Trufle w hibiskusowym pudrze
piątek, 7 marca 2014Jutro Dzień Kobiet, więc jeśli jeszcze nie macie pomysłu na prezent, proponuję przygotować doskonałe trufle w towarzystwie hibiskusa. Są obłędne w smaku — kwaskowy smak hibiskusa świetnie komponuje się z czekoladą i mają piękny, różowy kolor. Proste w wykonaniu, a zachwycają. Ten niezwykle inspirujący przepis pochodzi ze strony KUCHARNIA. Serdecznie polecam!
Składniki na trufle:
- 180 g czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao)
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki kwiatów hibiskusa
Składniki na puder:
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
Przygotowanie:
Kremówkę zagotować z kwiatami hibiskusa. Odstawić na 1h. Następnie przecedzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej kremówkę. Dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki i poczekać aż zgęstnieje tak, aby móc formować z niej trufle.
W tym czasie przygotować puder. Kwiaty hibiskusa zemleć np. w młynku do kawy i przesiać przez sito. Dodać do cukru pudru.
Z masy formować niewielkiej wielkości trufle, a następnie obtaczać je w hibiskusowym pudrze. Następnie gotowe trufle ładnie zapakować i można już nimi obdarowywać :).
Trufle z powodzeniem można przechowywać w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej.
0 komentarze