Wczoraj przywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! 🙂
Składniki:
- 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 l bulionu warzywnego
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól, świeżo mielony pieprz
- pestki dyni
12 komentarzy
uwielbiam krem z dyni… 🙂
Jego chyba nie można nie lubić 😀
Ależ mi smaka narobiłeś 🙂
Już wiem co będę gotować jutro na obiad! Wygląda pysznie;)
Bardzo się cieszę, że udało mi się to uczynić 🙂
Śliczny kolor, taki słoneczny. Podoba mi się dodatek mleka kokosowego i soku z pomarańczy:)
Takie dodatki sprawiają cuda 🙂
Fajne połączenie, i ostry imbir, i słodki kokos 🙂 A do tego ta pyszna dynia 🙂
Ja wprost uwielbiam takie połączenia 🙂
Nie potrafię się takiej oprzeć 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Moja ukochana jesienna zupa ! Też zawsze podaję z pestkami dyni ale myk z cynamonem mnie zaskoczył, następnym razem wypróbuję 🙂 !
Cynamon to fajna sprawa do tej zupy, wypróbuj koniecznie 🙂