- Na sam koniec posyp wszystko siekanymi pistacjami i natychmiast podawaj.
118 Comments
Niesamowita!!!! Jak dla mnie MISTRZOSTWO ŚWIATA!!!
Ojej, dziękuję bardzo 🙂
Wspaniała. Jeszcze nigdy jej nie robiłam. Muszę się w końcu odważyć 🙂 a teraz częstuje się Twoim dziełem sztuki 🙂
Polecam w końcu ją wykonać, wcale nie jest taka straszna jak się może wydawać 😉
Przepiękna! 🙂
Dziękuję 🙂
Mistrzostwo kulinarne… i ten zestaw – beza, mango…
Bardzo kusząca propozycja:) Gratulujemy!