Tartaletki z kremem i figami

niedziela, 21 września 2014

Figa nie zawsze musi być z makiem! Dowodem na to są te klasyczne tartaletki na kruchym spodzie z budyniowym, pachnącym wanilią, kremem pâtissière i świeżymi figami. Mam nadzieję, że bardziej polecać ich nie trzeba. Ich wygląd mówi sam za siebie - są pyszne! :)



Kruche ciasto (na 4 tartaletki o średnicy 11 cm):
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 1 jajko

Z podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim formy na tartaletki, uprzednio wysmarowane masłem i wysypane mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem. (Z podanej ilości składników można upiec również 1 dużą tartę). Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC. Foremki wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika na 25-30 minut.


Krem pâtissière:
  • 3 żółtka
  • 300 ml pełnego mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2-3 figi

W garnku zagotować 250 ml mleka z cukrem i laską wanilii. Gdy mleko się zagotuje wyjąć wanilię, a garnek zdjąć na chwilę z ognia. W osobnym garnuszku połączyć żółtka z 50 ml mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlać otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadzić. Wstawić z powrotem na palnik i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Gotowy krem ostudzić, wstawiając garnek do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając, by nie powstał kożuch.

W misce utrzeć mikserem masło, a następnie dodawać łyżka po łyżce schłodzony budyń, cały czas miksując. Krem rozłożyć równomiernie do upieczonych spodów. Figi pokroić na plastry i wyłożyć nimi gotowe tartaletki. Schłodzić w lodówce i podawać.






Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

22 komentarze

  1. Wspaniałe te tartaletki. Z figami nie jadłam, wyglądają bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm super pomysł nacwykorzysyanie fig... Do twarzy im w tych tartaketkach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę, że im do twarzy, o to chodziło ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam niedawno przeze mnie odkryte Figi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krem budyniowy musi być pyszny..... szkoda, że nie mam takiej do kawy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, jest, aż ledwo uchował się do tartaletek :D

      Usuń
  5. My też się ostatnio rozsmakowałyśmy w figach :) Tartaletki boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, trzeba w końcu korzystać póki taki wysyp :)

      Usuń
  6. Wspaniale się prezentują! A smak z pewnością cudowny ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne, idealnie by pasowały do mojej popołudniowej kawy (może da się je jakoś do mnie teleportować?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie, podaj tylko namiary, haha :D

      Usuń
  8. Takie połączenia nigdy się nie znudzą: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, są zbyt pyszne by mogły się znudzić ;)

      Usuń
  9. O, wydaje mi się, że robiłem kiedyś podobne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie wszystkim łasuchom podobne pomysły przychodzą do głowy :D

      Usuń