Francuska galette lub tarta rustykalna, jeśli chcielibyśmy nazwać ją po polsku, to ostatnio bardzo modny przepis, będący alternatywą dla typowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy i można w nim ukryć cokolwiek, na co mamy ochotę. Ja postanowiłem przygotować galette z pomidorami i ricottą, która idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Kruche ciasto przygotowałem na bazie razowej mąki orkiszowej, co sprawia, że tarta ma cudowny orzechowy aromat. Oczywiście zwykła mąka pszenna również się sprawdzi znakomicie. To galette z pomidorami i ricottą musicie zrobić koniecznie, póki sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia. 😉
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 250 g razowej mąki orkiszowej
- 120 g zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 30 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 500 g ulubionych pomidorów
- świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek lub bazylia)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie podziel je na 2 równe części, z których uformuj kule.
- Oba kawałki rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi o grubości ok. 2 mm. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Nadzienie
- Ricottę wymieszaj z jajkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmaruj połowę masy serowej, zostawiając 3 cm odstępy od brzegu.
- Pomidory pokrój na plastry i równomiernie rozłóż na nadzieniu, układając jedną lub dwie warstwy. Dopraw solą oraz pieprzem i posyp ziołami. Brzegi ciasta zawiń do środka, formując tartę.
- Gallete wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez 30 minut. Upieczoną tartę odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia i podawaj.
18 komentarzy
Ależ to apetycznie wygląda 🙂 Super połączenie ricotty i pomidorów!
Dziękuję pięknie! 🙂
mniam! kocham galette!
Tak, ja też! 🙂
Jakie apetyczne danie. Pomidory kuszą 😉
Dziękuję, trzeba korzystać póki jeszcze są najsmaczniejsze 😉
Szkoda, że jesteś aż we Wrocławiu bo wpadłabym na kawałeczek. Uwielbiam pomidory pod każdą postacią 🙂
Haha, to zapraszam przy najbliżej okazji jak będziesz w pobliżu to daj znać 😉
Galette wytrawne ,kuszące.
I to bardzo kuszące 😉
Znam i uwielbiam, a napatrzeć się nie mogę. Pięknie wygląda! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂
Bardzo mnie to cieszy, dziękuję 🙂
Idealna przekąska.
Cieszę się! 🙂
właśnie "scrollując" trafiłam na ten przepis – wygląda pysznie! na pewno wypróbuję 😉
Bardzo się w takim razie cieszę, że udało Ci się "wyscrollować" ten przepis 😀
Niemożliwe ze po tylu latach mijając setki blogów akurat tu zagrzalam mejsce i nikt dotąd nie zwrocil mojej uwagi przepisami.Jak to możliwe?Przeciez tarty to nie tajemnica, czemu ich wczesniej nie robilam?Kopnął Cie paniczu zaszczyt bo juz mam za sobą z Tobą miksen and szejken trzi potrawy "synek"godom Ci!Tarta wypas ale znów za Katowicami nie było zadnej ricooty więc lamento było i myśle o! skoro ricotta to a la twaróg to przyrąbalam twarogiem plus…serkiem pleśniowym! Wiesz… ja taki amator nie wiem nawet czy tak mozna z tym pleśniowym..( ale skoro sery się przetapia po wielekroć to moze nie zaszła jakąs niepożądana reakcja?) I wiesz co? Normalnie wypas!Twaróg z tym plesniowym- po-szło!Dało rady:)Ale samej ricotty nigdy nie jadłam. hmm….ale przeżycie..:)
Strasznie się cieszę, że mój blog tak mocno przypadł Tobie do gustu! 🙂 Muszę zaraz zobaczyć co tam ze mną zmiksowałaś. 😉 Co do ricotty, to polecam zajrzeć do wszechobecnych dyskontów – znajdziesz ją tam na pewno. Chociaż fajnie, że jej brak zmusił Ciebie do wymyślenia czegoś oryginalnego – na takie połączenie na pewno bym nie wpadł! Ale skoro mówisz, że wypas, to na pewno wypróbuję. 😉