Zupa krem z pieczonych buraków

środa, 2 kwietnia 2014

Burak to warzywo niezwykłe o pięknej intensywnie czerwono-fioletowej barwie, pełnym smaku, który zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego.



*

SKŁADNIKI

na 6-8 porcji
  • 6 średniej wielkości buraków
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • sól morska
  • 500-750 ml bulionu z warzyw
  • 300 ml mleka kokosowego
  • płatki migdałów lub natka pietruszki do posypania

*

PRZYGOTOWANIE



Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obierz, umyj, a następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C na 1h. Po tym czasie wyjmij wszystkie warzywa oprócz buraków, które należy piec jeszcze przez kolejne 30-40 minut, aż staną się miękkie. Po upieczeniu wystudź, obierz z folii i pokrój na małe kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej 500 ml gorącego bulionu oraz prawie całość mleka kokosowego. Posiekaj czosnek oraz papryczkę i dodaj do reszty składników. Następnie zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej i gęstej konsystencji. Jeśli okaże się, że zupa jest zbyt gęsta dolej bulionu. Dopraw solą. Podawaj z odrobiną mleka kokosowego na wierzchu i posiekaną natką pietruszki lub migdałami.


*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze