Trufle w hibiskusowym pudrze

piątek, 7 marca 2014



Jutro Dzień Kobiet, więc jeśli jeszcze nie macie pomysłu na prezent, proponuję przygotować doskonałe trufle w towarzystwie hibiskusa. Są obłędne w smaku  kwaskowy smak hibiskusa świetnie komponuje się z czekoladą i mają piękny, różowy kolor. Proste w wykonaniu, a zachwycają. Ten niezwykle inspirujący przepis pochodzi ze strony KUCHARNIA. Serdecznie polecam!


Składniki na trufle:
  • 180 g czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao)
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki kwiatów hibiskusa

Składniki na puder:
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa

Przygotowanie:

Kremówkę zagotować z kwiatami hibiskusa. Odstawić na 1h. Następnie przecedzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej kremówkę. Dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki i poczekać aż zgęstnieje tak, aby móc formować z niej trufle.
W tym czasie przygotować puder. Kwiaty hibiskusa zemleć np. w młynku do kawy i przesiać przez sito. Dodać do cukru pudru.
Z masy formować niewielkiej wielkości trufle, a następnie obtaczać je w hibiskusowym pudrze. Następnie gotowe trufle ładnie zapakować i można już nimi obdarowywać :).
Trufle z powodzeniem można przechowywać w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej.


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze