Ciabatta z szynką szwarcwaldzką, tapenadą, buraczkiem, rukolą i kozim serem

środa, 5 marca 2014



Kanapki towarzyszą nam niemal codziennie  w domu, w pracy, w szkole i z czasem mają prawo się nam już znudzić. Dlatego, by nieco urozmaicić ten jeden z codziennych posiłków warto sięgać po nowe inspiracje, by stworzyć małe dzieło sztuki, na które z przyjemnością będziemy czekać podczas drugiego śniadania. Oto jedna z moich propozycji!

Co do kanapki?
  • ciabatta lub inne ulubione pieczywo
  • serek kozi do smarowania
  • mała garstka rukoli
  • kilka plasterków buraka (pieczonego lub gotowanego)
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • tapenada z czarnych oliwek i anchovies

Tapenadę warto zrobić samemu (obiecuję niedługo podać na nią przepis), ale w związku z tym, że zachował mi się ostatni słoiczek przywieziony z Hiszpanii, to ją wykorzystam.

Ciabattę przekroić. Połówkę posmarować serkiem kozim i położyć nań rukolę, a następnie plasterki buraczka i szynki szwarcwaldzkiej. Szynkę posmarować tapenadą. Przykryć drugą połówką pieczywa i zapakować do szkoły/pracy lub spożywać na miejscu :).



Co do kanapki?
*Wpis uczestniczy w akcji Co do kanapki? organizowanej przez Durszlak.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze