Zupa krem z pasternaku, topinamburu i brukwi to mój pomysł na prostą zupę z zapomnianych warzyw okopowych. Oczywiście nie martwcie się, jeśli nie znajdziecie któregoś ze składników, ponieważ można je podmienić tymi bardziej dostępnymi w lokalnych warzywniakach. Jednakże warto ich poszukać, bo to dzięki nim ta zupa jest wyjątkowo pyszna. Zamiast pasternaku dobrze poradzi sobie pietruszka, a brukiew można zamienić na kalarepę. Polecam jednak nie rezygnować z topinamburu, gdyż jego słonecznikowy aromat niesamowicie podkręca smak dania, a krem finalnie nie wymaga zbyt wielu przypraw. Tak naprawdę wystarczy odrobina pieprzu, soli i gałki muszkatołowej.
Przygotowanie tej zupy jest szalenie proste. Oczyszczone i pokrojone warzywa wystarczy skropić olejem i wstawić do piekarnika, aż nabiorą złotobrązowego koloru, a następnie chwilę podgotować w wodzie i zmiksować na gładki krem. Tę praktykę pieczenia jarzyn przed gotowaniem polecam do wszelkich kremów. Tutaj gotowanie bulionu jest zbędne, gdyż dzięki dużej ilości warzyw zupa i tak nabierze ich smaku, więc jest to idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłku. Dodatkowo zagęściłem ją serkiem mascarpone, który sprawia, że jest ona niezwykle kremowa i posypałem z chipsami z topinamburu, które upiekłem razem z resztą warzyw. Zupa krem z pasternaku, topinamburu i brukwi świetnie będzie również smakować z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
SKŁADNIKI
- 1 kg pasternaku (lub opcjonalnie korzenia pietruszki)
- 500 g topinamburu
- 300 g brukwi (lub opcjonalnie kalarepy)
- 1 duża cebula
- 100 g sera mascarpone
- ok. 1,5 l wody
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- duży chlust oleju rzepakowego
- duża szczypta papryki wędzonej
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
- Pasternak, brukiew i cebulę obierz. Topinambur porządnie wyszoruj (nie trzeba go obierać).
- Trzy bulwy topinamburu pokrój na plasterki. Przełóż do miski, posyp papryką wędzoną i polej odrobiną oleju. Przełóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
- Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze cząstki i skrop olejem. Przełóż na drugą blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
- Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 200℃. Topinambur w plasterkach piecz przez około 15 minut, aż powstaną chrupiące chipsy. Następnie odstaw do wystudzenia. Pozostałe warzywa piecz przez ok. 30 minut do złotobrązowego koloru.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez kolejne 15-20 minut do miękkości, a następnie zmiksuj blenderem na krem. Dodaj mascarpone i zmiksuj krótko ponownie. Zupę dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Krem przelej do miseczek i udekoruj chipsami z topinamburu. Zupę możesz również polać odrobiną oliwy z oliwek.