Figa nie zawsze musi być z makiem! Dowodem na to są te klasyczne tartaletki na kruchym maślanym spodzie z budyniowym, pachnącym wanilią, kremem pâtissière i świeżymi figami. Mam nadzieję, że bardziej polecać ich nie trzeba. Ich wygląd mówi sam za siebie – są pyszne! 🙂 Aby jednak były jeszcze bardziej efektowne, możecie udekorować je posiekanymi pistacjami. Pod waniliowym kremem polecam również ukryć dodatkową porcję konfitury z fig – będą smakowały jeszcze lepiej! Z podanych w przepisie proporcji możecie upiec 6 małych tartaletek albo jedną dużą tartę. Wybór należy do Was. 😉
SKŁADNIKI
Kruche ciasto (na 4 tartaletki o średnicy 11 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 500 ml pełnego mleka
- 1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- 8-9 świeżych fig
- 30 g obranych niesolonych pistacji
- ok. 100 g konfitury z fig (opcjonalnie, można użyć też innej, np. różanej)
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Z podanych wyżej składników zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm i wyłóż nim 6 foremek na tartaletki o średnicy ok. 10 cm. (Jeśli nie korzystasz z foremek nieprzywierających, to posmaruj je najpierw odrobiną masła i oprósz mąką). Z podanych proporcji możesz również upiec jedną dużą tartę o średnicy 30 cm.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem i foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 25-30 minut, aż będą tartaletki złotobrązowe. (Jeśli pieczesz jedną dużą tartę, to polecam ciasto pokryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Po 15 minutach zdejmij obciążenie i piecz kolejny kwadrans). Tartaletki odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie delikatnie wyjmij kruche spody z foremek.
Krem waniliowy (crème pâtissière)
- Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wybierz ziarenka. Przełóż wszystko do rondelka i wlej 400 ml mleka oraz wsyp cukier. Garnek wstaw na średni ogień. Gdy mleko się zagotuje, wyjmij wanilię, a garnek zdejmij na chwilę z ognia.
- W osobnym garnuszku połącz żółtka ze 100 ml mleka, mąką pszenną i ziemniaczaną. Najlepiej zmiksować całość krótko blenderem.
- Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Garnek wstaw z powrotem na palnik i powoli podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia budyniu.
- Krem przykryj folią spożywczą kontaktowo, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia. Garnek możesz wstawić również do kąpieli z zimną wodą.
Przygotowanie tartaletek
- Schłodzony krem wyłóż na wystudzone tartaletki. Jeśli używasz konfitury z fig, to posmaruj nią najpierw kruche spody.
- Wierzch udekoruj ćwiartkami fig i ozdób posiekanymi pistacjami. Wstaw do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia i podawaj.
22 komentarze
Pyszne !.
Dziękuję!
Wspaniałe te tartaletki. Z figami nie jadłam, wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam.
Bardzo mnie to cieszy, dziękuję 😉
Mmmm super pomysł nacwykorzysyanie fig… Do twarzy im w tych tartaketkach 😉
To się cieszę, że im do twarzy, o to chodziło 😉
Muszą być pyszne! 🙂
Potwierdzam, jak najbardziej są 😉
Uwielbiam niedawno przeze mnie odkryte Figi 🙂
Tak, są wspaniałe 🙂
Ten krem budyniowy musi być pyszny….. szkoda, że nie mam takiej do kawy 🙁
Oj, jest, aż ledwo uchował się do tartaletek 😀
My też się ostatnio rozsmakowałyśmy w figach 🙂 Tartaletki boskie 🙂
Dziękuję, trzeba w końcu korzystać póki taki wysyp 🙂
Wspaniale się prezentują! A smak z pewnością cudowny 😉
Pozdrawiam!
Pięknie dziękuję 😉
Świetne, idealnie by pasowały do mojej popołudniowej kawy (może da się je jakoś do mnie teleportować?)
Bardzo chętnie, podaj tylko namiary, haha 😀
Takie połączenia nigdy się nie znudzą: )
Racja, są zbyt pyszne by mogły się znudzić 😉
O, wydaje mi się, że robiłem kiedyś podobne 🙂
Widocznie wszystkim łasuchom podobne pomysły przychodzą do głowy 😀